Before they pass away is het project van fotograaf Jimmy Nelson. Gewapend met camera’s reisde hij de wereld af op zoek naar de laatste inheemse stammen. Mensen die (nog) niet of nauwelijks in contact staan met het moderne leven. Twee jaar lang bezocht hij stammen in o.a. Mongolië, Ethiopië, Kenia, Nepal, Nieuw-Zeeland en Siberië. Het leverde prachtige beelden op. Grote, donkere vrouwen met houten schalen in hun onderlip, mannen met peniskokers, stamleden uitgedost met veren, botten en verfvegen…. Bestaan ze echt? Zijn het niet gewoon voor toeristen uitgedoste mensen? Nee, ze bestaan echt. Nog wel. Hun bestaansrecht wordt helaas steeds onzekerder, de verlokkingen van de moderne maatschappij steeds groter.

Jimmy Nelsons fotoboek is al een tijd te koop, zijn foto’s zijn in meerdere exposities te zien geweest. Maar Jimmy was niet de enige fotograaf die mee was tijdens deze missie. De Nederlands/Belgische Hannelore Vandenbussche, toen net afgestudeerd aan de fotografie academy, mocht mee als zijn assistent-fotograaf. Tussendoor maakte ze zelf uiteraard ook heel veel foto’s, en ze bleek een gouden pen te hebben. Alle avonturen van de afgelopen twee jaar schreef ze op. Dit resulteerde in het boek Before They Pass Away – de verhalen achter de foto’s. Ik heb het boek nu een week in huis en durf te zeggen dat dit boek misschien nog wel boeiender is dan het fotoboek van Jimmy Nelson zelf.

Hannelore schrijft super boeiend. Vanaf het begin, waarin ze vertelt hoe Jimmy Nelson contact met haar opnam. ‘Heb je zin in een droombaan en hou je van reizen?’ Tot aan bijzondere anekdotes van achter de schermen. Over poepen op onmogelijke toiletten en bijzondere manieren om inheemse stammen aan het lachen te krijgen (Hannelore liet haar borsten zien). Alles leest even boeiend en je krijgt echt een goed kijkje achter de schermen en hoe moeilijk het is geweest om dit project te verwezenlijken. Soms moest het team een week door de rimboe lopen om ergens te komen. Het boek is ook visueel bijzonder aantrekkelijk. Veel foto’s, mooie illustraties en een prachtig vormgegeven cover, gemaakt van linnen. Het boek krijgt bij ons thuis een mooie plekje tussen mijn favoriete reis- en fotoboeken.

Hier kun je Before they pass away kopen.

Schermafbeelding 2015-12-07 om 15.52.00Schermafbeelding 2015-12-07 om 15.52.24before they pass away  verhalen achter de foto's before they pass away hannelore vandenbussche reviewbefore they pass away hannelore vandenbussche

IMG_1312

Fotocredits (behalve de laatste foto): Jimmy Nelson Picture BV