Ik denk dat Italië het vakantieland is waar ik het vaakst ben geweest. Ik heb het van boven tot onder verkend. Maar wat zijn nu de leukste plekken? Ik deel ze graag met je.

 

 1. Sicilië 
  Sicilië is een eiland, tegen de voet van de Italiaanse laars aan. Ik ben er drie keer geweest en alledrie keren werd ik verrast door de veelzijdigheid van het eiland. In Taormina, aan de voet van vulkaan de Etna, kun je heerlijk flaneren tussen de vele toeristen en genieten van een optreden in het amfitheater met uitzicht op de zee en de vulkaan. (magisch) In Cefalu zoek je de gezellige drukte op in een van de leukste stadjes aan zee die ik ken. In Palermo is het allemaal iets ruiger, maar ook een en al pracht en praal. Het is een beetje een gekke stad vol tegenstrijdigheden. Dan zijn er nog de baroksteden Noto en Ragusa. Het charmante stadje Syracusa en het liefste stadje van allemaal: Marzamemi. En natuurlijk is er Scopello, prachtig Scopello, grenzend aan een natuurgebied. Sicilië is bij mij favoriet vanwege het totaalplaatje: mooie steden, prachtige stranden, ontzettend lekker eten (Italië meets Marokko) en flamboyante mensen. En het lekkerste ijs ter wereld : )
 2. Puglia
  Puglia is de regio in de hak van de laars. Het is nog niet zo toeristisch als Toscane of Sicilië en dat is best wel prettig. Alhoewel het er zeker niet rustig is! Puglia is groot en op te delen in verschillende delen. Zo is er de trulli-vallei, waar allemaal trulli staan. Dit zijn witte ronde huisjes met een kegelvormig dak. Het lijken een soort sprookjeswoningen. Ik heb er twee jaar geleden in overnacht. Daarover lees je hier meer. In en om de trulli-vallei vind je prachtige witte stadjes, zoals Ostuni en Martina Franca. Salento, de meest zuidelijke streek,  is wat ruiger. De natuur explodeert hier en velden staan vol oeroude olijfbomen in roodbruine aarde, grenzend aan een helderblauwe zee. En alsof dat nog niet genoeg is, vind je ook hier weer de mooiste stadjes: Gallipoli, Lecce. Allemaal even bijzonder.
 3. Toscane – Chianti en Arezzo
  Toscane is best groot en hoewel deze regio op de ansichtkaarten altijd hetzelfde lijkt, verschilt het ook hier behoorlijk. Wist je bijvoorbeeld dat Toscane is opgedeeld in wel tien provincies? Ik zelf ben bijvoorbeeld niet zo dol op Livorno, een deel dat aan zee grenst. Te vlak, te kil… Waar ik wel heel blij van word, is de Chianti streek in de provincie Florence. Hier vind je glooiende landschappen, wijnranken die glinsteren in de zon en uiteraard de lekkerste Chianti wijnen. Het is echt picture perfect. En natuurlijk is er die magnifieke stad om de hoek: Florence! Een andere provincie in Toscane die ik mooi vind, is Arezzo. Dit is de streek waar je het typische Toscane van de postcards vindt. Glooiende landweggetjes die zich door goudgeel gras dringen met aan weerszijden torenhoge cipressen. (waar je die cipressen precies vindt, lees je hier) De mooiste steden hier zijn zonder twijfel Arezzo en Cortona. Deze laatste ken je misschien wel uit de filmklassieker Under the Tuscan sun.
 4. Zuid-Tirol
  Natuurlijk staat ook Zuid-Tirol in mijn lijstje. De naam Zuid-Tirol doet Oostenrijk vermoeden, maar het is toch echt Italië. Ook al grenst deze regio inderdaad aan Oostenrijk en spreekt de helft van de inwoners Duits. Zuid-Tirol wordt gedomineerd door de indrukwekkende Dolomieten, de prachtige helderblauwe bergmeren, frisse bloemenvelden en de vele Michelinsterren-restaurants. In de winter wordt er geskied, in de zomer gewandeld. Voor liefhebbers van natuur, outdoor en lekker eten is dit de perfecte regio.
 5. Ligurië
  De Italiaanse bloemenrivièra, onderdeel van Ligurië, is wat mij betreft een stukje tropen in Italië. Als je hier langs de kust rijdt, zie je om de haverklap de mooiste palmen, bougainville en oleander. Het bekendst zijn de cinque terre, de vijf beeldschone dorpjes aan zee die met elkaar verbonden zijn. En ik geef toe; ze zijn inderdaad prachtig. Maar ook heel toeristisch. Net zo mooi vond ik Portovenero en Tellaro. Ik ben in deze streek geweest toen mijn zoontje nog te klein was om het strand leuk te vinden, maar ik kom heel graag nog eens terug om met hem zandkastelen te bouwen, want de kustlijn is hier schitterend!

En wat is jouw favoriete stukje Italië?