Volgens onderzoekers worden mensen gelukkiger van vaker even ertussenuit gaan dan eens per jaar een lange vakantie. Ik denk dat dat wel klopt, al ga ik het liefst een paar keer per jaar eventjes weg én ook nog wat langer op vakantie. Want hoewel ik erg geniet van weekendjes weg, ga ik niet voor twee of drie dagen helemaal naar Marokko. Alhoewel… dat zeg ik nu wel. Maar terwijl ik dit schrijf, bedenk ik dat ik ooit eens voor drie nachten naar Marrakech vloog en zelfs voor vier dagen naar Curacao ging. Maar dat laatste was voor een persreis. Misschien ligt het dus heel erg aan de situatie ; ) Hoe dan ook, ik ben een groot voorstander van regelmatig een weekendje weg gaan en kijk vaak op sites zoals bijvoorbeeld Weekendesk. Hierop worden de weekendjes weg per thema of per bestemming getoond en er zitten goede aanbiedingen bij. Soms heb ik het ene tripje nog niet gehad en ben ik in mijn hoofd het andere al aan het regelen. Dit dikwijls tot lichte irritatie van mijn man (wat voelt het raar om nu man te zeggen – hebben alle pasgetrouwden hier last van?), die reageert met: alweer? Maar we gaan eerst nog naar Frankrijk… Ik beloof dan om eerst Frankrijk af te wachten en begin daarna gewoon alsnog met plannen maken. Gewoon, omdat ik het zo leuk vind. De voorbereidingen (bestemming zoeken, hotel zoeken, hotspots googlen), maar ook de trip zelf. Voor wie net als mij gek is op weekendjes weg en wat inspiratie kan gebruiken, is hier mijn weekendjes weg top 5. Allemaal bestemmingen die goed met de auto, trein of met een korte vlucht te bereiken zijn.

1 Bergen (aan zee)

Aan zee kan ik mijn hoofd leegmaken. Helaas woon ik zelf te ver van het strand af om er wekelijks naartoe te gaan, maar anders zou ik waarschijnlijk elk weekend in een strandtent doorbrengen. Liefst een met een houtkachel en met goede appeltaart op de kaart, zodat ik er ook op herfstachtige dagen terecht kan (zoals vandaag). Bergen is mijn favoriete bestemming voor een weekendje zee. Bergen zelf heeft een leuk centrum met fijne winkels en restaurants. Ik moet hier altijd even shoppen. Vooral bij Sissy-Boy en L’Etoile Store. Erg leuk is om een fiets te huren en dan via het sprookjesachtige bos (met houten bruggetjes over kabbelende wateren) naar Bergen aan Zee te fietsen. Hier zijn voelt altijd een beetje als thuiskomen. Hoteltip: Blooming.

 

2 Gent

In België ben je echt even ver weg, zonder dat het echt ver weg is. Je bent er immers zo. Mijn favoriete Belgische stad is Gent. Antwerpen staat op een goede tweede plaats, maar Gent vind ik net iets relaxter, eigenzinniger, overzichtelijker en ja, ook mooier. Er zijn leuke winkels, prachtige gebouwen en intieme cafés en restaurants. Ik bezocht Gent in december, toen alles in kerstsfeer was. Super leuk! Eigenlijk wil ik dit jaar weer, maar dan met de kleine man erbij. Ik weet zeker dat hij de kerstmarkt geweldig zal vinden. Maar eigenlijk geldt dat voor elke markt met een draaimolen ; ) Slaaptip: Design & Breakfast.

3 Den Bosch

Ik weet niet waarom, maar ik blijf Den Bosch een leuke stad vinden. Ik word blij van de inwoners met hun zachte G, de leuke concept stores (Daily Poetry!), de vele terrasjes en de vriendelijke sfeer. De laatste keer dat ik in Den Bosch was, was met mijn moeder. We maakten een rondvaart, dronken heel veel koffie en wijn en aten bij eetbar DIT. Slaaptip: B&B Achter de Kan.

4 Barcelona

Eens in de zoveel tijd MOET ik gewoon naar Barcelona. Ik heb de stad al meerdere keren bezocht en ken alle bezienswaardigheden, zoals Parc Guell en Sagrada Familia inmiddels wel, dus als ik nu kom, heb ik niet meer het gevoel iets te moeten zien. Ik ben er gewoon om de stad te bekijken en te genieten. Het leuke aan Barcelona vind ik dat je er alles hebt wat mij blij maakt: strand, sangria, mooie bezienswaardigheden, leuke winkels, grootse pleinen, kitscherige fonteinen en heel veel tapas. Barcelona wordt helaas wel steeds drukker, maar als je het echte centrum mijdt en wat meer de wijkjes bezoekt, heb je daar geen last van. Ik speur regelmatig naar goedkope vliegtickets, zodat als het kan, we weer richting Barcelona kunnen ; ) Hoteltip: Praktik Garden.

5 Hanzesteden (en dan met name Deventer)

Deze laatste tip is niet zozeer voor mijzelf, maar voor jullie. Bezoek eens de Hanzesteden: Deventer, Zwolle, Kampen, Hasselt, Hattem, Doesburg, Zutphen. Ik woon zelf sinds kort in Deventer en verbaas me nog wekelijks over hoe mooi het hier is. Laatst was ik even voor werk in Amsterdam en besloot ik het centrum in te gaan. Man, man, man, wat een drukte. Ik werd doodongelukkig van al die mensen op een kluitje en zag door de bomen het bos niet meer. Toen ik met de trein Deventer binnenreed en via de brug over de IJssel binnenkwam, bedacht ik hoe fijn het is om hier te wonen. Deventer heeft een Middeleeuws stratenplan vol met bijzondere winkeltjes. Van een ouderwetse stempelwinkel tot hippe concept stores. Verder ken ik nauwelijks een stad met zoveel leuke koffiezaakjes als Deventer. En wat dacht je van Food Dock (de foodhallen van Deventer) en de vele evenementen, zoals Dickens Festival en Deventer op Stelten? Deventer is gewoon top : ) Zwolle trouwens ook. En al die andere Hanzesteden ook. En aan iedereen die ze nooit eerder bezocht heeft, zeg ik: kom gewoon eens langs. Je zult verrast zijn.
Hoteltip: Gaia.


Ik ben benieuwd naar jullie favoriete weekendjes weg.