Wist jij dat Frankrijk beschikt over een aantal paradijselijke eilandjes? Ile de Bréhat bij Bretagne bijvoorbeeld, of Île de Ré vlakbij La Rochelle. In het rijtje droomeilanden mag ook Île de Noirmoutier niet ontbreken. Ik bezocht dit eiland in de Franse Vendée vorig jaar en was meteen verliefd op de natuur, de rust en de wit-blauwe huizen met stokrozen.

Île de Noirmoutier is een soort Terschelling in Frankrijk met duinen en lange zandstranden, maar dan met typisch Franse dorpjes. Kenmerkend hier zijn de witte huizen met blauwe luiken en tuinen vol stokrozen. In het vroege voorjaar domineren de gele mimosa het eiland.

 

Leuke dorpjes

Île de Noirmoutier is niet groot, maar heeft toch een aantal erg leuke dorpjes. Noirmoutier is het grootste dorp. Een prima plek om even te shoppen, een ijsje te eten of uit eten te gaan. Uiteraard probeer je dan de oesters, waar dit eiland bekend om is. Net als om het zout, dat in de zoutmoerassen wordt gewonnen. Leuk voor de kleintjes is een draaimolen op het parkeerplein van Noirmoutier. Onze kleine heeft hier meerdere rondjes gedraaid en was er niet meer weg te slaan.

Mooiste stranden

Natuurlijk kom je hier voorall voor de mooie stranden. En daarvan zijn er genoeg! Ons favoriete strand was Bois de la Chaise. Je komt hier via een lange boomrijke laan vol oude villa’s. Het strand zelf lijkt weggelopen uit een jaren ’30 film. Witte strandhuisjes op een rij in een sikkelvormige baai, omringd door bos dat uitkomt bij een lange houten steiger.

Fietsen huren

Net als de Nederlandse eilanden is Île de Noirmoutier een echt fietseiland. In elk dorp is wel een fietsenverhuurder en er zijn voldoende fietspaden. Het is dus echt een must om of je eigen fiets mee te nemen als je hiernaartoe gaat, of een fiets te huren. Zo kom je overal en zie je ook nog eens de mooiste plekken buiten de gebaande paden. Zoals dat ene kleine strandje waar niemand is…

Glamping

Hoe mooi de dorpjes en stranden ook waren, meestal bleven we toch lekker dichtbij onze eigen stek. We verbleven in een ruime glamping tent van VacanceSoleil en hadden de luxe van het strand op slechts een paar meter afstand. We hoefden alleen een duin over en stonden al op een fantastisch mooi strand. Ideaal! Verder beschikte de camping over een zwembad en een speeltuin, dus onze dagen bestonden vooral uit lekker lummelen en in het zand en water spelen met de kleine. Zo relaxt!

 

Wadrijden

Île de Noirmoutier is eigenlijk niet langer een echt eiland, want een autobrug verbindt het met het vasteland. Toch voelt het wel als een eiland, aangezien je overal omringd bent door zee. Bovendien kun je de autobrug gewoon negeren. Met eb verschijnt er in zee namelijk een autoweg tussen vasteland en Noirmoutier: passage du Gois. Een soort wadlopen met je auto dus. Heel tof! Maar ook gevaarlijk vanwege het overstromingsgevaar vandaar dat je hier alleen 1,5 uur voor en na eb mag rijden. Wij kwamen aan toen de passage vol water was gelopen, dus we reden via de brug naar het eiland.

 

We maakten ook een kort filmpje van onze trip. Zet je geluid aan en geniet mee : )