Deze stond al een tijd op onze wishlist: met een 2cv  door de Achterhoek touren. We huurden al twee keer een lelijk eendje op Ibiza (heel gaaf) en onze trouwauto was een gifgroene lelijke eend. Ons zoontje is nu helemaal fan van dit soort auto’s en toen we in onze corona-meivakantie op zoek gingen naar iets leuks (en veiligs) om te doen, moest ik weer aan de lelijke eendjes in de Achterhoek denken. Ik belde Duckstour vrij last-minute en gelukkig was er nog een eendje vrij.

Rijden in een gehuurde 2cv vind ik echt een belevenis. Je hoort de motor ronken, je moet echt hard je best doen om te schakelen, want het werkt allemaal een beetje anders met die pook en door het open dak wapperen je haren lekker in de wind. Grappig is ook hoe mensen reageren op de eend, voorbijgangers zwaaien en andere oldtimerrijders toeteren. En omdat je niet heel snel kan, beleef je de omgeving op een andere manier. Je neemt kleine weggetjes en rijd puur om de omgeving te verkennen in plaats van een bestemming te bereiken. Eigenlijk zou je dat met je eigen auto ook gewoon kunnen doen, maar toch komt het er dan vaak niet van. Ik vergelijk het met een hotel: slapen kun je ook prima in je eigen bed, maar een hotelovernachting is toch anders.

Bronckhorst bezoekje

Wij huurden de eend bij Duckstour, waar we hem konden ophalen in Toldijk, vlakbij Zutphen. Toen we aankwamen, stond onze witte eend al te shinen op het erf. De eigenaar gaf ons een van zijn zelfgemaakte routes mee, zodat we langs de mooiste plekje kwamen. Onze eerste bestemming was Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland. We waren hier gek genoeg nog nooit geweest, wat best zonde was, want dit stadje moet je gewoon gezien hebben. Een kleine, Frans aandoende, stadskern (stad klinkt gek omdat het zo klein is), temidden van mooie glooiende heuvels en boomgaarden. Echt prachtig! We besloten dat dit de plek was om te picknicken. We parkeerden onze eend op een parkeerplek net iets buiten het centrum en vanuit daar liepen we naar de weilanden en boomgaarden, waar we een mooi plekje voor onze lunch vonden. Een toetje haalden we bij het Kunstgemaal, een leuk cafeetje aan het water met veel biologische hapjes en drankjes. Door corona was er alleen mogelijkheid tot afhalen, maar dat kwam eigenlijk wel goed uit, aangezien we toch aan het picknicken waren.

 

Open dakje

Via Brockhorst reden we op ons gemak verder richting Vorden. We reden door het prachtige coulissenlandschap, waar de Achterhoek om bekend staat. Genieten! Ergens halverwege verlieten we de route omdat we een bezoekje aan mijn ouders wilden brengen. Zij wonen in de Achterhoek, dus nu we er toch zijn… We hadden niet verteld dat we met de eend kwamen, dus het was een leuke aankomst. Even toeteren om ze te lokken en ons zoontje die door het open dak stond te zwaaien. Op de terugweg viel de jongste in slaap (best knap met al dat geronk) en zijn we rustig teruggereden richting Toldijk. Wat wel jammer was: we kwamen langs enorm veel leuke plekken, die helaas niet open waren vanwege corona. Geen kaasboerderij, doolhof, pluktuin of kasteelbezoek dus. Maar daardoor hebben we een goede reden om nog eens een eend te huren. Want een aanrader, dat is het zeker!