Tien jaar terug was het heel normaal dat je op vakantie niet veel belde, laat staan internette. Horrorverhalen over torenhoge kosten, zorgden daar wel voor. Maar sinds je met je bundel in de hele EU voor hetzelfde bedrag als in Nederland online kunt zijn én kunt bellen, wordt het wel heel verleidelijk om ook in de vakantie voortdurend je iPhone te checken. Ben ik daar blij mee? Ik weet het nog zo net niet…

Jippie! Overal bellen en internetten

Enerzijds ben ik blij dat ik nu ook in Italië en Spanje gewoon kan internetten. Vooral als ik ergens in een stad de weg niet kan vinden en snel even op Google Maps kan kijken. Of wanneer ik die ene leuke foto kan door app’en naar mijn moeder, zonder eerst een wifi-netwerk te vinden. Ook bellen binnen de bundel van je telefoonabonnement is ideaal. Ik kom nog uit de tijd dat ik tijdens mijn eerste vakantie alleen mijn ouders moest bellen vanuit een telefooncel. Dan was je midden in een gesprek en dan was je geld op. Of er stonden mensen ongeduldig buiten te wachten, tot je eindelijk klaar was en zij aan de beurt waren. Zo irritant. Als ik daaraan terugdenk vind ik het overal kosteloos kunnen bellen een enorme verbetering.

Maar het is ook irritant

Toch zitten er ook nadelen aan. Als je net als ik lichtelijk verslaafd bent aan je mobiel (in mijn geval de nieuwste iPhone), zul je begrijpen wat ik bedoel. Waar ik eerst op vakantie nog een soort telefoon-sabbatical had, zit ik nu te pas en te onpas op mijn scherm te kijken. En echt niet alleen voor de belangrijke dingen (Google Maps checken), maar ook om voor de zoveelste keer op Facebook te kijken. Of constant het weerbericht te checken (zou dat wolkje daar in de verte betekenen dat het zo gaat regenen? Hup, naar buienradar). Of nog erger: terwijl je gezellig met een drankje op een terras zit, een foto op Facebook delen en zo vergeten te genieten van het moment. Vroeger deelde ik die foto ook, maar dan pas als ik bij mijn hotel was en Wifi had. En eigenlijk gaf dat veel meer rust.

Ik ga het anders doen

Ik vind dus dat het anders moet. Ik wil mijn telefoon-sabbatical terug. Me laten verrassen door een opkomend wolkje in plaats van alles van tevoren te checken. Maar ik wil ook snel online kunnen als ik de weg naar dat mooie museum niet kan vinden. Nu weet ik van mezelf dat de verleiding om steeds op mijn telefoon te kijken groot is. Daarom is mijn voornemen om dataroaming uit te zetten of mijn mobiel op vliegtuigstand te zetten als ik op pad ben. Zo word ik niet afgeleid door binnenkomende app’jes en e-mails. En is het dan toch even nodig om op internet iets op te zoeken? Dan schakel ik gewoon de boel weer in. Maar dan wel tijdelijk. Ik hoop dat mijn zoontje dan nooit meer hoeft te zeggen: mama, leg die iPhone eens weg.

Hoe is jullie mobiel gebruik op reis?