Okay, ik heb geskied toen ik voor het eerst in Zuid-Tirol op wintersport was vorig jaar. En ik vond het best leuk. Wel heel eng, want ik vond het al snel veel te hard gaan. Maar wat ik vooral leuk vond aan de wintersport was het sfeertje. Eigenlijk zonder het woordje sport dus. Doe mij maar gewoon de winter, de sneeuw, de bergen, een waterig zonnetje, lekkernijen en een warm zwembad. Ik ben de koningin van het genieten zonder al te veel inspanning, dus hierbij mijn tips voor een reisje naar de sneeuw zonder te skiën.

1. Winter wellness
Niets zo fijn als een dampend warm zwembad omringd door sneeuw. Hangend over de zwembadrand uitkijken over de bergen, langskomende skiërs en dwarrelende sneeuwvlokjes. In Zuid-Tirol, maar ook in heel veel andere wintersportgebieden, heb je hotels met spa’s en sauna’s te kust en te keur. Het zwembad waarin ik hieronder lig te genieten, is van hotel Tirler Dolomites. Hier hadden ze ook een heerlijke wellness met massagebehandelingen, een hooisauna en een chillruimte met hangstoelen met schapenvachtjes. Lekker wegdromen terwijl je uitkijkt over een winter wonderland landschap. Zucht, als ik eraan denk, wil ik terug!

IMG_4598-2 IMG_7063-2 IMG_6994-2
2. Eten, drinken, eten, drinken enz.

Ook als je niet gaat skiën, maakt sneeuw en buitenlucht hongerig. Gelukkig is er in Zuid-Tirol heel veel lekkers te eten en te drinken. Van apfelstrudel en knödel tot grappa en hot chocolate. Veel restaurants zitten in typische berghutten, met een prachtig uitzicht over de bergen en de vallei. Mijn favoriete restaurant in Zuid-Tirol? Gostner Schwaige. Je komt er met de paardenslee, skiënd of met de skilift. Er zijn ook genoeg hutten die je lopend kunt bereiken.

IMG_7221-2 IMG_4947-2 IMG_7029-2 IMG_4624-2

3. Snowbootwandeling

Hoezo ben je niet sportief als je niet gaat skiën? Heb je al eens een flinke wandeling gemaakt door de bergen? Je zult zien hoe aangenaam vermoeiend het is. Berg op, berg af, glibberen, glijden, zorgen dat je voeten niet vast blijven zitten in de sneeuw. En heel af en toe een skiër ontwijken. Maar gaaf dat het is! Zorg wel dat je einddoel een fijne hut is, want dat hapje en drankje heb je wel verdiend! Trek ook goede schoenen aan, liefst snowboots.

IMG_5433-2 IMG_7123-2

IMG_7173IMG_7080-2

 

4. Ritje in een paardenslee
Romantisch, sprookjesachtig en leuk om te doen. Een ritje in een paardenslee hoort er gewoon bij, vind ik. Je wordt heerlijk rondgereden, het witte landschap trekt aan je voorbij. Boven je roetsjen de skiliften en een wollen dekentje houd je benen warm. Ik vond het super!

IMG_4907-2 IMG_4904-2

5. Sneeuwpret

Laat het kind in jezelf naar boven komen en ga los in de sneeuw. Houd een sneeuwballengevecht, ga sleetje rijden en bouw een sneeuwpop. Mag het iets avontuurlijker? Ga dan sleetje rijden in het donker vanaf de Zallinger Hutte in Alpe di Siusi. Dit doe je met alleen een lampje op je hoofd. Eng, fantastisch, snel, te gek, spannend, verslavend leuk!

IMG_4985-2IMG_4745-2


6. Apres-ski

Het hoort er bij: apres-ski. En het is zo gezellig. Ik houd zelf niet van dat onbenullige feest vieren met heel veel drank, foute schlagers en schreeuwende mensen. Maar in Zuid-Tirol heb ik dat eigenlijk helemaal niet gezien. Wat wel? Veel leuke live-muziek, vrolijke mensen die samen kwamen na een dag skiën en heel veel lekkere drankjes. Van Heisse Oma tot Jagerthee.

IMG_7100-2 IMG_7256-2IMG_4669-2

8. Voetjes omhoog

Rusten mag deze vakantie. Kruip met een goed boek of een glas wijn voor de haard. Warm je voeten en geniet. Hierboven zie je mijn favoriete wollen wintersokken, daaronder collega en cameraman Frank, die half in slaap valt : )

IMG_4716-2 IMG_7287-2

Meer lezen over wintersport in Zuid-Tirol of mijn video bekijken? Klik hier.