We gingen naar Lille zonder verwachtingen. We wisten dat de stad klein-Parijs wordt genoemd en dat er een leuke kerstmarkt is. Maar verder? Geen idee. We werden blij verrast. Lille kan qua kerstsfeer tippen aan steden als Londen en Parijs. Straten zijn bijzonder mooi verlicht, er is een kerstmarkt met wel 80 kraampjes, op het grote plein is een romantisch reuzenrad en overal ruik je de geur van warme kastanjes en wafels. Voor de kleintjes (en mijzelf) is er een old skool rupsbaan, je-weet-wel, zo’n kermisattractie die je eigenlijk nooit meer ziet, maar die eigenlijk het allerleukste is. Maar wat ik het mooiste vond, waren de sprookjesachtige straatjes. Alsof je in de wereld van Dickens bent beland. Zodra het schemert gaan de vele lampjes aan, geflankeerd door dennentakken, kransen en grote kerstballen. Zo mooi! Ik heb nu nekpijn, waarschijnlijk van het vele omhoog kijken.

kerstmarkt Lillekerst shoppen Lille
Wat ik erg bijzonder vind, is dat Lille eigenlijk zo dichtbij is. Vanuit Utrecht is het 2,5 uur rijden. En dan ben je gewoon in Frankrijk. Alleen al het horen van de Franse taal is een feestje. Maar het leuke aan Lille is dat het een mix is tussen België en Frankrijk. Het biedt van allebei het beste: de lekkere Belgische biertjes en de Franse baguettes. Frans chic en Belgische nuchterheid. Je ruikt Franse crêpes en belgische wafels en jawel, vaak ook Nederlandse oliebollen. Zelfs Sinterklaas en Zwarte Piet duiken regelmatig op in chocoladewinkels. De streek Nord-Pas-de-Calais waar Lille onder valt, wordt ook wel Ch’ti genoemd door de Fransen. Ken je de film Bienvenue chez les Ch’tis?  Nee? Dan moet je die zeker eens gaan kijken. Het gaat over de vooroordelen die de Zuid-Fransen hebben over de Noord-Fransen. Alsof het allemaal armoedzaaiers en boerenpummels zijn die alleen maar friet eten en altijd in kou en regen zitten. Super grappig!

bezienswaardigheden Lille

leuke kerstmarkt lille

Omdat december de maand bij uitstek is om van lekkere hapjes en drankjes te genieten, hebben we dat volop gedaan. Dat kan in Lille gelukkig heel goed. Omdat het vrij koud was, zijn we regelmatig even gestopt om ons te warmen aan warme chocolade, een crêpe of vin chaud. Een specialiteit van Lille is de Merveilleux de Lille, een overheerlijk merengue gebakje. Bij bakkerij Aux merveilleux de Fred in de Rue de la Monnaie staan ze in de rij voor deze gebakjes. Allemaal de kou trotserend om dit engeltje op je tong te proeven. Nu is het ook wel heel bijzonder om hier te kijken, want de etalage is zo gemaakt dat je voor het raam kunt zien hoe de merveilleux gemaakt worden, allemaal met de hand. Daar heb je dus wel een kwartier wachten voor over.

IMG_5622

merveilleux fred Lille

boulangerie lille

Lille in decemberIMG_5617

IMG_5642

Ik had eigenlijk bedacht om sinterklaas- en kerstinkopen te doen in Lille. Lekker shoppen in de leuke straatjes. Even naar winkels die we in Nederland niet hebben, zoals Stradivarius en Sephora. Stom genoeg ging ik er vanuit dat de winkels op zondag wel open zouden zijn. Niet dus. Super jammer, want ik zag allerlei leuke winkeltjes die helaas dicht zaten. Vooral in de straat Rue de la Clef zag ik veel moois voorbij komen. Ook Rue de la grande Chaussée vond ik een erg mooie straat. Beide straten lopen van het commerciële centrum naar de oude stad (Vieux Lille). Vieux Lille heeft mijn hart echt gestolen. Die kerstmarkt was leuk, de winkelstraat biedt alles, maar Vieux Lille met haar oude straatjes en aparte winkeltjes is echt waar ik blij van werd. Zo mooi. Neem nu Place aux Oignons, een fantastisch pittoresk straatje met leuke winkeltjes (ga naar traiteur Bottega!) en een klein pleintje met een te gek restaurantje. Uiteindelijk heb ik toch nog iets kunnen kopen. Een prent voor op ons toilet op een overdekt boekenmarktje op de binnenplaats van gebouw La Vieille Bourse. Blij mee!

place des oignons lille

Place des oignons

leuke adresjes in Lilleshoppen Lille

De straat met de meeste restaurantjes is Rue de Gand. Hier vind je veel traditionele restaurants met Noord-Franse gerechten, zoals waterzooi, foie gras (zelf absoluut geen fan van) en potje vleesch. Ook zijn er genoeg aziatische restaurants, zoals Indiase en Thaise restaurants. Zelf was ik erg gecharmeerd van Meet People, een super hip ingerichte Thai en van Berliner, een leuke lunchtent aan Rue Royale.

 

IMG_5630

Berliner Lille

IMG_5619

Thai Lille

Leuke restaurants Lille
Uiteindelijk was het voor ons niet zo erg dat we niet konden shoppen. Nu hebben we een leuk alternatief gezocht: het museum des beaux arts. Een prachtig gebouw. Paleisachtig, oud, maar van binnen heel modern en een tikje industrieel ingericht. In de standaard collectie horen schilderijen uit de middeleeuwen en het impressionisme, onder andere een Monet en Van Gogh en heel veel beelden. Wij zijn nog extra naar een tentoonstelling over de Egyptische farao Sesostris geweest. Ik vond de tentoonstelling niet heel informatief, maar bijzonder genoeg, want het blijft apart om te zien hoe de Egyptenaren toen al een schrift hadden en hoe ze met hun doden omgingen.

Museum Lille

Museum Lille

IMG_5644

Zien jullie trouwens de mooie herfstkleuren op de foto’s? De mooiste boom van Lille vonden wij op een pleintje aan Rue Lepelletier, naast het Ibis hotel. Zomers is deze boom gewoon groen, in de herfst/winter keurt hij goudgeel. Een plaatje.

Gele boom Lille

Lille is wat mij betreft een ideale stad om je kerstinkopen te doen, lekker te genieten van de betoverende lichtjes, de warme sfeer, het lekkere eten en de prachtige straatjes. Volgend jaar weer? Dan slaap ik ook graag weer in deze fijne bed & breakfast.

b&b lille