Koekstad, Hanzestad, boekenstad… Deventer is het allemaal. En nog veel meer. Het is mijn eigen stadje aan de IJssel. De stad waarop ik verliefd werd en waar ik verliefd werd. En omdat ik mijn liefde voor Deventer graag deel, noem ik hier de leukste adressen in Deventer. Zo weet jij waar je moet zijn als je Deventer bezoekt.

Met het pontje

Als ik naar de binnenstad ga, pak ik vaak het pontje aangezien ik aan de andere kant van de IJssel woon. Voor kinderen is zo’n boottochtje één groot feest. En het uitzicht op de skyline van Deventer is fenomenaal. Kosten: € 1,50 voor een retourtje. Kinderen jonger dan vier jaar mogen gratis mee.

Rondom de Lebuineskerk

Als je vanaf de pont richting de Lebuineskerk aan het Grote Kerkhof loopt, kom je langs het gezelligste en meest kleurrijke café van Deventer: Vrienden van Vroeger. Neem plaats aan een van de kleine tafeltjes, kijk uit over het prachtige plein en geniet van een heerlijke cappuccino. Tip: bestel er een stuk appeltaart bij, want deze staat bekend als de beste van Deventer. Vlakbij Vrienden van Vroeger vind je het gloednieuwe hotel In Het Huis van Deventer. Dit moderne stadshotel is geheel in het thema ‘Deventer’ ontworpen en is gevestigd in de oude Latijnse School. Ze hebben er tweepersoonskamers, familiekamers en een kamer met een vierpersoonsbed. De bedden zijn van Auping, Deventers trots.

 

Groote Poot en Lange Bischopstraat

Sla aan het einde van het Grote Kerkhof rechtsaf, richting Groote Poot. Op dit sfeervolle pleintje vind je een aantal fijne adresjes: bakkerij/lunchroom Groote Poot (superlekker brood), nr. 11 (perfect voor lunch of een kop koffie) en Kookstudio de Rozijnenkorf, waar ik altijd mijn citroenolijfolie haal. Yummie!

Ook leuk: de Lange Bischopstraat in voor een lunch bij Happy Tosti. Hier eet je (uiteraard) overheerlijke tosti’s, terwijl je plaatsneemt op een van de schommels. Mijn zoontje is fan!

happy tosti deventer

Kleine Overstraat

Loop via de Vleeshouwerstraat naar de Kleine Overstraat. Zelf vind ik dit een van de mooiste straatjes van Deventer. De Kleine Overstraat barst van de leuke winkeltjes. Je moet eigenlijk gewoon zelf rondlopen en kijken wat je leuk vindt, maar mijn favorieten zijn: De Blauwe Hand (stijlvolle, duurzame producten voor je huis en je lijf), DARE (scandinavische hipster kleding), Tantilly (kleurrijke wereldse hebbedingen), Alternote (alleen al voor de etalage kom je hier, maar het gaat om mooie papiersoorten en ansichtkaarten), Appel & Ei (hip tweedehands) en spellenwinkel Koning Willem.

Grote Overstraat

In het verlengde van de Kleine Overstraat ligt de Grote Overstraat. Ook hier vind je weer veel leuke, unieke winkels. Bij Holy Cow word je zelfs op de meest grijze dag vrolijk van alle leuke, kleurrijke spullen. Bij Hoge Ramen kun je heerlijk dwalen tussen mooie woonaccessoires en hippe kinderdingen en bij Concept Store Flotte scoor je moois voor in huis of vintage kleding.


De Brink

De Grote Oversteeg eindigt op de Brink (als je rechts aanhoudt tenminste). Bewonder de Waag, de protserige fontein en scoor wat Deventer koek in het Deventer koekhuis. Maar ga vooral even een drankje doen bij Gastrolounge St. Tropez. Deze zaak ziet er fantastisch uit, zowel binnen als buiten. Alleen al die knalblauwe gevel!!! Leuk is dat ze hier eigen ansichtkaarten hebben. Als je die door iemand van de bediening laat versturen, mag de ontvanger een gratis kopje koffie komen proberen bij St. Tropez. Dus wil jij een gratis bakkie als je naar Deventer gaat? Geef me je adres en ik stuur je een kaartje zodra ik er ben!

Het Bergkwartier

Het Bergkwartier is het meest pittoreske stukje Deventer. Hier vindt elk jaar in december het Dickens Festival plaats. Het Bergkwartier omvat meerdere straten die vanuit de Bergkerk richting de Brink lopen. De bekendste straat is de Walstraat. Hier vind je naast prachtige oude panden bijzondere winkels, zoals een aantal antiekzaken, speelgoedwinkel Speel je Wijs, woonwinkel De Vrije Vogel, Roemar Koffie & Thee (de lekkerste koffie van Deventer koop je hier vers gebrand), Dille & Kamille, de Oude Mosterdfabriek en Mooi, Leuk en Lekker. Ik raad je aan om via de Walstraat naar de Bergkerk en dan weer terug door de Roggestraat te lopen. Prachtig!

Engestraat en Broederenstraat

Je moet ze even weten te vinden – de Engestraat en Broederenstraat – maar het is zeker even de moeite waard om deze straten in te lopen. Ook al geef ik toe dat niet alle winkels die hier zijn gevestigd de moeite waard zijn. Waar je in elk geval even moet kijken, is PLEK in de Engestraat. In deze enorm ruime winkel vind je alles waar je hartje sneller van gaat kloppen. Mooie merkkleding voor mannen, vrouwen en kinderen en prachtige woonaccessoires. Er is achterin zelfs een kleine coffee corner. Neem wel een goed gevulde portemonnee mee, want het kost wel wat! In de Broederenstraat zit net een nieuwe hotspot: Sync Ok genaamd. Sync Ok is een healthy lunch- en koffiezaak met een grotendeels veganistische kaart. Ik ga deze week een taartje proeven. Ben benieuwd!

 

Net buiten het centrum van Deventer

Op loopafstand vind je stadsbrouwerij DAVO. The place to be als je van bier en burgers houdt. Zomers neem je plaats in de biertuin. Terwijl de barbecue smeult, worden de burgers gebakken. Biertje erbij en genieten maar. Leuk detail: een aantal bieren wordt hier ter plekke gebrouwen. Mijn favoriet: Surf Ale (alleen al om het vrolijke flesje).

Iets verder van het centrum af, in het Havenkwartier, kun je ook meer dan prima terecht voor een hapje en een drankje. Fooddock is de eerste foodhal van Oost-Nederland en is een erg fijne plek om je avond door te brengen. In de industriële hal vind je verschillende eettentjes. Van Indonesisch en Japans tot Spaans. Gewoon even kiezen waar je deze avond zin in hebt. Het sfeertje is tiptop, dus daar zal het niet aan liggen.

Natuurlijk mogen ook Hotel Gaia en Restaurant NuNu niet ontbreken in deze lijst met favorieten. Hoewel deze adressen eigenlijk niet in Deventer liggen. Over Gaia schreef ik eerder al deze blog. Ik ben er getrouwd, heb er geslapen en gedineerd. En nog steeds kom ik er regelmatig om even koffie te drinken na een boswandeling. Bij Australisch restaurant NuNu hebben we ons bruiloftstfeest gegeven, en wel in de giant Tipi die in de tuin staat. Superleuk plekje, lekker eten en vriendelijke bediening. Ik word zelf erg blij van de houtkachel in de winter en het enorme terras met speeltuin in de zomer.

Ben jij al eens in Deventer geweest? En wat zijn jouw favoriete adresjes?