Nog even en het is weer Decembrrrrrr. In de kerstvakantie ben ik 2 weken vrij. Nu al zin in! Mijn voornemen is om sowieso een paar keer wat leuks te ondernemen. Lekker een dagje weg met de kleine man bijvoorbeeld. Maar als het kan, ook een keer alleen met de grote man ; ) Dit zijn mijn tips voor de leukste decemberuitjes, met name in de kerstvakantie.

Winter in het Openlucht Museum

Het Nederlands Openlucht Museum laat je het Nederland van weleer zien. In de winter wordt het museum omgetoverd tot een winters stukje nostalgie. Er is een schaatsbaan, je kunt broodjes bakken boven een vuurtje, luisteren naar de midwinterhoornblazers en griezelen bij de legenden van de Witte Wieven. Ook leuk: een ritje in een historische tram en rondkijken in de ouderwetse huizen. Lijkt me enorm leuk! Het Openlucht Museum ligt in Arnhem.

Spoorwegmuseum

Deze moet in het lijstje van mijn zoontje. Hij wil namelijk al heel lang een keer naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. En eigenlijk lijkt het mij ook best leuk. Vooral in de kerstvakantie, want dan verandert het museum in Winter Station. Ontelbare lampjes, kerstversieringen en een antieke carrousel zorgen voor een nostalgische kerstsfeer. Er kan geschaatst worden tussen de treinen, je kunt marshmallows roosteren en natuurlijk kun je de treinen bekijken of een ritje maken in de achtbaan. Het spoorwegmuseum is perfect bereikbaar met de trein, wat ook al een uitje op zich is (voor mijn zoontje althans).

Bakkerijmuseum Hattem

In Hanzestadje Hattem vind je het Bakkerijmuseum. Super schattig en leerzaam. Maar wat het in de kerstvakantie extra leuk maakt, is dat kinderen een peperkoek kunnen bakken. Dat wil je! Daarna nog even het pittoreske Hattem in natuurlijk.

Kerstmarkt in Lille

Enkele jaren geleden zijn we vlak voor Kerst naar Lille gegaan. Super leuk. Binnen 4 uur rijden (of treinen) sta je ineens in Frankrijk. Lille is een gezellige, mooie stad met een sfeervolle kerstmarkt. Lees hier mijn verslag van onze eerdere reis.

kerstmarkt lille

Winter Efteling

Tja… Deze staat al heel lang op mijn lijstje. Ik wil heel graag een keer naar de Winter Efteling. Mijn man en kind dwarsbomen het alleen. Lijkt ze niets aan. Snap jij dat nu? Welke vijfjarige wil er nu niet naar de Efteling? Ik weet zeker dat hij het heel leuk zal vinden, dus ik ben voornemens om gewoon te gaan. Ik wil de wondere wereld ook wel eens zien wanneer het schemert, de fakkels en vuurtjes branden en er geschaatst wordt. Nog sprookjesachtiger dan het al was. Ik zag dat de NS goedkope treinkaartjes plus tickets heeft, dus dat is mooi meegenomen.

Dickens Festijn Deventer

Mijn eigen stad mag niet ontbreken in deze lijst. Op 14 en 15 december vindt hier het jaarlijkse Dickens Festijn plaats. Tijdens Dickens is het net alsof je terug in de tijd gaat en ontmoet je de personages uit de boeken van Charles Dickens. Van brutale bedelaars tot hautaine dames: ze zijn er allemaal. Er zijn inmiddels meerdere Dickens festivals in Nederland, maar Deventer heeft de originele en meest bijzondere. Alleen al vanwege de prachtige setting, het historische Bergkwartier, is het de moeite waard op hier te komen kijken. Kleed je warm aan en kom op tijd, want het wordt druk!

 

Dit waren mijn tips voor leuke uitjes in de kerstvakantie. Heb jij nog aanvullingen? Let me know!