Ook wij bleven deze zomer gewoon in Nederland. Net voordat de boekingsgekte toesloeg, reserveerden wij het laatste plekje bij Zon Zee Strand – Duynpark het Zwanenwater. De enige vrij accommodatie was de tipi en hoewel we eigenlijk de safaritent wilden (want daar zat een bedstee in voor de kinderen en je kon er je eigen vuurtje stoken), waren we al blij dat we een vakantie konden boeken. Wat we verwachtten? Een leuke plek met een veldje vol tipi’s en wat safaritenten. Wat we kregen? Een supermooie tent op ons eigen stukje grond, afgezet met een soort schutting en een uitzicht van heb ik jou daar. Altijd fijn als je verwachtingen overtroffen worden, toch? 

We hebben zelfs een picknicktafel bij de tipi

Op naar Callantsoog gingen we. De auto goed volgepakt, maar ook niet zo vol dat we niet konden zitten, want hoewel we gingen kamperen hoefden we geen tent, luchtbedden en dekbedden mee. Ook de campingstoelen mochten lekker thuisblijven. God, wat hou ik van glamperen : ) Ergens halverwege de rit was ik blij dat we niet naar Frankrijk gingen, want onze oudste werd misselijk (autobuikpijn) en vroeg non-stop: zijn we er al, zijn we er al? Zo fijn dus dat we na 2 uur rijden op de plaats van bestemming waren. De camping lag er prachtig bij: aan de ene kant een groot bloemenveld, aan de andere kant de duinen. En vanuit de verte zagen we de ‘tentdaken’ al boven de struiken en bomen uitkomen. Wij hadden tipi nummer 8 en deze lag helemaal aan de rand, waardoor we uitzicht hadden op niks anders dan natuur. Wauw! Op de buurtenten hadden we nauwelijks zicht vanwege de natuurlijke omheining. Iets wat ik erg prettig vind. Ons campingtuintje was ook nog eens vrij ruim. Er stond een picknicktafel, een loungeplekje voor 2 en er waren ook 2 strandstoelen. Die stonden lekker in de schaduw van de immense boom. Verder hadden we een eigen fiets, een bolderkar en ons privé hokje met keuken en sanitair. De tipi (het is eigenlijk gewoon een bell-tent, maar tipi klinkt vast leuker) was gezellig en ruim. In het slaapcompartiment lagen vier matrassen en beddengoed. In het woongedeelte stond een klein tafeltje met stoelen en er was met kussens een loungeplek gecreëerd. Ook was er een elektrische kachel voor koude nachten. En wat helemaal fijn was na twee uur rijden: er stond een flesje wijn voor ons klaar. Doen ze goed daar bij Zon, Zee, Strand. 

tipi callantsoog aan de kust

Koken op vuur in de safaritenten

Naast de tipi die wij boekten (in totaal staan er 8 tipi’s) kun je bij Zon Zee Strand – het Zwanenwater ook een van de safaritenten boeken. Deze zijn wat ruimer van binnen – sommigen bieden plaats aan wel 8 personen. Het unieke is dat er verschillende soorten safaritenten zijn. Van duynlodge tot strandlodge. Allemaal net een beetje anders. Zo heeft de een bijvoorbeeld een toilet in de tent, terwijl de ander het toilet in een apart gastenverblijf heeft. Er zijn tenten met een semi-buitendouche, waarbij je zelf warm water haalt voor je douche. En er zijn tenten met een modernere badkamer. Ook de manier van koken verschilt. Sommige tenten beschikken over een fornuis, in andere kook je op de houtkachel of bbq. Verder zijn er tenten met een bedstee en tenten met een bad. Voor ieder wat wils dus. Bijna alle tenten zijn zo gelegen dat ze uitkijken op de natuur en veel privacy hebben door middel van begroeiing of omheining.  Ik vond het echt een leuk sfeertje ; ’s avonds hoorde je de mensen houthakken voor hun kachels en rook je de geuren van vuur en bbq. De stormlampen gingen aan als het donker werd en dan hoorde je enkel krekels en zacht gekeuvel bij de tenten.

Pizza en piraten

Duynpark het Zwanenwater is een kleinschalige camping/ glamping, maar toch is er zeker wel wat vertier. Voor de kids zijn er twee speelvelden, er is een koffiecaravan voor wie af en toe een lekkere latte wil en elke dinsdagavond in het hoogseizoen is het pizza-avond. Vooraf komt Kee de piraat langs om de kinderen over zijn piratenbestaan te vertellen. Serieus; het was de eerste keer dat onze zoon een animatieprogramma bijwoonde. Dat zegt wat! Op woensdagochtend staat knutselen op het programma en verder mag je jezelf lekker vermaken. Dat is niet zo moeilijk natuurlijk met het strand dichtbij. Het is vanaf de camping ongeveer een kilometer richting strand. Met de bolderwagen die je krijgt, loop je er in ongeveer een kwartier naartoe. 

Het strand aan je voeten

Ondanks dat de weersvoorspellingen in onze week slecht waren, hebben we prima strandweer gehad. We zijn bijna elke dag op het strand geweest. En op de dag dat het wat regende bezochten we het zee aquarium in Bergen (niet doen! ik had medelijden met de vissen in kleine aquaria) en shopten we wat in Bergen zelf. Twee keer gingen we naar de lagune in Camperduin. Dat is echt een aanrader. Geen last van de wind, omdat de lagune achter de duinen ligt en geen golven zodat kindjes lekker het water in kunnen. Maar het leukst was dat hier de surf- en supschool zit van de Jongens van Schoorl en je ook sup’s kunt huren. Mijn kids vonden het geweldig. Zelfs Lola wilde meteen het water op, ook al kon dat nog helemaal niet. Het speelschip maakt het helemaal af. Onthouden dus, deze plek.