Wie Italië zegt, denkt daarbij vaak aan de bekende streken. Het prachtige Toscane, Sicilië en Sardinië. Minder vaak genoemd, maar zeker de moeite waard is Lombardije met zijn prachtige Idromeer. Lombardije ligt in het noorden van Italië, waar eigenlijk alle grote Italiaanse meren liggen. Maar Lago d’Idro is een stuk minder toeristisch maar minstens net zo charmant als de vele andere meren. Alyssa en haar gezin gingen er afgelopen najaar naartoe en kwamen super enthousiast terug. Hieronder haar verslag…

Het Idromeer ligt tussen twee hoge bergen in. De camping/glamping (Camping Belvedere) waar wij neerstreken, zit gevleid tegen de helling van de ene berg, met uitzicht op de andere berg. Een prachtig uitzicht en ik, als yogaliefhebber, begon mijn dag het liefst met wat yoga oefeningen op de veranda van onze safaritent. De camping heeft een privéstrand aan het meer en het is heerlijk om te zwemmen in het warme blauwe water. Het meer is niet zo groot en daarom is het ook fijn om bij zonsondergang je luie stoel op het strand te installeren en te genieten van het vallen van de nacht en het aangaan van de lichtjes in het dorpje aan de overkant van het meer.

yoga alyssa

alyssa demkes lombardije

Nabijgelegen steden zijn Brescia, waar je met een gemak een dag doorbrengt in de hoofdstraat, om af te sluiten met een mooie wandeling in de vesting van de stad. Ook Verona is goed te bereizen, een bezoekje aan het balkon van Julia kan in deze romantische stad niet ontbreken! De omgeving van het Idromeer is ook perfect voor een sportieve vakantie. In elk dorp worden verschillende activiteiten aangeboden. Raften, kanoën, windsurfen, fietsen en wandelen kun je hier overal doen. Wij kozen voor een boottochtje over het meer en wat een geweldige ervaring! Met de wind door je haren vaar je het meer rond, het uitzicht over alle dorpjes is vanaf het water heel erg mooi en door het heldere water waan je je bijna niet meer in Italië maar krijg je het idee dat je een rondvaart op een exotisch eiland aan het maken bent.

IMG_5783-2 idromeer verslag

Voor de mooiste ervaringen in deze omgeving moet je zeker in de bergen zijn. Als je via één van de kleine weggetjes naar boven rijdt, kom je terecht in dorpjes die op 700 meter hoogte liggen en soms uitgehakt uit de bergen lijken. De natuur heeft hier nog vrij spel en de enkele huisjes die her en der verspreid staan over de bergen zijn met veel respect en liefde voor de natuur geplaatst en onderhouden. Wie van plan is om het meeste uit zijn vakantie hier te halen, kan een tocht door de bergen niet missen. Er zijn vele wandelroutes uitgestippeld en ook met de auto kun je veel tochten maken. Wij tourden elke dag een paar uurtjes met de auto rond, op zoek naar de mooiste plekjes!

IMG_6423-2 IMG_6408-2 IMG_6307-2 IMG_6418-2

De mooiste bergpas in deze regio is misschien wel Passo CroceDomini, deze ligt op 1900 meter hoogte en is te bereiken via een eng klein weggetje waarop je absoluut geen tegenliggers wilt tegenkomen. De bergwand gaat honderden meters lang stijl naar beneden en het is onmogelijk om hier met twee auto’s naast elkaar te rijden. Maar de moeite waard is het zeker. De steeds veranderde omgeving biedt zoveel moois. Van sprookjesachtige uitzichten over groene dalen, tot een waterval als je de hoek om slaat. De kroon is natuurlijk het hoogste punt, het kruis bovenop de Passo. Hier geniet je van de ijle berglucht en het uitzicht, alvorens de lange weg terug te gaan (via dezelfde stijle bergroute…).

Het loont absoluut om te stoppen in één van de bergdorpjes die je doorkruist om hier een onvervalst kopje Italiaanse koffie te drinken. Want al zit je hier midden in de bergen en de natuur, het blijft wel Italië. Dat betekent lekker eten en drinken en op elke hoek gelato.

Wil je de meren opzoeken deze zomer en zoek je naar iets anders dan het Gardameer? Denk dan eens aan het mooie kleine Idromeer, je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Deze gastblog is geschreven door Alyssa Demkes. Zelf heeft ze ook een blog: Positive Me.

 
Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here