Het plaatsje Oia op Santorini is een van de mooiste stadjes die ik ken. Maar helaas ook een van de drukst bezochte stadjes. Vooral rond zonsondergang. Hordes mensen verzamelen en verdringen zich dan om de zon te zien ondergaan tegen het decor van de witte huisjes en de caldera. Ik vond het vreselijk om in die drukte te staan. Maar bedacht ook een manier om toch van Oia te genieten. En die deel ik graag met je : )

Survival tip 1 – boek een hotel in Oia

Een hotel boeken in een stad die totaal niet relaxt is vanwege de drukte? Jazeker. En ik vertel je waarom. Als je een dagtocht maakt naar Oia, kom je net als alle anderen waarschijnlijk rond de middag aan. Het moment dat het al behoorlijk druk wordt. En waarschijnlijk ga je na zonsondergang weg (om de laatste bus te halen bijvoorbeeld). Zonde. Want Oia is het leukst als je er bent op de momenten dat de meeste toeristen weg zijn. En dan kom ik meteen bij tip 2…

Survival tip 2 – bezoek Oia ’s ochtends en ’s avonds

Je wilt E-C-H-T niet in Oia zijn als het er wemelt van de mensen. De straatjes zijn smal, iedereen stopt om de haverklap om foto’s te maken en als je zelf een foto wilt maken, staat er bijna altijd wel een halve Chinees op. Gewoon, omdat het zo ongeveer onmogelijk is om niet een Chinees op de foto te krijgen. Ze zijn echt overal in Oia. Een goed moment om in Oia te zijn, is ’s ochtends als de zon net op is en ’s avonds na zonsondergang. Wij kwamen ’s middags aan in Oia en werden echt knettergek van de drukte. Maar ’s avonds, nadat iedereen zijn sunset picture gemaakt had, werd het ineens een stuk aangenamer. We konden lekker winkeltjes kijken, zonder omver gelopen te worden en de restaurantjes waren gezellig druk, maar bij lange na niet bomvol. Prima dus. ’s Ochtends stonden we vroeg op en trokken om 8.00 uur de stad in. Wat was het mooi! Het licht was magisch, de straatjes zo goed als verlaten en de enige toeristen die we tegenkwamen, hadden hetzelfde doel als wij: rustig genieten.

Hierboven Oia ’s middags om 17.00 uur…
En hieronder Oia ’s ochtends vroeg…

Oia santorini caldera

Survival tip 3 – pas op voor vallende Chinese bruiden

Eigenlijk is dit niet per se een survival tip, maar meer iets grappigs wat opvalt. In Oia stikt het van de Chinese bruidsparen. Blijkbaar staat een bruiloft fotoshoot in het mooiste plaatsje van Griekenland op de bucketlist van veel Chinezen. En dus reizen ze met bruidskleding af naar Santorini om een fotoshoot te doen. En dat doen ze op de meest bizarre plekken. Op kerktorens, op daken, op de kliffen, liggend op straat… Serieus, het is nog een wonder dat er niet heel veel ongelukken gebeuren, want Chinezen doen alles voor de foto en poseren op de meest gevaarlijke plekken.

Survival tip 4 – Bekijk de Oia sunset ergens anders dan de rest

‘Sunset point’. Bordjes wijzen je de weg naar het befaamde uitzichtpunt. En dus loopt iedereen die kant op. Maar jij niet als je slim bent. Of als je bereid bent om hier al drie uur van tevoren te bivakkeren. Want druk dat het wordt! Zelfs in de straatjes eromheen staat het vol met mensen. Ik kon op een gegeven moment niet eens meer voor- of achteruit. Gelukkig ben ik toch ontsnapt, want ik had een veel beter sunset-plekje op het oog: ons eigen dakterras. We boekten een hotel met een dakterras dat uitkeek op de zonsondergang. Dikke prima. Helaas was het uitzicht net iets minder spectaculair doordat we niet op de caldera keken, maar desalniettemin was het genieten.

Een ander leuk plekje om de zonsondergang te bekijken, is het terrasje/ winkeltje van Cristin Bo. Deze vrolijke hippie dame maakt leuke armbandjes en beschildert stenen. Deze verkoopt ze en als je rond zonsondergang een van haar creaties koopt, krijg je er een drankje met iets lekkers bij en mag je plaatsnemen op haar fantastische terras. Wapperende kleden achter je, zicht op de caldera en twee windmolens en het gezelschap van een supervrouw. Superplekje!

 

Leuk om te doen in Oia:

  • Frappé drinken bij Passagio, een rooftop bar aan het begin van de winkelstraat (of het eind als je vanaf sunset point komt).
  • De zonsondergang bekijken bij Cristin Bo.
  • De trappen afdalen en naar het strandje/haventje Ammoudi gaan om verse vis te eten of ezeltjes te aaien.
  • Vroeg opstaan en genieten van het stadje in alle rust.
  • Winkelen, maar neem wel een goedgevulde beurs mee ; )
  • Een nachtje blijven slapen. Wij sliepen in Marcos Rooms. Op zich prima (op de stank van boenwas na), maar niet heel bijzonder. Wel heb je hier je eigen dakterras met sunset view! Ik had liever bij dit hotel geslapen, maar dat was helaas volgeboekt.