De Vendée in Frankrijk ligt net onder Bretagne aan de Franse westkust. Terwijl de Fransen zelf hier dolgraag vakantie vieren, is deze regio in Nederland vrij onbekend. Gek eigenlijk, want het heeft alles wat je nodig hebt voor een fijne vakantie. Vijf redenen om de Vendée te bezoeken.

1. Zandstranden
Kilometers zacht, goudgeel zand. Duinen, getijden, schelpen te kust en te keur, zeewater dat geleidelijk aan dieper wordt en ruimte genoeg om je handdoekje uit te spreiden. De zandstranden in de Vendée zijn ideaal voor kinderen, surfers en iedereen die van de zee houdt. Need I say more?

IMG_4061

2. Eilandjes
Ile de Noirmoutier en Ile d’Yeu zijn twee prachtige eilanden in de Vendée. Noirmoutier bereik je via een brug of via een weg door de zee, die met eb begaanbaar is. Ile d’Yeu is bereikbaar per boot vanaf de haven van Fromentine en Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Ik ben zelf op Noirmoutier geweest: een prachtig eiland vol mimosa, stokrozen, witte huisjes met blauwe luiken, lieflijke dorpjes, mooie stranden en heel veel zoutmoerassen en oesters. Op Noirmoutier vind je ook een van de mooiste stranden van Frankrijk: Plage des Dames in Bois de la Chaisse.

boisdelachaiseIMG_3966

3. Geen Nederlanders
Op een camping overnachten en helemaal geen Nederlands horen. Dat gebeurt niet vaak in Frankrijk. Ons overkwam het. We deelden onze camping (Domaine le Midi) met alleen maar Fransen en een handjevol Belgen. Op die manier voelden we ons nog meer op vakantie en hadden we het gevoel iets exclusiefs te ontdekken. Tegelijkertijd voelde het gebied heel Nederlands vertrouwd met een landschap vol weilanden met graan en mais. En met duinen!

 

4. Groen Venetië 

Onderin de Vendée vind je een wel heel bijzonder stukje natuur: het Marais Breton. Een aaneenschakeling van moerassen met groenig water waarin vogels een bad nemen. Het gebied wordt ook wel Klein Venetië genoemd, omdat je hier net als in Venetië met bootjes door het water kunt varen. Het is heel sprookjesachtig en ongekend mooi.

groen venetie

5. Beste pretpark 

De Puy de Fou is een themapark dat niet te vergelijken is met andere parken. Hier komt geschiedenis tot leven, maar dan op spectaculaire wijze. Grote veldslagen en veroveringen worden levensecht nagespeeld. Zo komen er echte Vikingschepen aan land, vliegen de kanonskogels je om de oren en zie je ridders te paard een vesting bestormen. Geweldig voor groot en klein.

vendee-bezienswaardigheden-tips