Het toerisme van Griekenland zit de laatste tijd in een neerwaartse spiraal. Om te laten zien hoe leuk en veelzijdig Griekenland is, bedacht het Grieks Verkeersbureau de campagne IloveGriekenland. 100 bloggers worden door TUI naar 100 verschillende Griekse bestemming gevlogen. Aan mij de vraag of ik het eiland Milos wilde ontdekken. Ik moest er heel even over nadenken… Nee grapje, natuurlijk wilde ik dat! I love Griekenland en de Cycladen, waar Milos onderdeel van is, stonden al jaren op mijn bucketlist. En dus vloog ik met enorm veel zin samen met mijn moeder (die het natuurlijk helemaal niet erg vond om mee te gaan) naar Milos. Om vervolgens verrast te worden door de schoonheid van dit nog vrij onbekende eiland. Dit zijn de hoogtepunten van mooi Milos.

Kleurrijk Klima

Een must-see op Milos zijn de ‘syrmata’. Dit zijn boothuizen, gebouwd in de rotsen. Hierin konden de vissersboten staan, als bescherming tegen stormachtig weer. Doordat de syrmata vaak bij elkaar staan, vormen ze een soort mini-dorpjes. Vooral nu de meeste ook als ‘huis’ gebruikt worden. Nou ja, huis is een groot woord. Eerder vakantiehuis of winkel.  Klima is het bekendste boothuisdorp. En het kleurrijkste met al die felgekleurde ‘garages’. Het is echt een prachtig gezicht, vooral als de zon op de kleuren schijnt. Ik greep hier mijn kans om souvenirs in te slaan bij Pliatsiko en To Kitpino. In deze schattige winkeltjes vind je onder andere handgemaakte sieraden van schelpen en kralen. Voor mijn zoontje kocht ik een armbandje met een oogje, volgens de Grieken beschermt dit je tegen het boze oog. Iets waar ze hier sterk in geloven. Elk kind krijgt bij zijn of haar geboorte een boze-oog-armband. Op die manier beïnvloeden nare verwensingen of gedachten je kind niet. Een mooi idee.

De andere boothuizen op Milos

Klima is niet het enige syrmata-dorp. Ook in Fyropotamos en Mandrakia vind je de boothuizen. Maar hier domineren de kleuren blauw en wit. Bijzonder is dat – hoe klein ook – de plaatsjes hun eigen kerk hebben. Hoe romantisch zou het zijn om hier te trouwen?

 

Sarakinik0

Een van de meest bijzondere plekken op Milos is Sarakiniko, oftewel het maanlandschap. Krijtwitte rotspartijen, door erosie gevormd, doemen op uit zee en gaan speels over in het eiland. Ze vormen natuurlijke tunnels, grotten en mini-baden. Het is erg spectaculair, maar let op: kom hier op tijd, anders verbrand je zowat levend door de weerkaatsing van al dat wit. Wij waren er om 9.30 uur en rond 10.00 uur werd het al onaangenaam heet. Neem dus voldoende water en eventueel zwemkleding mee, want er is een klein strandje.

 

 

Boottocht Milos

‘You haven’t seen Milos, if you haven’t seen Milos from a boat’, zei onze gids Tzina. En ze had gelijk. Wij gingen met Chrysovalandou (Milos Adventures) met een catamaran de zee op. Wel tien uur lang! Ik dacht eerst: tien uur lang op een boot. Wat lang! Maar de tijd vloog voorbij. We zeilden om het hele eiland, stopten om te zwemmen bij de mooiste baaien en aten vers gevangen inktvis. Het was magisch! Het leuke is dat je op plekken komt die anders onbereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het beeldschone Kleftiko en de Glaronissia eilanden, ontstaan uit bevroren lava. De eilanden rijzen op uit helblauw water en vormen de meest vreemde creaties.  Ik heb mijn ogen uitgekeken.

 

Papafragas

Papafragas laat zien wat voor moois er ontstaat als een grot instort. Namelijk een verborgen strandje met blauwer dan blauw water, dat je alleen kunt bereiken via de ingang aan de zeezijde. Van bovenaf kun je heel mooi naar beneden kijken. Niet te dichtbij de rand komen, het is echt heel diep!

 

Restaurants op Milos

Nog een reden om naar Milos te komen, is het lekkere eten. Restaurants en tavernes genoeg hier. Veel verse vis en natuurlijk typisch Grieks eten, zoals souvlaki en moussaka. Maar ook streekgerechten uit de cycladen, zoals gefrituurde kaas en tomatenballetjes. Wij aten het liefst bij Oh! Hamos (bij Adamas), een fantastisch eettentje met biologische producten van eigen boerderij en aan de overkant van de straat een strandje met ligbedden. Perfect voor een frappé in de avondzon. Het lekkerste ijs haalden we bij Aggeliki in Adamas (aan de haven).

Heerlijke hotels

Milos kent geen hoogbouw en nauwelijks grote hotelresorts. De meeste accommodaties zijn kleine familiebedrijven. Zoals hotel Rigas in Adamas, waar wij sliepen. Rigas wordt gerund door een super lieve familie, die altijd voor je klaar staan. De kamers zijn schoon en nieuw en elke ochtend staat er een lekker ontbijtje klaar. Ook fijn: je loopt in een paar minuten naar zee en het centrum van Adamas. Een hotel waar ik helemaal verliefd op was, is Salt Hotel in Pollonia. Houten loungebanken, wapperende witte gordijnen, rieten parasolletjes en een uitzicht waar je U tegen zegt… Zo mooi! Maar wel een stukje prijziger dan Rigas. Ook mooi is boutique hotel Captain Zeppos, ook in Pollonia. Alleen al vanwege de hangstoelen en het ienieminie badje met uitzicht op zee zou ik hier willen slapen.

 

Zonsondergang bij Plaka

Santorini (Oia) staat bekend om haar spectaculaire zonsondergang. Maar de zonsondergang in Plaka is zeker net zo mooi. En een stuk rustiger. Plaka ligt net boven Klima en vanuit het plein bij de kerk kijk je heel mooi uit over zee. Het licht rond zonsondergang is supermooi. Plaka is bovendien een gezellig klein stadje met leuke winkels en restaurants. Perfect voor een (romantisch) avondje uit.

Kleurrijk gesteente

Milos is ontstaan door vulkanen die hun lava uit zee spuwden. De krater van de vulkaan is nu de natuurlijke haven bij Adamas. Het gesteente waaruit Milos is opgebouwd, zit vol met mineralen en grondstoffen, zoals obsidiaan (lavaglas), zwavel, perlite, bentoniet (kleisoort), zilver en magnesium. Al die grondstoffen zorgen voor een waar kleurenspel op het eiland. Geen rots is hetzelfde gekleurd en de steenkleuren variëren van krijtwit tot gitzwart en zelfs okergeel en lichtroze. Een plek waar je de kleuren heel goed ziet, is bij de bentonietmijn in het binnenland, niet ver van Pollonia. In de mijn wordt nog steeds gewerkt, dus betreden is verboden, maar als je erlangs rijdt, kun je de kleuren heel goed zien. Andere plekken waar je het wonderlijke schouwspel der kleuren kunt zien, zijn het Mining Museum in Adamas en het ieniemiene zandmuseum in Plaka. Hier vind je zand vanuit de hele wereld. De eigenaar van het museum maakt de mooiste kunstwerken van zand (en die zijn niet eens kitsch!), maar het leukste is dat je zand door de microscoop kunt bekijken en zo kunt ontdekken dat elk korreltje zand een juweeltje op zich is.

 

 

Mooie stranden

Met zo’n 70 stranden kun je stellen dat je keus genoeg hebt op Milos. Maar dat maakt het ook meteen moeilijk, want welke stranden kies je? Mijn favorieten waren Mytakas, Pachena en Agios Konstantinos in het Noorden. En Fyriplaka en Paliochori in het zuiden. In het zand van Paliochori kun je trouwens koken in het zand. Letterlijk, want ze bereiden hier maaltijden voor je. Dit komt doordat er nog steeds vulkanische activiteit is op deze plek. Al hoef je niet bang te zijn voor een vulkaanuitbarsting. Nog een tip voor lefgozers: Tsigrado. Dit strand bereik je alleen per boot of via een touw en een steile ladder. Die ladder is ook je enige way-out. Het schijnt dat er wel eens mensen komen die niet meer omhoog komen (of durven) en die vast komen te zitten op Tsigrado. Geen idee wat er toen gebeurd is. Ik vrees dat ze per boot opgehaald moesten worden. Of moesten overnachten op het strand… Weet dus waaraan je begint ; )

 

Vindplaats van Venus van Milo

Milos… Milo… Oh, de Venus van Milo!! Ja inderdaad. Milos is het eiland waar de beroemde Venus van Milo vandaan komt. Het beeld werd gevonden bij een oud gymnasium (een Grieks gymnasium is een plek waar naakt gesport werd als ik het goed begrepen heb) in de buurt van Klima en Tripiti. De vindplaats van de Venus van Milo is te bezoeken, maar veel zie je niet, behalve bosjes, een soort muurtje en een bordje met informatie over de Venus. Het beeld zelf staat in het Louvre in Parijs. Maar ik denk dat ze hier op Milos een beter uitzicht had. Vlakbij de vindplaats van de Venus van Milo vind je een oud theater.

 

Over Milos

Milos is onderdeel van de eilandengroep Cycladen. Vanuit Nederland gaat er geen rechtstreekse vlucht naar Milos. Je komt er of via een binnenlandse vlucht vanuit Athene of door op Santorini te vliegen en vanuit daar de ferry te nemen naar Milos. Wij bereikten met de snelle ferry van Sea Jets Milos in ongeveer 2,5 uur. Boten vertrekken vanuit de haven van Athinios op Santorini. Vanaf de luchthaven kun je een taxi nemen naar Athinios voor de prijs van ongeveer 25 euro. Niet goedkoop, maar helaas rijden er geen bussen naar Athinios, dus je hebt weinig andere keus. Milos is perfect te combineren met een trip Santorini en eilandhoppen op de Cycladen.

 

O, en mams: bedankt voor een week lang super leuk gezelschap : )