Als we met onze huurauto Bari uitrijden, is het al donker. We gaan op weg naar Martina Franca, waar we een trullo (typisch wit huisje met puntdak dat alleen in Puglia voorkomt) hebben gehuurd via Interhome. Doordat ik al eens eerder in Puglia (zie reisverslag) ben geweest, ben ik niet compleet verrast door het landschap. Toch roep ik enthousiast ’trullo!!!’ als ik het eerste witte puntdakje zie, schaars verlicht door de maan. Ik glimlach als ik opmerk dat het dak van de trullo is voorzien van een symbool, een halve maan. Het teken voor sterrenbeeld kreeft. Bijna elke trullo heeft zijn eigen symbool. Deze staan voor bescherming.
Vanaf de supermarkt tussen Ostuni en Martina Franca rijden twee buurvrouwen, die ook de sleutel bewaren, voor ons uit. We gaan een smal weggetje in, omlijst met stenen muurtjes en stoppen bij een prachtige witte trullo met blauwe luiken.
trullo huren puglia interhome IMG_0241

De trullo waarin we slapen huren we van Interhome. Interhome verhuurt de huizen namens de eigenaren. Je komt dus niet in een vakantiepark terecht, maar in een echt huis, vaak midden in een woonwijk of juist op het platteland, zoals wij. Het leuke is dat het huis daardoor persoonlijk is ingericht. De eigenaren van deze trullo hadden duidelijk stijl en hielden van gezelligheid. Het schuurtje lag vol met gekleurde kussens, hangmatten, hangstoelen en kleden. Verder lag de kast vol met kleurrijk servies, mooie geborduurde tafelkleden en nog veel meer kussentjes. Binnen zie ik veel schilderijtjes, boeken, kussens en een kastje met eigen toiletspullen. Ik denk dat de eigenaren dit huis als tweede huis gebruiken, voor als ze op vakantie gaan. Nu waren ze er al een tijd niet geweest, want toen we binnenkwamen, rook het wat muf. Dat krijg je in een trullo die gebouwd is zonder cement en maar een paar ramen heeft. Weinig isolatie. Even luchten dus!

Terwijl de frisse lucht de trullo binnen kwam, keken wij buiten naar de sterren. Wat kun je ze goed zien hier. En wat sprookjesachtig is deze vallei. Overal zie je witte puntdaken en als je goed luistert, hoor je de krekels. Het is enorm stil. Het enige wat je verder hoort is heel af en toe een auto en in de verte een keer het geblaf van een hond. We proosten met een glas Primitivo, de wijn van Puglia en duiken dan ons bed in. In ons knusse slaapkamertje met rond dak en blauw luikje.

IMG_0733 IMG_0731 IMG_0730 IMG_0322 IMG_0791

’s Ochtends is de lucht strakblauw. Als ik naar buiten stap, doet het wit van de trullo en de straat pijn aan mijn ogen. Het is aangenaam warm. Daar ben ik blij om, want het is al oktober en dan had het zomaar kunnen regenen. In 15 minuten tijd lopen we naar de supermarkt/bar aan het einde van onze weg. Daar halen we een cappuccino en een broodje. Op de terugweg stoppen we om verse vijgen en walnoten te plukken. Wat een luxe dat dit hier zo in het wild groeit. Ons zoontje Olivier vind het trullo-leven helemaal te gek. Het huis heeft een enorm terras, waar hij veilig kan spelen. Hij rent, speelt met een bal en wordt helemaal enthousiast als er een herder met een kudde schapen langskomt. De belletjes van de schapen klingelen rustgevend en we kijken glimlachend toe hoe de kudde verder trekt naar de volgende weilanden. Bijzonder dit!

Omdat er een keuken is, koken we vaak. Wel zo handig met een peuter erbij. De keuken is gevestigd in een apart gebouw, dus je moet even naar buiten lopen om er te komen. Voordeel is dat geurtjes niet in je slaapkamer blijven hangen. Tussen het huis en de keuken is een overdekt terras. Hier zitten we vaak te eten of koffie te drinken. Zomers is dit vast een fijne plek om in de schaduw te zitten. Douchen kan op maar liefst drie plekken. In het huis, in het gebouw waar de keuken ook zit en buiten. Gek genoeg geeft de douche in het huis geen warm water, en dus kies ik er vaak voor om de buitendouche te nemen. Niemand die je ziet. Ik geniet van het uitzicht op de olijfbomen en de vallei terwijl ik het warme water op mijn lichaam voel. Heerlijk wakker worden dit.

IMG_0618 IMG_0561

Vanuit onze trullo, maken we bijna elke dag wel een uitstapje. Naar Alberobello (de trullo-stad), Ostuni (de witte stad), Martina Franca (barok-stad), Cisternino (de vlees-stad) en Monopoli (aan zee). Rijden is hier geen straf, want onderweg zien we de mooiste dingen. Heel veel trulli natuurlijk, enorme cactussen vol rijpe vruchten, oeroude olijfbomen en de zee. Een auto heb je hier wel nodig trouwens, want het huis ligt afgelegen en zonder auto kom je echt nergens. Wij huurden onze huurauto in Puglia bij Sunny Cars. We kregen een Opel Astra station met kinderzitje. Prima wagen. Er konden twee grote koffers en vier trolleys plus een buggy in. En dan ook nog eens vier volwassenen en een kind. Uitstapjes maken was leuk, maar telkens waren we ook weer blij als we onze mooie trullo zagen en ’thuis’ kwamen. Gek hoe een vreemd huis na een paar dagen al zo thuis voelt.

IMG_0581 IMG_0489ostuni interhomeFullSizeRender

Ik vond het super gaaf om een week in een trullo te slapen. Het is zo anders dan een ‘normaal’ huis in Nederland. Het voelde soms een beetje als leven in een grot (zo rook het soms ook), maar dan wel een grot die van alle gemakken is voorzien. Met twee slaapkamers, een badkamer, een hoekbank, tv en eettafel. Dit huis is geschikt voor 8 personen. Zelf zou ik er niet met meer dan 6 personen naartoe gaan. Er zijn twee goede slaapkamers met beide een tweepersoonsbed in de trullo zelf. In het bijgebouw is ook nog een heel klein kamertje met een stapelbed (voor kinderen), maar ik zou kleine kinderen hier niet laten slapen omdat het kamertje ver van de ouderslaapkamers vandaan is en niet in het huis zelf is. Voor iets oudere kids is het prima. Verder is er nog een klein huisje met alleen een bed erin. Hier zou ook nog iemand kunnen slapen.

Inmiddels ben ik terug in Nederland. Wat is het hier dan saai zeg. Ik kijk naar bakstenen, naar buren, naar straten. Ik mis het weidse uitzicht, het wit van de trullo, de olijfbomen, mijn vijgenboom, de ochtendwandeling naar de bar, het buiten zijn en de gezelligheid van samen zijn met de familie. ’s Avonds met elkaar spelletjes doen, terwijl de kleine slaapt, wijntjes drinken en sterren kijken. Ik zou zo weer terug gaan. Een huis huren via Interhome is prima bevallen. Volgend jaar weer?

Zomervakantie lastminute
IMG_0531IMG_0923

Best thing: om eens in een echte trullo te slapen!!! Het ultieme Puglia-gevoel.
Prijs: vanaf 450 euro voor een week

www.interhome.nl (deze trullo is helaas niet meer beschikbaar via Interhome)

 

# Onze huurauto werd gesponsord door Sunny Cars. Op het verblijf kregen we korting van Interhome. Desondanks is deze blog een eerlijke weergave van ons verblijf.
Zomervakantie lastminute