Mijn liefde voor Ibiza is groot. Dus toen ik de kans kreeg om met Retreat Yourself  een week op happy detox retreat te gaan op Ibiza, was ik erg blij! Een week lang yoga en gezond ayurvedisch eten in een mooie villa op ibiza: wie wil dat nu niet? En ik mocht ook nog eens samen met vriendin Alyssa, die blogt over yoga en blij en gezond leven. Joepie!

Alyssa en ik keken enorm naar de reis uit. We zorgden voor leuke yoga leggings in onze koffer (Alyssa had er serieus voor elke dag een mee) die we bij Iloveyoga.nl kochten en een super mooie yogamat van OHMat. En een week voor vertrek begonnen we met pretoxen (het afbouwen van voeding die we in de detoxweek niet zouden krijgen, zoals koffie en taartjes). Dat afbouwen ging al mis op AirPort Eindhoven waar we ons in de Starbucks lieten verleiden tot een citroentaartje. Ach, citroen is vast heel detox. Toch? Op naar Ibiza!

IMG_1829

Maar eerst even iets over detox. Detoxen is het reinigen van je lichaam, door middel van o.a.zuivere pure voeding. Je reinigt en ontgift je lijf. Met als gevolg meer energie. Dat is wat we willen! Want om eerlijk te zijn ben ik de laatste tijd niet op mijn best. Hard werken, een klein kind dat niet doorslaapt, te weinig beweging en stress vanwege een huis dat niet als een thuis voelt. Een weekje ontspanning kan ik dus wel gebruiken.

Als we aankomen in de finca in het zuidwesten van Ibiza, ontmoeten we het team en de rest van de groep: ayurvedisch voedingsconsulent Danielle, yogadocent Anneke en organisator Willemien. En naast Alyssa en ik zijn er 4 Belgische en 2 Nederlandse dames die deelnemen. We drinken nog wat onwennig chai thee op de grote witte bank in de finca en smullen van bananencake. Als dit detoxen is, heb ik daar helemaal geen moeite mee.

IMG_2685-2IMG_3291 IMG_3177 retreat yourself ibiza finch

Na een goede nacht worden we wakker door de zon die naar binnen schijnt. Yes, zon! En een strakblauwe lucht. Zonder jas naar buiten en dat in februari! We ontbijten met lauwwarm water en gekookte appeltjes in haverkruim en pitten. Erg lekker. En wat een mooie finca! Buiten zijn allemaal zitjes en er is een zwembad. Vanuit daar lopen we omhoog richting de yogadome, een prachtige koepel met uitzicht over de vallei. Heel wat anders dan yoga in de sportschool. Elke ochtend beginnen we met anderhalf uur yoga. En dat is geen straf met een docent als Anneke.

Anneke is het type vrouw met een fantastische energie en een constante glimlach. Alyssa en ik grapten wel eens tegen elkaar: eerst komt Annekes energie en dan zijzelf. Ze geeft heerlijk en rustig yoga. Elke dag staat in het teken van een chakra. 7 dagen, 7 chakra’s. Te beginnen met het onderste chakra, dat staat voor veiligheid en geaard zijn. We doen veel heupopeners en downward dogs. Voor de Belgen is het de eerste keer dat ze yoga beoefenen, terwijl Alyssa een echte pro is. En toch kan iedereen goed mee doen op zijn eigen manier.

 yogales op ibiza - anneke van bokhovenYogaweek-Ibiza_29
Na de yoga brunchen we met super gezond eten. Geen gluten, zuivel, vlees, suiker of slechte vetten. Het is even wennen om om 11 uur in de ochtend warm te eten, maar het is super lekker. Daniëlle kookt ayurvedisch. Wat dat inhoudt, lees je in een andere blog. In het kort komt het erop neer dat je eet wat bij je past en omdat we detoxen is het hoogste doel het verdrijven van ama. Ama is kort gezegd rotzooi in je lijf. Aangekoekt voedsel in je darmen en aanslag op je tong bijvoorbeeld. Ama zorgt dat je niet helder kunt denken of  je zwaar voelt. En dus eten we deze week vooral voedsel dat ama verdrijft.  Ook met yoga, pilletjes, oilpulling, tongschrapen en massages pakken we ama aan. Al gauw is ama een bekende naam in onze groep geworden. ‘Ik moet even wat ama kwijt jongens.’
Om 16.00 krijgen we een detox juice en snack. Ik hoop op die bananencake maar helaas, die was alleen als welkom bedoeld. De rest van de week moeten we het doen met ontgiftende shakes en gedroogde vijgen, abrikozen, zonnebloempitten en amandelen. Als we om 17.30 uur weer yoga beoefenen, rammelt mijn buik. Ik heb ineens heel veel zin in chips. En in pasta. Maar om 19.00 staat er een licht soepje klaar met een salade. Lekker, maar mijn lijf wil eigenlijk zout en vet.
retreat yourself eten pancakes salade detox detox ayurvedisch eten ayurvedisch kok danielle - retreat yourself

De dagen verlopen veelal volgens vast stramien. Ontbijten, yoga, brunch en in de middag vrije tijd of een massage of healing. Zondag, dag 2, lijkt iedereen een beetje uit zijn doen. Iedereen hangt een beetje op de bank of slaapt wat. En ik ben uit mijn humeur en wil nog steeds chips. Ik word wakker met de smaak van chips en ga ermee slapen. En als ik de dag erna aan mijn super gezonde ontbijt zit, wil ik eigenlijk niet dit eten maar een boterham. Ik baal van mezelf. De yogales wil ook al niet. Anneke zegt nog zo ‘yoga doe je voor jezelf. Blijf bij jezelf.’ Maar als mijn benen niet gestrekt willen en ik Alyssa in kaarsrechte houding naast me zie, raak ik toch gefrustreerd. Ik zit in gedachten bij iedereen op de mat, behalve bij mezelf. Dodelijk vermoeiend dit. En confronterend. Blijkbaar ben ik perfectionistischer dan ik dacht.

Ik loop de hele dag met mijn ziel onder de arm. En dat nog wel op het mooie Ibiza. Mijn hoofd voelt wazig en blurry. Volgens Danielle is het mijn onbalans in vatha (daarover later meer) en teveel ama. Het nare gevoel komt tot een climax als we op dag 4 in de yogadome zitten. Ik raak ineens tijdens een oefening lichtelijk in paniek en staar apathisch voor me uit. Ik kan dit niet! Ik wil weg. Vertwijfeld loop ik de les uit richting het huis. Willemien en Daniëlle hebben meteen door dat er iets is en als ze vragen of het gaat, barst ik in huilen uit. Ik krijg een kopje thee en ga even lekker in mijn uppie op het dakterras zitten. Het huilen lucht op. Het wazige gevoel trekt weg. Ik ben er weer. Blijkbaar moest dit eruit. Als ik later ook nog eens een fantastische massage krijg, ben ik echt weer geland. En mijn chipsdrang is ook eindelijk weg. Ik geniet weer van de kookkunsten van Danielle die van elk bord eten een waar kunstwerkje maakt.

detox sapje
handstand yoga ibiza

massage ibiza detox sapje retreat ibiza

Als we ’s avonds aan tafel zitten, zien we door het raam een perfect ronde volle maan. Prachtig! Deze retreat staat deels in het teken van de volle maan. De maan die nu aan de lucht staat, heeft als thema sneeuwmaan. Dat brengt speciale energie met zich mee. De sneeuwmaan helpt je dingen te doen ontkiemen. Plannen, ideeën. Het helpt je ook dingen los te laten die je niet meer nodig hebt. We staan even stil bij wat we zelf willen laten ontkiemen en krijgen dan een klankschalen meditatie. Terwijl we allemaal rondom de haard en op de bank liggen met een dekentje, krijgen we chakra stenen op ons lichaam en luisteren we zo’n 45 minuten naar het overweldigende, maar prachtige geluid van enorme kristallen klankschalen. Heel bijzonder.

yogadome volle maanayurvedisch koken full moon ibiza klankschalen meditatie ibiza

Woensdag schijnt de zon volop. Anneke heeft de yogamatjes voor het zwembad uitgestald. Yes! Yoga in het zonnetje. Zo fijn. Ik heb er echt weer zin in in tegenstelling tot gisteren. Vandaag staat de les in het teken van het keelchakra. We doen veel stemoefeningen en ademhalingsoefeningen. Als we allemaal zoemen als bijen, brullen als leeuwen en melodieus ohmen moet het volgens mij door de hele vallei te horen zijn. En ondertussen worden we ook nog eens een beetje bruin.
retreat yourself yoga zonnegroet yoga ibiza met anneke van bokhoven en alyssa demkes-wegman
yoga retreat ibiza IMG_2984
happy detox retreat ibizaChantal
Na de brunch hebben we een vrije middag. Die besteden we goed door strandjes te bezoeken en onze eigen yogamat uit te leggen om een korte meditatie te doen. Ook leven we ons uit met fotoposes op een oude Beetle en in een mooi bloemenveld met amandelbomen. Aan het einde van de middag ontmoeten we de rest van de groep in strandtent hostel la Torre waar we de zonsondergang bekijken. Het is erg gezellig met elkaar. Bijzonder hoe we aankwamen als vreemden en zo snel een hechte groep werden.
IMG_2025 sunset ashram ibiza yoga ohmat ibiza leuke plek om zonsondergang te kijken ibiza
Vanaf dan gaan de dagen snel. Alle ochtenden verlopen hetzelfde, wat erg prettig is. We yoga’en, openen onze chakra’s, brunchen met de lekkerste gerechten van Daniëlle en genieten van de rust en van de zon. We maken nog een wandeling door de natuur (hoe dat was, beschrijf ik in een andere blog) en zitten zelfs nog even in een beachclub. Als de laatste dag aanbreekt, zie ik een beetje op tegen het afscheid. Afscheid nemen van deze lieve mensen en het mooie Ibiza. Van het zonnetje. En van dit vertrouwde ritme. Allemaal zijn we het er over eens dat we thuis het gezonde eten willen vasthouden. Want we voelen allemaal dat het werkt. Na drie dagen trok de mist in mijn hoofd op, voelde ik me ontspannen en vrolijk en had ik minder zin in tussendoortjes. Maar hoe moet het thuis? Ik zou Daniëlle het liefst meenemen in mijn koffer, zodat ze voor me kan blijven koken. Maar helaas, dat zag ze zelf niet zitten, haha. Gelukkig woon ik samen met een superkok. En heeft Daniëlle een blog vol met recepten en vier e-books. Ook kun je op haar site een happy detox-box en allerlei kruiden en meer bestellen. Eigenlijk alles om zelf ook aan de slag te gaan met ayurveda en gezond eten. Ik ga dus zeker proberen om deze levensstijl vast te houden. Maar af en toe een taartje of chipje: daar zeg ik geen nee tegen!

Willemien, Anneke en Daniëlle: bedankt voor deze heerlijke week! Het was top!

willemien van egmond IMG_3257

Ook op retreat? Retreat Yourself organiseert verschillende retreats in Nederland en buitenland. Kijk op www.retreatyourself.nu voor meer informatie.

Als kers op de taart, is hier nog een sfeervideo die we maakten over de retreat, met Alyssa als mijn model : )