Je hebt misschien al gelezen dat ik een heerlijke vakantie in Puglia, de hak van de Italiaanse laars, heb gehad. Ik sliep in een fantastische trullo, bezocht de mooiste stranden en ontdekte prachtige stadjes. Mijn favoriete dorpen en steden zet ik hier voor je op een rij. Want deze plekken mag je echt niet overslaan tijdens een bezoek aan Puglia!

Ostuni

De witte stad Ostuni is echt een pareltje. Wij gaven elke stad een bijnaam en Ostuni heette bij ons de trappenstad, vanwege het grote aantal trappen. Naast trappen vind je hier veel cactussen, witte huizen, mooie oude deuren, gezellige winkeltjes en leuke restaurants. Neem de tijd om Ostuni te ontdekken en loop lekker rond zonder doel. Door te dwalen kom je op de mooiste plekjes.


ostuni in Puglia tips
mooiste plaatsen puglia

ostuni winkels

Gallipoli

Gallipoli betekent ‘mooie stad’ in het Grieks? Grieks? We zitten toch in Italië? Klopt, maar dit deel heeft veel Griekse invloeden, waaronder de naam van deze stad. Ik heb na mijn verblijf in Trullo Sant’Angelo, dat noordelijker ligt, expres een paar dagen een hotel vlakbij Gallipoli geboekt, omdat ik deze stad graag wilde bezoeken. Gallipoli is namelijk leeeeeuuuuuk! Het is een echt vissersplaatsje, waar je de verse vis ruikt (en proeft) en waar bootjes in de haven af- en aanmeren. De stadsmuren ommuren het oude deel van Gallipoli en je kunt het stadje prima verkennen door een rondje langs de muren te lopen en daarna de kleine straatjes in het centrum te verkennen. Je komt dan prachtige oude huizen tegen, waartegen het wasgoed droog hangt te wapperen. Ook vind je er leuke winkels en veel restaurants. Aanrader is Conceptstore Blanc, waar je (al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen) een hippe binnentuin vind met terras. Dé plek voor een cocktail of een klein hapje. Ook leuk en lekker: broodjeszaak De Pace. Probeer hier de puccia, een typisch broodje uit Puglia. Erg lekker! Maar wat Gallipoli helemaal fijn maakt, is het ruime stadsstrand. Ideaal om aan het eind van de middag nog even te relaxen.


gallipoli tips

mooiste stadjes puglia, gallipoli tips

tips eten en drinken gallipoli
hotspots gallipoli

Polignano a mare

Een van de meest fotogenieke plaatsen in Puglia is Polignano a mare. Het stadje is ook bekend om de zanger Domenico Mondugno die met zijn hit Volare misschien wel het meest bekende Italiaanse nummer op zijn naam heeft staan. Ken jij het? ‘Volare oh oh, cantare oh oh oh oh… Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù. Nel blu degli occhi tuoi blu, felice di stare quaggiù, con te.’ Het blu in zijn tekst verwijst naar het blauw van de zee. En blauw is de zee hier zeker!

Polignano a mare is overigens geen onbekende plaats, gezien de hoeveelheid toeristen, die allemaal een glimp willen opvangen van de prachtige stad op de rotsen en het ‘blu’ van de zee. Ik was er in het laagseizoen en toen was het er gewoon gezellig druk, maar in het hoogseizoen schijnt het vreselijk druk te kunnen zijn. Toch zeker een bezoekje waard! Niet alleen vanwege het zicht op de stad aan zee, maar zeker ook vanwege het gezellige centrum. Tip: neem zwemspullen mee, want er is een strandje en anders rijd je op de terugweg even langs Monopoli waar je een van mijn favoriete stranden vind (lees hier welke).

Tips voor Polignano a mare mooiste dorpen puglia

 

Martina Franca

Net als Lecce (ook een aanrader trouwens) is Martina Franca een stad vol barok. Het is ook een levendige stad vol locals, een handvol toeristen, fijne restaurants, shops en mooie gebouwen. Ik at hier twee keer en beide keren horen tot de top van wat ik gegeten heb. Ga daarom vooral naar pizzeria Tomato and Basil en naar Terra Terra.

martina franca in Puglia tips

 

Alberobello

Oké, toeristisch is Alberobello wel, maar toch mag je de Trulli-hoofdstad niet overslaan vind ik. Alberobello is een en al trullo. Een trullo (meervoud = trulli) is een rond huisje, gemaakt van kalksteen. Wie de boeken van Tolkien heeft gelezen, zal waarschijnlijk meteen denken aan de knusse Hobbit-huizen. Het dak heeft een kegelvorm, die dient als schoorsteen, en is vaak versierd met symbolen, zoals een maan, ster of hartvorm. Trulli zijn in de 15e eeuw ontstaan als een manier om belasting te ontduiken. Dorpen en steden betaalden namelijk belasting over elk woonhuis. De landheer Acuaviva van de nederzetting Alberobello bedacht een manier om hieraan te ontkomen: doordat trulli zonder cement werden gebouwd, konden ze snel worden afgebroken. Op die manier troffen de controleurs van de koning steeds geen woningen, maar stukken puin aan. En daarover konden ze onmogelijk belasting heffen. Je vindt de trulli in de trulli-vallei, omgeving Alberobello, Martina Franca en Ostuni.  Alberobello telt de meeste trulli per vierkante meter Je vindt hier restaurants in een trullo, winkels in een trullo en zelfs een trullo-kerk. (trulli is overigens meervoud, trullo enkelvoud).

trulli alberobello

alberobello puglia tips

Grottaglie

Grottaglie is niet zo heel bekend, maar zeker de moeite waard, vooral als je van keramiek houdt. Misschien zijn je de borden met de haan of de groene verfspetters al eens opgevallen toen je in Puglia was. Of de grote okergele potten, waar ze vroeger wijn in bewaarden. Dit type aardewerk is typisch Puglia en wordt vervaardigd in Grottaglie. In Grottaglie vind je daarom veel ateliers en keramiekwinkels, waar je de mooiste producten kunt kopen. Ik verraste mijn moeder met een schattig uiltje en een vijgenblad van aardewerk en kocht zelf een aantal mooie schalen met groene spetters, zoals op de foto. Ze pronken nu in onze keuken! Grottaglie is ook bekend om de vele muurschilderingen. Zeker kijken dus!

grottaglie puglia tips aardewerk puglia aardewerk grottaglie puglia