Wie mij volgt, weet dat ik dol ben op Ibiza. En dan niet de partykant van het eiland, maar juist de rust, de natuur, de mystiek en de hippiesfeer van het noorden van het eiland. De ongerepte natuur, de strandjes zonder hotels aan de horizon en de pure mensen. Ik had het nooit verwacht, maar op Curaçao vond ik een zelfde soort sfeer. Niet overal natuurlijk, maar als je weet waar je moet zoeken, vind je op Curaçao heel bijzondere plekken. Plekken waarvan ze zeggen dat ze je kracht geven, verlaten strandjes, chille barretjes met hangmatten, puur eten, bijzondere mensen. Ik neem je mee naar een aantal van deze plekken.

Mondi Lodge

Gekleurde bungalows, rieten daken, klingelende windvangers, ezeltjes die rondlopen, hangmatten en een zwembad met buitenkeuken. Mondi Lodge is een klein paradijs in het binnenland van Curaçao. Hier komen niet de mensen die alleen maar op het strand willen liggen, maar mensen die de andere kant van Curacao willen zien. Ze komen om te genieten van de rust, de pure natuur, om te duiken, te wandelen en ja, ook om gewoon lekker te zwemmen en verse kokosnoten op het strand te nuttigen. Gastvrouw van Mondi Lodge is Danita. Ze is geboren op Curaçao, voor even terug naar Nederland gegaan, en nu weer back to her roots.

Danita is echt zo’n meisje dat je ook op de hippiemarkt van Ibiza zou aantreffen. Zelfbewust, lief, tattoos op haar armen, ketting met gekleurde steentjes en een lange rok. Ze maakt elke dag de lekkerste gezonde ontbijtjes klaar voor haar gasten. Deze zijn bijna te mooi om op te eten (zie foto).

Danita’s familie woont al jaren op deze plek en plantte er ooit een ficus boom. Deze is nu enorm, met takken die als wortels terug de grond in gaan. Het deed mij denken aan zo’n heilige boom uit de film Avatar. Het plan is hier of een boomhut te maken of yogalessen te gaan geven. Lijkt me fantastisch!

www.mondilodge.com

IMG_1505 IMG_1582 IMG_1595 IMG_1559 IMG_1542 IMG_1607 IMG_1601IMG_1501

Gracias

Sylvia is een bijzondere vrouw. Ze is gespecialiseerd in schoonheidsbehandelingen voor de ziel, zo zegt ze zelf. Dit zijn behandelingen die je van binnenuit doen stralen. Sylvia is helderziend, praat met gidsen en engelen en geeft onder andere reikibehandelingen en massages. Ze kan honderduit vertellen over haar leven, over haar tijd bij een indianenstam en hoe ze negatieve dingen in haar leven heeft omgebogen tot positieve. Maar uiteindelijk probeert ze je in al die verhalen iets over jezelf te vertellen. Soms confronterend, vaak mooi. Bijzonder is de four hands massage die je hier kunt krijgen. Dit is een massage voor lichaam en ziel, waarbij collega Richard masseert en Sylvia reiki geeft. Extra pluspunt: vanaf de massagetafel kijk je over zee!!

www.gracias-curacao.com

IMG_1645 IMG_1625 IMG_1626

 

Krachtplekken

Ibiza heeft Es Vedra, de mystieke rots die volgens sommigen krachten uitstraalt. Curaçao heeft ook van die plekken. Ze stralen iets uit, iets wat je kunt voelen, een soort oerkracht. Ik was zelf te kort op het eiland om ze te zien, maar Brenda, eigenaresse van de site Bijzonder Curacao, weet ze allemaal te vinden. Mail haar gerust als je meer hierover wilt weten. Een van de bijzondere plekken is Watamula, de plek waar Curaçao ademt. Watamula is een gat in de grond. Eronder stroomt de zee. Heen en terug. Het ruisen van de zee in het gat, lijkt op een ademhaling. Hier staan en naar het geluid luisteren, werkt heel meditatief. Je vindt Watamula ten noorden van Westpunt. Aan de andere kant van Westpunt vind je Nationaal Park Shete Boka met haar vele inhammen, waar water keihard op de rotsen beukt. Een van de mooiste plekken hier is Boka Wandomi, met haar natuurlijke brug. Als je hier op de rotsen staat, voel je het oergeweld van de zee, de golven en de wind. Op het strandje beneden plaatsen mensen dagelijks boodschappen en namen van geliefden, gemaakt van stenen in het zand.

IMG_1268 IMG_1232 IMG_1231 IMG_1249

 

Chille barretjes

Voetjes in het zand, salsa muziek en chillen maar. Dat kan op Curaçao heel goed. Ik ben zelf dol op van die laidback strandtenten. Niet te veel poespas, niet te strak ingericht, maar wel met aandacht gemaakt. Ik schreef al eens over dit soort tentjes in Nederland. En op Ibiza. Maar in Curaçao vind je ook zulke fijne plekken. Erg leuk is strandbar Chill, naast Lions Dive Resort (Mambo Beach). Hier zit je echt aan het strand, met de voetjes in het zand. ’s Avonds gaat de barbecue aan, overdag bestel je een snack of een drankje en ga je lekker schommelen in een van de hangmatten. Wuivende palmen, blauwe zee en pina colada: wat wil je nog meer? Voor verse kokosnoten moet je goed zoeken. Ik vond er een in een tot bar omgebouwde container aan de kant van de weg, als je van Willemstad naar de Jan Thiel baai rijdt. Lekker!!

IMG_1693 IMG_1706IMG_1960 IMG_1949IMG_1117

 

Yoga op het strand

Op Ibiza kun je op heel veel plekken yoga op het strand doen, maar ook op Curaçao kan het. Elke maandagavond van 18.00 – 20.00 uur geeft de half Indiase Edward yogales op een klein surfstrandje (windsurfing curaçao). Terwijl jij in de downward facing dog positie staat, zie je de zon onder gaan en hoor je het water ruisen. Je voelt de wind, en voelt dat je leeft. De meditatie duurt vrij lang, dus neem gerust een dekentje mee (ook handig tegen de muggen). Een yogales kost 5 gulden (2,5 euro ongeveer) en dat bedrag gaat aan het eind van het jaar naar een goed doel. Je vindt het strandje vlak bij de Caracas baai.

IMG_1784 IMG_1768 IMG_1757

 

Verlaten stranden en natuurschoon

Vergeet de overvolle Jan Thiel baai. Natuurlijk is die mooi, anders kwamen er niet zo veel mensen, maar er zijn genoeg andere mooie plekken op het eiland. Toen wij met de groep een excursie hadden in het Christoffelpark (als je cactussen wilt zien, is dit de place to be), reed de gids met ons naar een verborgen strandje. Je kon hier alleen komen via het park en toen wij er kwamen, was er helemaal niemand. Via de bush bush liepen we zo het strand op. Het was net zo’n Expeditie Robinson strandje. Heel mooi. Het schijnt dat je hier op aanvraag mag kamperen. Lijkt dat je wat? Neem dan contact op met iemand van het Christoffelpark voor toestemming.

Andere mooie baaien zijn Porto Mari en Grote Knip (wel druk in het weekend). Ook de baai bij het Santa Barbara Resort en Avila zijn erg mooi.  Bij Avila spotte ik deze pelikaan. Mooi hè? En wil je tussen de locals zwemmen? Ga dan naar de Caracas baai. Niet zo bounty-achtig, wel authentiek. Eet dan meteen een visje in een van de locale sneks (eettentjes).

 

IMG_1221

Verlaten strandje

DSC04429

Pelikaan bij Avila

IMG_1129

Sunset Avila

IMG_1371

Porto Mari strand

IMG_1297

Grote Knip

IMG_1713

Caracas baai

snek curacao

Brenda van Bijzonder Curacao in een snek

En als bewijs dat Curaçao over prachtige natuur beschikt, ook al moet je door de vele dorre struiken heen kijken, heb ik deze foto’s gemaakt:

IMG_1194 IMG_1448 IMG_1451 IMG_1812


Hippie kunst

In de wijk Pietermaai (Willemstad) en in Otrobanda (de overkant van de brug bij Willemstad) vind je allerlei mooie straatkunst en kleurrijke huizen. Je kunt hier lekker dwalen en je blijft fotograferen. Van de uitbundige kleuren word je meteen vrolijk. Soms een beetje rauw, maar daardoor juist erg mooi. Otrobanda kun je na zonsondergang beter mijden. Pietermaai vroeger ook, maar sinds de wijk enkele jaren geleden is opgeknapt, is het hier weer veilig. Hier vind je trouwens een hoteltip voor Pietermaai.

IMG_1889 IMG_1904 IMG_1702IMG_1882

Lijkt het jullie wat, Curaçao? 
Ik vloog naar dit paradijselijke eiland, waar je gewoon Nederlands praat, met Airberlin. Onze oosterburen vliegen vanuit Dusseldorf twee keer per week (op zaterdag en op dinsdag) rechtstreeks naar Curaçao. Regelmatig hebben ze goede aanbiedingen.

Ik zelf boek altijd het liefst een losse ticket, zodat ik zelf de accommodaties kan kiezen, het liefst meerdere per vakantie. Eerst bijvoorbeeld een strandhotel en dan een klein hotel in een stad of landinwaarts. Wil je graag een all- in vakantie? Kijk eens op de Facebookpagina van mijn nichtje Sharon, zij is reisagent voor Face2Face Travel en boekt graag reizen op maat voor je. Op haar Facebookpagina plaatst ze regelmatig steengoede aanbiedingen.

Wil je alle inside tips over Curacao? Kijk dan op de site Bijzonder Curacao.

En als kers op de taart, is hier mijn reisfilm Curacao!