Het wintersportseizoen is in volle gang! Ik heb me in december al volop vermaakt in de Italiaanse sneeuw en ga in maart waarschijnlijk nog naar Oostenrijk. Ga jij dit jaar met de auto op wintersport? Inpakken maar. Warme kleding? Check. Tandenborstel? Check. Paspoort? Check. Maar vergeet vooral de veiligheidsuitrusting van je auto niet. Weet jij wat je in het buitenland nodig hebt en verplicht in je auto moet hebben liggen? Pricewise zocht het uit en ik deel hier hun resultaten. Sommige dingen (winterbanden ) wist ik wel, maar andere waren voor mij onbekend (verbanddoos).

Winterbanden

Winterbanden zijn in veel Europese landen verplicht. Wel zo veilig als je over besneeuwde wegen rijdt. Met winterbanden heb je namelijk veel meer grip. Rijden zonder winterbanden kan, in de landen waar het verplicht is, bovendien een flinke boete opleveren. Daarnaast word je in veel landen aansprakelijk gehouden voor schade als je niet met winterbanden rijdt, wanneer dit wel verplicht is.

Sneeuwkettingen

Winterbanden zijn niet altijd genoeg. Als er veel sneeuw ligt, zijn sneeuwkettingen aan te raden. Sneeuwkettingen zorgen voor nóg meer grip en veiligheid. In veel wintersportgebieden is het op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een rond blauw bord met een sneeuwketting erop. Zorg er dus voor dat je altijd een sneeuwketting in je achterbak hebt liggen als je op wintersport gaat.

Vignet

In Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig voor het rijden op snelwegen. Dit vignet moet je op de voorruit van je auto plakken. Je kunt het vignet aan de grens kopen of van tevoren bij de ANWB in Nederland. Liever goed voorbereid op reis? Dan kun je zowel het digitale vignet voor Oostenrijk als het zelfklevende vignet voor Zwitserland van te voren online aanschaffen.

Gevarendriehoek

In veel Europese landen is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. Heb je pech, of kom je door een ongeval stil te staan langs de weg? Dan ben je verplicht de gevarendriehoek achter je auto te plaatsen. Best verstandig ook, want zo waarschuw je de rest van het verkeer dat jij daar staat.

Veiligheidshesjes

Reflecterende veiligheidshesjes… in sommige landen zijn deze verplicht. Hiermee ben je goed zichtbaar als je door autopech of een ongeval langs de weg komt te staan. De veiligheidshesjes moeten altijd binnen handbereik zijn, gooi ze dus niet achterin de auto.

Verbanddoos

Natuurlijk, een verbanddoos is handig en verstandig om mee te nemen op vakantie. Maar wist je dat het in sommige landen zelfs verplicht is er een in je auto te hebben? Handig om hier rekening mee te houden bij het inpakken, zodat hij niet onderin de kofferbak ligt als de verkeerspolitie erom vraagt óf, belangrijker nog, als je de doos echt nodig hebt.

Alcoholtest

Ga je op wintersport naar Frankrijk? Houd er dan rekening dat je altijd een ongebruikte alcoholtest in je auto moet hebben liggen. Opmerkelijk: tot 2013 kreeg je een boete als je geen alcoholtest bij je had. Nu niet meer, maar officieel is het nog wél verplicht.

]

 

 

 

Warme dekentjes en ander leuks

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, die verlichte items. Maar aan een gevarendriehoek is verder weinig eer te behalen. Denk dus ook aan items die je trip een stuk comfortabeler maken. Vooral als er iets gebeurt (file, pech). Neem dus warme dekentjes, genoeg eten en drinken en een leuk muziekje mee. Het kan behoorlijk koud worden in de auto als je stil staat, dus warme dekens zijn echt geen overbodige luxe. Drinken doe je bij voorkeur in een thermosfles, zodat je water lekker warm blijft. Ook handig: contant geld. Niet elke tolwegdoorgang is zo modern dat je er kunt pinnen. En je wilt echt niet (ik spreek uit ervaring) die sukkel zijn die bij een poortje staat zonder geld.

Heb jij nog aanvullingen op al deze tips? Laat het weten in de comments.

 

Bron bovenste tekst en infographic : Pricewise.