De zomer is weer voorbij. En daarmee ook het vakantiegevoel. Of toch niet? Want als je weet hoe je je vakantiegevoel langer vast kan houden, kun je ook relaxt zijn zonder dat je met een cocktail op een tropisch eiland zit.

Op vakantie voel ik me altijd erg ontspannen. En ik bedenk er de wildste ideeën en goede voornemens (zo bedacht ik op Ibiza ooit het idee voor dit blog). Opgeladen kom ik terug met het gevoel dat ik er weer helemaal tegenaan kan . Maar dat gevoel duurt altijd te kort. Zodra de laptop aangaat, de mail binnenkomt, de wekker gaat, de wasmand vol zit en de afspraken binnenstromen, verdwijnt het relaxte gevoel als sneeuw voor de zomerzon. Voor ik het weet, lijkt de vakantie al weer weken geleden. Kan dat niet anders?

Gelukkig zijn er manieren om langer je vakantiegevoel vast te houden. Deze werken voor mij het best.

Zorg voor een zachte overgang

Niets zo vervelend als een megadrukke agenda bij thuiskomst. Begin dus niet meteen met werken.  Blijf nog minstens twee dagen thuis voordat je weer begint en vraag collega’s (als je die hebt) om geen afspraken in te plannen op je eerste werkdag na de vakantie. Op die manier kun je rustig je mailbox doorlezen en weer wennen aan je werkritme.

Haal de leuke dingen van vakantie naar huis

Op reis kan ik erg genieten van alle exotische gerechten. En daarom neem ik altijd wat vakantierecepten mee naar huis. Zo doet de Thaise kokossoep me meteen aan Koh Lanta denken en de spaghetti met pesto a la Trapanese aan Sicilië. ’s Avonds lopen we de stad in om een ijsje te halen. Net als op vakantie. Het bevalt uitstekend!

Ga vaker

Onderzoek wijst uit dat het beter is om drie keer een week op vakantie of een weekend weg te gaan dan één keer drie weken. Waarom? Heel simpel. Omdat je dan vaker dat moment van ontspanning beleeft. Ook is het makkelijker om na een week weer aan het werk te gaan dan na bijvoorbeeld vier weken. Goed excuus dus om lekker vaak te gaan. Hoe denk je anders dat ik aan al die leuke adresjes op mijn blog kom ; )

Zoek ook thuis de rust op

Waarom kun je op vakantie wel ontspannen en thuis niet? Is het vanwege tijdgebrek? Misschien kun je een dag minder werken. Is het omdat je niet genoeg rust neemt of leuke dingen doet? Gun jezelf dan vaker een moment van ontspanning. Laat die afwas gewoon eens een avond staan en ga naar de bioscoop. Gewoon omdat je er zin in hebt. Ook leuk: een van deze wereldse strandtenten induiken, voor instant vakantiegevoel.

Voorpret

Ook van de voorpret van een vakantie of weekendje weg kom je in de vakantiestemming. Ga eens een avondje speuren naar mooie bestemmingen en leuke hotels. En boek gewoon alvast wat vooruit. Dan kun je je daarna lekker gaan verheugen op dat heerlijke momentje weg.

Iemand anders nog tips?