Ooit – en dat is echt nog niet zo heel lang geleden- was zonnebrand gewoon zonnebrand. We wisten allemaal dat de zon schadelijk was voor je huid en dus smeerden we ons in met factor 10, 20 of 30. En dat was al heel wat vergeleken met de generatie voor ons, die nog gewoon onbeschermd lag te bakken. Of zoals mijn vader zei: ‘eerst rood worden, dan bruin.’ Dat ik dus braaf met factor 30 smeerde vond ik al heel goed van mezelf. En welk merk zonnebrand je kocht, deed er niet zo veel toe. Nivea was altijd goed vanwege het lekkere geurtje! En och, zo’n A-merk zou wel goed zijn, toch? Niet dus. Althans niet als je tegenwoordig de berichten over zonnebrandcrèmes leest. Ineens krijg je vragen als: ‘Heb je wel een product met UVA en UVB?’, ‘Het is toch wel een minerale crème? Chemische zonnebrandcrèmes kunnen echt niet meer hoor!’. En: ‘Zitten er Nano-deeltjes in?’ Ik ben nogal gevoelig voor dit soort zaken en wil graag zo natuurlijk mogelijke producten gebruiken, dus ik moest eraan geloven en me verdiepen in de do’s and don’ts van zonnebrandcrèmes.

Kort lesje zonnebrandcrème

In het kort gaat het stukje bewustzijn over 2 onderwerpen: chemische versus minerale zonnebrandcrèmes en wel of geen Nano-deeltjes. Volgens onderzoek bevatten chemische chemische zonnebrandcrèmes vier keer zoveel gevaarlijke ingrediënten als niet chemische zonnebrandcrèmes. Deze gevaarlijke stoffen kunnen schade toebrengen aan onder andere de voortplanting of de nog in ontwikkeling zijnde hersenen van kinderen. Ook wordt gezegd dat ze kanker veroorzaken. En daarnaast zijn sommige stoffen ook nog eens slecht voor het leven in de zee. Ga je met je lijf vol chemische zonnebrandcrème de zee in? Dan kunnen de stoffen in zee belanden en het koraal aantasten. Niet zo fijn dus!

Een alternatief voor chemische zonnebrandcrème is minerale zonnebrandcrème op basis van titanium- en zinkoxide. Hierin zitten deze gevaarlijke stoffen niet. Maar… de meeste minerale zonnebrandcrèmes laten een witte waas achter op je huid. En dat vindt niet iedereen – inclusief ikzelf – leuk. Zo lag ik vorige zomer op het strand: naast mij een gebruinde dame vol in de olie. En dan ik: al wit van mezelf en nog witter met die witte waas op me. Probeer dan maar eens te denken: ‘maar ik ben wel beter bezig!’ Nu zijn er minerale zonnebrandcrèmes zonder witte waas, maar die bevatten weer Nanodeeltjes. Nanodeeltjes zijn kleiner dan 100 nanometer. 1 nanometer is 1 miljardste meter, dus ze zijn heel klein. Maar wel schadelijk als je ze in grote hoeveelheden gebruikt. Laat ik het zo zeggen: een grote berg nanodeeltjes opeten is géén goed idee. Uit onderzoek blijkt echter dat het schadelijke effect van de nanodeeltjes in zonnebrandcrèmes mee valt. Liever gebruik je een crème zonder nanodeeltjes, maar als je moet kiezen tussen een chemische zonnebrandcrème of een minerale crème met nanodeeltjes, dan is de laatste optie altijd nog beter.

 

Naïf zonnebrandcrème

Poeh, wat een lang verhaal. Om uiteindelijk uit te komen bij het testen van een zonnebrandcrème, en wel die van Naïf. Ik kende Naïf al van de fijne babyproducten. De zonnebrandcrème is echter nieuw voor me. Ik wilde deze graag proberen omdat het een minerale zonnebrandcrème is, zonder nanodeeltjes. Ik las ergens dat de witte waas bij dit product meeviel, dus dat trok me over de streep. Via de website Viva Donna (aanrader voor als je van mooie, natuurlijke beautyproducten houdt) bestelde ik de Naïf sun spray factor 30. Deze bevat UVA en UVB bescherming en wordt geleverd in een handige sprayflacon. Doordat er in plaats van zinkoxide, titanium dioxide wordt gebruikt smeert de spray makkelijk uit, zo staat er op de verpakking. Tijd om te testen of dit echt zo is!

Ik spray de crème op mijn hand en smeer hem dan op mijn arm. Ik zie een witte laag verschijnen. Ai ai. Maar na even goed inmasseren, verdwijnt de witte waas en trekt de crème mooi in mijn huid. Je ziet nog wel iets van de crème zitten, maar ik vind het echt niet storend. De zonnebrandcrème ruikt bovendien lekker: subtiel en zomers. Helemaal prima dus. Ik vind het alleen een beetje een nadeel dat de zonnebrandcrème vlekken achterlaat op kleding – meer dan bij de meeste niet minerale zonnebrandcrèmes. Goed oppassen dus als je je insmeert! Ik ga deze zonnebrandcrème zeker gebruiken, bij mezelf en bij mijn kindjes.

Ik heb bij Viva Donna trouwens nog een heerlijk product besteld: de Marc Inbane getinte dagcrème (Le Teint), met factor 10. Zo bescherm ik mijn gezicht tegen de allereerste lentezon én krijg ik automatisch een klein kleurtje. En mijn huid wordt nog gehydrateerd ook!

Wat gebruik jij aan zonbescherming?