Jullie hebben hier al eens kunnen lezen hoe ik onverwachts verliefd werd op het fenomeen glamping. Glamping is glamoureus kamperen, dus mét eigen sanitair en een fijn bed, maar dan wel in een tent (of iets wat daar op lijkt) én op een camping. Ideaal als je met kinderen op vakantie gaat, want zo heb je de voorzieningen en speelkameraadjes van een camping, maar de luxe van een eigen huisje. Mijn glamping-avontuur smaakt dus naar meer. Maar omdat er tussen glamping en glamping best een groot verschil zit qua luxe en voorzieningen, heb ik een overzicht gemaakt van glamping met 1, 2, en 3 sterren.

Glamping *

Wel een fijn opgemaakt bedje in een tent (die ook al opgezet is), een kookgelegenheid en een badkamer. Maar deze laatste twee dan niet in je eigen tent, maar op loopafstand en waarschijnlijk gedeeld met andere gasten. Dit soort glamping tenten vind je op veel campings. Je kunt ze ook gewoon huurtenten noemen. Ideaal voor wie het niet erg vindt om wat voorzieningen te delen, maar wel de luxe wil om niet een eigen tent mee te slepen en deze op te zetten. Ook fijn: bedjes, stoelen en een tafel zijn vaak included. Glamping * vind je onder andere op Domaine le Midi in Frankrijk, waar je fantastische tipi’s kunt huren. In deze tipi’s slaap je als een roosje en heb je een eigen keuken, maar voor je dagelijkse douchebeurt en je toiletbezoek moet je naar de gezamenlijke wasruimtes. Ook bij de glampings van Roan vind je soortgelijke tenten, bijvoorbeeld in Italië.


 

Glamping **

Hoewel ik het het allerprettigst vind om een eigen badkamer en wc in mijn tent te hebben, kan ik ook heel goed leven met een tent met privé-sanitair om de hoek. Vooral op kleinschalige vakantieadresjes vind je dit soort vormen van glamping. Zoals bij L’Epicerie du Pape in Normandië. Naast B&B-kamers wordt hier een mooie tent verhuurd, met heerlijk tweepersoonsbed. De tent staat pal naast het zwembad, je hebt een eigen zitje, je kunt gebruik maken van een keuken voor de gasten en je hebt op een paar meter van de tent vandaan een eigen toilet en douche. Dikke prima dus!

Glamping ***

En dan zijn er natuurlijk nog de echte glamping-tenten, waarbij luxe kamperen op het tentdoek staat geschreven. Vaak zijn dit tenten van hout en doek (type safaritent). Van buiten zie je een tent, van binnen is het net een huis. Er is een keuken, soms zelfs met afwasmachine, een zithoek, een echte slaapkamer met bedden, een douche met warm water en een toilet. En vergeet de veranda met eethoek niet. Ik heb dit type glamperen ervaren en vond het fantastisch. Je bent net als de traditionele kampeerders lekker veel buiten, kookt je eigen maal en hoort ’s avonds het tentdoek wapperen in de wind. Je vindt dit soort glampingadressen best veel de laatste tijd, bijvoorbeeld bij Roan glampings. Ook Vacanseselect biedt veel fijne glamping-adresjes aan.

Sinds het fenomeen glamping heb ik echt geen zin om met een tent, alle spullen en een peuter in onze middelgrote auto op vakantie te gaan. Laat mijn tent maar vast klaar staan, met opgemaakt bed en al. Ik zoek nog een leuke plek voor de zomervakantie, dus dit verhaal wordt vast nog vervolgd! Nu nog even kiezen tussen *, ** en ***…. Ik neig naar de laatste twee opties ; ) En jij?