Daniëlle van den Stoom is eigenaar van The Soul Food Company. Ze kookt letterlijk voor de ziel, volgens de ayurvedische leer. Deze gaat er vanuit dat ieder mens anders is en moet eten wat bij hem of haar past. Als je dat doet, eet je jezelf gezond en gelukkig.

Ik maakte kennis met Daniëlle tijdens een detox retreat van Retreat Yourself op Ibiza Haar kijk op eten inspireerde mij enorm. Haar eigen levensverhaal ook. Tijd om Daniëlle eens aan de tand te voelen.

Wat betekent ayurveda voor jou?
‘Het heeft mijn leven veranderd en me toestemming gegeven om mezelf te zijn. Om keuzes te maken die beter passen bij wie ik ben en wil zijn. Om een voorbeeld te noemen: in mijn jeugd woonde ik op Curaçao. Ik was toen 20 kilo zwaarder, had een slanke zus die ook nog eens fotomodel was. Ik voelde me vergeleken met haar onzichtbaar en dacht hele nare dingen over mezelf, zoals dikzak. Toen ik een keer een test over de ayurveda types in een tijdschrift deed, triggerde het me. Maar ik deed er niets mee. Later zag ik een aankondiging voor een cursus tot ayurvedisch consulent. Ik schreef me in en al snel voelde het als thuiskomen. Ik begreep dat mijn zus gewoon een ander type is dan ik en dat ik andere voeding en behoeftes heb. Dat bracht rust.’

Kun je ayurveda in het kort uitleggen?
‘Ayurveda betekent zoiets als wetenschap van het leven. Het is een traditionele Indiase gezondheidsleer, die er vanuit gaat dat de constitutie van de mens is opgedeeld in drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Elke dosha heeft andere behoeften om in balans te blijven. Als je weet wat jouw dosha/ type is, kun je je voeding daar op aanpassen en zo meer in balans komen en blijven.’

Klinkt ingewikkeld…
‘Dat is het niet. Mijn missie is ayurveda begrijpelijk maken. Als je eenmaal de vijf natuurelementen begrijpt, begrijp je ayurveda ook. Elke dosha heeft namelijk twee elementen in zich. Vata is lucht en ether. Pitta is vuur en water en kapha aarde en water. Als je je spijsvertering als een brandend vuurtje ziet, dan kun je je indenken wat er gebeurt als je teveel van een element toevoegt aan dat spijsverteringsvuur. Is vata uit balans? Dan komt er teveel lucht bij het vuur. Met een onstabiele/flikkerende verbranding als gevolg. Is pitta uit balans, dan gooi je vuur op vuur. Met als gevolg een te hoge verbranding. En is kapha uit balans, dan komt er aarde op het vuur. Gevolg: je dempt het vuur en hebt dus een trage verbranding. Kapha’s uit balans kunnen letterlijk te zwaar worden en moeilijk in beweging komen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je je verbrandingsvuur, in ayurveda agni genoemd, goed laat branden. En dat doe je door in balans te blijven. En de manier om in balans te blijven is voor elk type verschillend. Naast leven zonder al te veel stress en op tijd je rust nemen, hebben vata’s de smaken zoet, zuur en zout nodig. Pitta’s de smaken zoet, bitter en wrang en kapha’s heet, bitter en wrang.’

Alles draait dus om balans?
‘Klopt. Dat geldt ook voor sociale contacten en relaties. Een goed team bestaat uit de drie dosha’s. De retreat die ik nu doe, bestaat uit een team van drie mensen: ik ben vata-pitta, Willemien is pitta-vata en Anneke is kapha-vata. Samen herkennen we elkaar in vata en vullen elkaar aan met alle drie de dosha’s. Maar heb je bijvoorbeeld een team met alleen maar vata en kapha, dan ontbreekt het waarschijnlijk ergens aan pit en daadkracht.’

Hoe weet je welk type je bent?
‘Op mijn site Thesoulfoodcompany.com kun je een gratis elemententest doen. Maar wil je het echt heel nauwkeurig weten, dan kun je een consult bij mij of een ander ayurvedisch consulent volgen. Aan de hand van onder andere je tong en polsslag en de vragenlijst bepaal ik dan je dosha. Vaak is iemand niet alleen vata of kapha, maar zitten er meerdere dosha’s in je. Je eet dan naar beide dosha, maar vooral naar de dosha die op dat moment uit balans is. Ben je vata-pitta en heb je last van droge ogen of een opgeblazen gevoel? Dan is vata uit balans en eet je vooral zoet, zuur en zout. Ben je snel ongeduldig? Dan is pitta uit balans en eet je zoet, wrang en bitter. Ook kun je eten naar de seizoenen. In de herfst en vroege winter eet je vooral vata smaken, in de late winter en het voorjaar kapha en in de zomer pitta.’

Wat levert ayurveda op?
‘Dat je jezelf gezond en gelukkig eet. Maar ayurveda is geen quick fix. Ik zeg altijd: ‘ik geef mensen geen vis, maar leer ze zelf vissen.’ Want je moet het zelf doen. Ervaar het gewoon eens en zie wat het voor je doet. Voor mij is ayurveda heel logisch. De westerse voedingsmaatschappij is er heel erg gericht op dat iedereen hetzelfde is. Als je dit eet, word je slank. Maar niet iedereen is gelijk. Ayurveda kijkt naar jou. Wat heb jij nodig? En als je daarnaar luistert, geeft je dat zoveel meer.’

Meer over Daniëlle lees je op TheSoulFoodCompany.com

IMG_3003 IMG_2727-2 IMG_2655 IMG_2066

Tekst & foto’s: copyright Your Future Postcard