Ik ben geboren in Enschede, maar ben al jaren niet meer in de hoofdstad van Twente geweest. Tot ik werd uitgenodigd door Promotie Enschede om eens langs te komen en met eigen ogen te zien hoe leuk Enschede is.

Toegegeven: Enschede kampt met een imago-probleem. Vooral in het westen zullen niet veel mensen zeggen ‘laten we eens lekker  een dagje winkelen in Enschede.’ En eerlijk is eerlijk, ook bij mij stond Enschede niet bovenaan mijn lijst van leuke steden. Vooral omdat Deventer, Zwolle en Arnhem (de andere steden in het Oosten) mij meer aanspreken. Toch is Enschede zeker een bezoekje waard. Het is er gezellig, levendig, gemoedelijk en hipper dan je denkt. En vergeleken met de Randstad, waar het toch een beetje ieder voor zich is, is Enschede verrassend vriendelijk. Ga je naar Enschede? Sla dan onderstaande plekken niet over, want dit zijn dé tips voor een weekendje Enschede.

B&B De Stadsboerderij

Mijn vroegere buurvrouw Marlien is een bed & breakfast in Enschede begonnen. Vlakbij het centrum kocht ze een oude woonboerderij. Zij en haar man Willem, die meubelmaker is, knapten het pand op en nu is het een heerlijke oase midden in de stad. Marlien is van oorsprong kunstenares en heeft jarenlang een brocantewinkel gehad (@pestaart) in Enschede. Dat zie je terug in de stijl van de Stadsboerderij. Het is alsof je middenin Frankrijk staat. Torenhoge plafonds, een tuin om jaloers op te worden, overal antiek en brocante en veel kunst. Marlien en Willem wonen in de Stadsboerderij en delen hun paleisje met hun gasten. Als je hier slaapt, heb je naast een prachtige eigen slaapkamer, een jaloersmakend mooie badkamer en een ontbijtkamer tot je beschikking. Ook mag je lekker plaatsnemen in de tuin als je dat wilt. ’s Ochtend staat er een vers, biologisch ontbijt voor je klaar met desembroodjes van De Broodbode, huisgemaakte jam, kaas en worst, yoghurt met superlekker granola, een eitje, verse jus en thee of koffie. Alleen al vanwege dat ontbijt wil je hier overnachten!

Voor mij was het extra bijzonder om hier te slapen aangezien het ook meteen een gezellig en warm weerzien met mijn vroegere buuf was. En het voelde toch een beetje als vanouds omdat ik vroeger minstens eens per maand bij Marlien en haar dochter Sara (nog steeds mijn vriendinnetje) kwam logeren.

Nog een leuk extraatje: in hetzelfde pand zit ook Mevrouw Janne, een leuke winkel vol kleurrijke dameskleding (heel veel jurkjes) en kinderspullen.

 

Stoet

Stoet is zo’n lunchroom waarvan je denkt: die wil ik ook in mijn eigen stad. Stoet betekent boterham in het Twents. Maar naast goed belegde boterhammen kun je hier ook terecht voor lekkere taartjes, yoghurt met granola, soep, koffie en thee. Stoet is gevestigd in de bibliotheek, maar heeft een eigen ingang en terras. Wat ik leuk vind, is dat het heel huiselijk aandoet en dat het super kindvriendelijk is. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen, stoepkrijten en op de menukaart staan boterhammen met vruchtenhagel of pindakaas. De prijs: slechts 1,50. Ook voor volwassenen is het hier leuk. De inrichting is super: veel rotan, lekkere banken, kleden, hangplanten en schilderijtjes. Genoeg te kijken. En te lezen, want in een bibliotheek zijn natuurlijk veel boeken.

kindvriendelijke lunchplek enschede

 

Haverstraatpassage

Voor de leukste, hipste adresjes ga je naar de Haverstraatpassage. In dit straatje was vroeger echt helemaal niets, maar nu is het omgetoverd tot de leukste straat van Enschede. Zo zit er onder andere De Broodbode, Conceptstore The Upperside, Goods4home, Saladebar ETN, Knhus en hartware by Geesje. Allemaal leuke winkels, die niet standaard zijn. Ik kocht een paar Indiase Chai-glaasjes bij Geesje en ansichtkaarten bij The Upperside.

Overigens heeft Enschede veel meer mooie winkels. Rondom het van Heekplein vind je mijn all-time favorieten: Zara, Sissy-Boy en Sostrene Grene.

 

Van der Poel IJs

Ijssalon Van der Poel is beroemd in Enschede vanwege haar lekkere ijs en de vele smaken. Er zijn twee vestigingen: een vlakbij het station en een wat meer in het centrum. Tip: ga naar de vestiging vlakbij het station en eet je ijsje om de hoek op. Daar vind je een leuk parkje met waterkunstwerk. Ons zoontje heeft een uur lang rondgerend op de trappen vol met water en rondom de waterval. Ik snap trouwens goed dat Van der Poel zo bekend is hier. Het ijs is echt verrukkelijk!

 

Restaurant De Basis

Wat hebben we ontzettend lekker gegeten bij De Basis. De naam zegt het al: wat je hier eet, is goed vanaf de basis. En die begint met een goede moestuin. En dus eet je hier vooral uit eigen tuin. Het concept is erop gebaseerd dat je meerdere kleine gerechten kiest en deze deelt. Wij genoten onder andere van papadums met mango chutney, roodbaars met gember en een heerlijke oosterse salade vol eetbare bloemen. Het zag er fantastisch uit en zo smaakte het ook. Leuk vond ik ook dat de eigenaresse ons drie soorten wijn liet proeven, om uiteindelijk de wijn te drinken die we zeker weten het allerlekkerst vonden.