Hoe je het meest authentieke Ibiza vindt? Gastblogger Jolanda Oudesluijs weet het wel: ‘Laat het drukke zuiden voor wat het is en ga naar het noorden van het eiland. Hier vind je natuur, de campo, schitterende baaitjes, rust en hippies.’ Dit zijn haar tips voor een dagje Noord-Ibiza.

Cruisen door ogenschijnlijk slaperige dorpjes kom je de mooiste verrassingen tegen. Op de wegen kriskras door de campo zie je de hippies uit het land van de liefde lopen. De restaurants hanteren de Ibicenco menukaart en serveren sobrasada, ensalada payesa of bullit de peix.  Het leukste dorp in het Noorden is Sant Joan de Labritja. Bezoek hier op zondag de hippiemarkt. Dit is de tegenhanger van het o zo commercieel Las Dalias, waar je half Nederland met een cowboyhoed tegenkomt. Op het pleintje tegenover de kerk in Sant Joan vind je het Giri Café. Loop even door naar de tuin achter het café, een groene oase midden in het dorp. Het interieur is fantastisch, evenals de menukaart. Naast het Giri Café vind je The Giri Residence, een luxe boutique hotel waar je als gast volledig in de watten wordt gelegd. Er zijn maar een paar kamers, een heerlijke spa en een zwembad, ook weer midden in een groene oase. Pssst… als je bij Giri Café naar boven loopt, kom je een enorme houten deur tegen, die dicht lijkt. Zachtjes duwen en hij gaat open, zodat je een blik kunt werpen in dit paradijsje. De medewerkers heten je van harte welkom, als je maar stil bent.

Circa 200 meter hoger gelegen in het dorp vind je Gare du Nord en Los Otros, beide bedrijven die zijn opgezet door Nederlanders. Gare du Nord is een B&B, Los Otro5 een conceptstore waar je je haar kunt laten knippen en waar je op het terras van heerlijke koffie en wijn kunt genieten. Eigenaresse Mirjam schrijft de vegetarische kookboeken Veggie Very Much en haar tweede boek komt deze zomer uit!

Vanuit Sant Joan rijd je in 10 minuten naar Cala Xuclà, een prachtige baai. Neem een duik in het kristalheldere water en voer de vissen met oud brood. Rijd daarna door naar Portinatx en ga voor een pre-dinner drankje naar Les Enamoradas. Dit vintage boutique hotel is twee jaar geleden geopend en heeft sindsdien de aandacht van veel internationale magazines getrokken. Je hebt er fantastisch uitzicht over de baai met boothuisjes. En ondertussen geniet je van lekkere hapjes en drankjes. En ben je helemaal lucky, dan slaap je hier misschien wel. Loop sowieso even naar binnen. De lobby van het mini-hotel (9 kamers) brengt je terug naar de jaren ’70. De zin ‘You can check out evenever you like, but you can never leave’ blijft nagalmen in je hoofd terwijl je het toilet bezoekt. Niet zomaar een toilet, maar een soort boudoir.


 

Dit artikel is geschreven door gastblogger Jolanda Oudesluijs.
Meer Ibiza zien en lezen? Klik hier.