Wat een On-Nederlands plekje, reageerde iemand op mijn foto’s van Natuurpark De Leemputten. Ik denk dat het een compliment is, haha, maar Nederland is ook gewoon mooi. Dat valt me juist nu op, nu we veel meer in eigen land op zoek zijn naar mooie plekjes. De Leemputten is een van de geheimen van de Achterhoek. Het bestaat al lang, want als kind kwam ik er al om te waterfietsen en een ijsje te eten. Het was een beetje oubollig, maar wel leuk. Een tijd geleden heeft het park een restyling ondergaan: het oubollige is er af en het is het niet meer ‘wel leuk’, maar ‘super leuk’.

Jungle gevoel

De Leemputten is een natuurpark in de gemeente Groenlo, in de Achterhoek. Op de plek waar vroeger leem voor de steenfabriek werd afgegraven, bevindt zich nu een prachtige plas vol vennetjes, eilanden en broedplaatsen voor vogels. De plas wordt omringd door bomen met soms laaghangende takken, voor het echte jungle-gevoel. Waterfietsen kon je er in de jaren ’90 al, zoals ik me nog herinner, en nu nog steeds zijn de waterfietsen hier de grote trekpleister. Maar sinds kort is er meer. Aan de oever, vlak bij de opstapplaats van de waterfietsen, bevindt zich nu een idyllisch strandje. Met daarachter een te gekke kinderspeeltuin en een terras. En precies die combinatie van natuur, waterfietsen en spelen maakt De Leemputten tot een ware attractie.

de leemputten achterhoek

Trappen maar

Omdat waterfietsen er hier gewoon bij hoort, huurden wij een waterfiets. We kregen een rebus mee, zodat we ook nog wat te doen hadden. Doen we even, dacht ik, maar een uur was niet eens voldoende om het hele natuurgebied te doorkruisen en dus moesten we een net niet opgeloste rebus inleveren. Dat waterfietsen was trouwens superleuk. Je komt op prachtige plekken. Onderweg zie je van alles: kleine eendjes, zwanen, futen. En dat allemaal te midden van een met kroos bedekt meer, omringd door natuur. Magisch!

Hangmat en parasolletjes vs speeltuin

Na het fietstochtje, lonkte een koel drankje op het terras. Ik wilde het liefst op het strandje zitten. Voor jullie beeldvorming: zandstrand, palletbanken met loungekussens tegen een achtergrond van wilde bloemen, rieten parasolletjes met strandstoelen en een mega relaxte hangmat. Ik zag mezelf hier al helemaal liggen. Maar helaas, ik was met kinderen en die wilden uiteraard niet wat ik wilde. Logisch, want een paar meter verderop was een speeltuin. En dus ploften we met z’n allen neer op een van de stoelen rondom de speelplaats. Ook niet verkeerd hoor, zeker niet. Maar dat strandje…. : ) Ik weet dus waar ik ga vertoeven als de kinderen niet mee zijn. Want eerlijk is eerlijk, dit plekje is super kidsproof maar ook zonder kinderen erg leuk.

Leuke aankleding

De kids hebben zich super vermaakt. Een berg zand, een waterpomp, veel modder, glijbanen, schommels in de bomen en loslopende kippen zijn een garantie voor succes. Wat mij aansprak, was het festivalsfeertje. Grote tenten, biertafels, leuke sloophouten wegwijzers en hangmatten… En dat allemaal op z’n laidback Achterhoeks.  Ik denk dat ik mijn geboortestreek steeds meer ga waarderen, want laatst maakten we ook al een roadtrip per 2cv door de Achterhoek. Zo tof! En nu er ook nog eens een supergave glamping is neergestreken in mijn geboortedorp, heb ik weer een goede reden om eens terug te gaan.