Vorig jaar stond een bezoek aan het winters Openluchtmuseum hoog op mijn kerstvakantie wishlist. We zijn toen meteen de eerste vakantiedag gegaan. En wat was het leuk! Zo leuk dat ik dit jaar weer wil. De kinderen vonden het zelfs leuker dan de Efteling. Dat zegt wat! Omdat ik toen niks heb geschreven, volgt hierbij alsnog een verslag. Voor mij is dit overigens ook voorpret want ik kom alweer helemaal in kerststemming.

Nederland van vroeger

Het Openluchtmuseum in Arnhem laat het Nederland van vroeger zien. Niet alleen zie je de oude huizen inclusief interieur. Er rijdt ook een ouderwetse tram. Er zijn nostalgische kroegjes, een bakkerij en je leert veel over oude ambachten, zoals klompen maken. In de winter wordt je terug gezogen naar de winters van een eeuw geleden. Toen het nog echt koud was. Hoe hielden de mensen zich warm? Wat aten ze? Hoe zag een kerstmaaltijd er toen uit? Heel interessant allemaal. Het leuke is dat je het ook echt beleeft. Overal branden vuren, de midwinterhoorns blazen, er is muziek en je ruikt de geur van poffertjes en verse stroopwafels. Zo gezellig. Het trammetje brengt je van de ene kant van het park naar de andere. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig, want het park is enorm groot dus je moet flink wat kilometers maken.

Kidsproof museum

Het museum is interessant voor volwassenen die van architectuur en de geschiedenis van Nederland houden. Maar zeker ook voor kinderen. Ons zoontje was helemaal idolaat van die tram. Hij wilde het liefst non stop ritjes maken. Maar ook de schaatsbaan en de slee helling konden hem bekoren. Mij ook trouwens! Verder was er een kinderplein waar kinderen broodjes konden bakken en Oud-Hollandse spelletjes konden spelen. En ook de mooie speeltuin is zeker de moeite waard. Erg leuk vonden we ook het Zaanse dorp met poffertjeskraam en ouderwetse draaimolen. Ik denk dat we wel 10 rondjes hebben gemaakt! Op het laatst zijn we ook nog op Witte Wieven tocht gegaan. Dat was voor hem erg spannend. Ken je de legende van de Witte Wieven? Zo nee, ga dan zeker deze tocht doen, want na afloop weet je precies wat het zijn ; )

Dit jaar een beetje anders

De foto’s die je hier ziet zijn allemaal van vorig jaar. Dit jaar is het ook winter in het Openluchtmuseum, maar zal het een beetje anders zijn vanwege corona. Je moet een tijdsslot reserveren en de schaatsbaan en slee helling zijn er helaas niet. Maar het trammetje rijdt (wel mondkapje dragen) en de midwinterhoornblazers, vuurtjes en koek & kopie kraampjes zijn van de partij. Ook kun je nog steeds het Witte Wieven pad lopen. De draaimolen draait in het Zaanse dorp én je kunt je Elfstedentocht stempel halen. Ik ga dus zeker weer dit jaar. Jij ook?