Portugal is een groot en divers land. Als ik iemand hoor vertellen dat hij naar Portugal gaat, vraag ik altijd meteen: waar in Portugal? Want het maakt nogal wat uit of je naar Albufeira of juist naar Peniche gaat qua beleving. Voor iedereen die nog twijfelt, waar in Portugal de reis naartoe gaat, is hier mijn mini-guide Portugal.

Voor golven
Surfliefhebbers gaan natuurlijk naar Peniche. Aan deze ruige kust is zelfs de hoogste golf ooit bereden: 25 meter hoog was dit monster! Nu zijn de golven hier normaal gesproken niet zo enorm, maar wel nog steeds indrukwekkend hoog. Voor een luie strandvakantie is Peniche minder geschikt. Het zeewater is door de koude stroom fris, zelfs in de zomer en de zee is erg wild. Houd je wel van bakken op het strand, maar minder van het water in gaan? Dan kun je hier natuurlijk prima terecht.

peniche

Foto: Lotte de Groote

Voor de stranden
De mooiste stranden vind je in de Algarve. Vooral rondom Lagos vind je echte juweeltjes. Ik schreef er al eens een blog over, dat je hier kunt lezen. Praia Dona Ana en Praia do Camillo zijn de bekendste en meest fotogenieke stranden. De rotsformaties zijn echt onovertroffen mooi. Lagos zelf is trouwens een erg leuk stadje. Toeristisch, maar niet op een vervelende manier.

mooiste-stranden-algarve

Voor het nachtleven
Je bent jong en je wilt wat? Of je bent niet zo jong meer en je wilt ook wat? Dan ga je naar Albufeira. Hier vind je volop bars, clubs en feestcafés. Zelfs Nederlandse feestcafés zijn vertegenwoordigd. Albufeira ligt aan het strand, dus uitbrakken kan de dag erna lekker op het strand. Het centrum van Albufeira is erg toeristisch, met veel winkeltjes en eetgelegenheden, maar het stadje is wel erg mooi om te zien, met veel witte huisjes en smalle steegjes.
albufeira

Voor cultuur 
Lissabon is de hoofdstad van Portugal. Ik ben er vier dagen geweest en dat was veel te kort. Wat een leuke stad! Wat ik vooral leuk vond, was de sfeer. Lissabon is een beetje rauw en heel authentiek. Op de ene straathoek klinkt fadomuziek, op de andere straathoek sjeest een oud trammetje langs en langs de zee wordt verse vis verkocht. Verder kun je er goed shoppen, tot in de late uurtjes uitgaan (tip: Barrio Alto) en je vermaken in de vele musea en leuke wijkjes. Ik schreef na mijn bezoek dit reisverslag over Lissabon. 

tram.jpg

Voor tegeltjes, bakkeljauw en gondels
Tussen Lissabon en Porto in vind je Aveiro. Deze prachtige stad heeft iets gemeen met Venetië. Ze hebben er namelijk ook gondels, waarmee je een ritje over de kanalen kunt maken. Aveiro is verder een walhalla voor wie van Portugese tegeltjes en van bakkeljauw houdt.

Portugal-reisverhaal-50.jpg

Voor boeken
In Coimbra vind je de oudste universiteit van Portugal en zelfs een van de oudste universiteiten van Europa. Er zijn 8 faculteiten: Letteren, Rechten, Geneeskunde, Wetenschap & Technologie, Farmacie, Economie, Psychologie & Pedagogiek en Sportwetenschap & Lichamelijke Opvoeding. Ik heb de universiteit bezocht tijdens een persreis en was enorm onder de indruk van dit prachtige gebouw. Sommige studenten droegen nog traditionele kledij in de vorm van een cape. En dan die bibliotheek! Ruim 300.000 boeken wachten hier om gelezen te worden, opgestapeld in mega grote kasten, die te bereiken zijn met ladders. Ik had even het idee dat ik in een Harry Potter decor terecht was gekomen!

img_6661

Voor port
Voor de beste port ga je natuurlijk naar Porto. Maar ook voor prachtige oude vissershuizen, een mooie kust en een gezellig oud centrum.

p1010695

Voor natuur en strandhuisjes
Het gebied tussen Lissabon en de Algarve heet Alentejo. Het is een ongerept gebied, dat een beetje aan Afrika denken. Een plek die ik graag wil bezoeken is Comporta. Dit plaatsje (met strand) ligt in het natuurreservaat Reserva Natural do Estuário do Sado en is omringd met duinvegetatie en dennenbossen. En ze hebben er te gekke huisjes op het strand te huur.

comporta.jpg

Voor altijd mooi weer
Je denkt er niet altijd aan, maar Madeira is ook Portugal. Dit eiland staat er om bekend dat het er altijd lekker weer is. Niet te warm en niet te koud. Het ligt ter hoogte van Marokko, vandaar ook het fijne klimaat. Madeira is geliefd bij wandelaars, ouderen en natuurliefhebbers, maar eigenlijk denk ik dat iedereen van Madeira houdt. Vooral in de winter, als het hier koud en kil is en je daar gewoon in korte broek kunt genieten van een terrasje.

madeira

Foto: Visit Portugal

Genoeg keuze dus qua Portugese bestemmingen. Goed om te weten: Portugal kent heel veel prachtige hotels en vakantiehuizen. Ik ben echt verliefd geworden op een aantal ervan. Je kunt een losse ticket en hotel boeken, of een compleet verzorgde reis. Bijvoorbeeld met De Jong Intra.

En? Voor welk stukje Portugal kies jij?