Voor wie een weekendje (of langer) weg wil naar een super leuke Europese stad: Lissabon is the place to be. In de stad van fado en oude trammetjes vind je rauwe, creatieve cafés, goede restaurants, leuke winkels, musea en mooie parken. Zelfs de zee is dichtbij.

Voordat ik naar Lissabon ging, wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten. Dankzij mijn 100 % gids wist ik dat er leuke winkels waren en dat Barrio Alto de hippe uitgaanswijk was. We zochten dus een slaapplek vlakbij Barrio Alto. Het werd het leuke Poets Hostel, waar ik eerder al eens over schreef. Dit hostel ligt in de wijk Chiado, met uitzicht op het levendige terras van café A Brasileira en vlakbij Barrio Alto. Een ideale plek, want ook de winkels waren super dichtbij. Kon ik ’s avonds mooi even naar de Zara en Pull & Bear. Toen we ongeveer een uur in Lissabon waren, waren we het er al over eens: Lissabon is echt een leuke, levendige stad. Het is niet gelikt, zoals Florence, maar eerder een beetje rauw zoals Berlijn. En ja, er zijn veel toeristen, maar toch wordt er echt geleefd. Oude Portugese mannetjes die de tram nemen en studenten die ’s avonds een wijnbar induiken om live muziek te luisteren.

P1010697 IMG_0200

Kijk, zo zag ons hostel eruit. Met daaronder het uitzicht op het plein.

poets hostel private room poets hostellissabon tram 28

In Barrio Alta vind je inderdaad veel barretjes en restaurants (waaronder een erg goed Indiaas restaurant), maar ook leuke creatieve winkeltjes. Voor een gezellig avondje uit is wijnbar Grapes & Bites een aanrader. Ze verkopen goede wijnen per glas, tapas en bijna iedere avond is er live-muziek. Zo genoten wij van een optreden van MonAxi, een super goede zangeres. Denk aan covers van Aya en Bob Marley.
Een andere erg fijne wijk vond ik Alfama. Hier vind je het oorspronkelijke Lissabon: kronkelige straatjes, steile hellingen, waslijnen vol wasgoed, straatkunst en fadomuziek op bijna elke straathoek. De oude trams  rijden hier. Fijn voor wie liever niet teveel wil lopen (straten zijn echt steil), maar het is wel oppassen dat je niet omver gereden wordt. In Alfama vind je ook Castelo, met zijn oude kasteel. Ik ben zelf het kasteel niet ingeweest, omdat ik meer zin had in rondslenteren en winkeltjes kijken dan in de rij staan die er toen was. Ik kan dus niet vertellen of het de moeite waard is dit kasteel te bezoeken.

IMG_0210 tram P1010703 lissabon g&b

Ook erg leuk is de wijk Principe Real. Deze grenst eigenlijk aan Barrio Alto en heeft ook een beetje dezelfde creatieve vibe. Wij hebben hier heerlijk geluncht bij Lost in, een winkel en café met terras in één. Je kunt hier letterlijk verdwalen, want de winkel heeft allerlei gangen en ruimtes, die uiteindelijk uitkomen op een groot terras met uitzicht over de stad. Super gaaf. De kleding is net als de inrichting van het terras boho/Indiaas. Geniet van lekkere chai thee, een vega burger of een pasta. Allemaal erg de moeite waard.

lisbon lost in lost-in-lisboa

Fijn is dat je Lissabon goed met een dagje strand kunt combineren. Een gezellige badplaats in de buurt is Cascais. Je kunt hier met de trein naartoe, dat duurt nog geen half uur. Als je uitstapt bij het station van Cascais loop je via het centrum naar het strand. Genoeg winkels en restaurants hier. Bijvoorbeeld accessoirewinkel Matanah. Er zijn meerdere stranden in Cascais. Het strand bij de haven is niet heel aantrekkelijk, maar als je iets verder naar links loopt, vind je wel een mooi strand.

P1010779 zee lissabon cascais

Voor wie even iets heel anders wil dan alle oude straatjes en winkeltjes, is er de wijk Parque des Nacoes. Hier werd in 1998 de wereldtentoonstelling gehouden. Tussen de vele grote kantoorpanden vind je een uitgestrekt park langs het water, een enorm aquarium (erg de moeite waard), een kabelbaan en een modern winkelcentrum. Ook vind je er een enorme muur vol met levensgrote afbeeldingen van marvels (superhelden). Leuk om te zien deze wijk, maar ik vond zelf de oude stad veel gezelliger.

marvel

Wij hebben ons super vermaakt in Lissabon. De stad heeft ons echt verrast. Hierbij onze tips voor leuke winkels en restaurantjes:

– Azulejos: een winkel vol mooie Portugese tegeltjes. Rua Bartolomeu de Gusmao 27 (in Alfama)
– Zazou bazar & café: de lekkerste Portugese lekkernijen in 1 winkel. Zalcada do Correio Velho 7
– Pois Café: knus huiskamergevoel en lekker lunchen en verse taarten. Rua Sao Joao da Praca 93 (Alfama)
– Grapes & Bites: wijnbar met live muziek en tapas. Rua do Norte
– Lost in: boho bar met spectaculair uitzicht op Lissabon. Incl. leuke shop. Rua Dom Pedro (Principe Real)

lissabon cafe P1010690 pois cafe

Ook in Lissabon geweest? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen! Nog een tip: vlieg je vanaf Schiphol? Reserveer dan van tevoren een goedkoop parkeerplekje op Schiphol. Op parkerenschiphol.nl zie je snel alle aanbieders van goedkope parkeerplaatsen. Scheelt je weer een paar tientjes en die kun je dan mooi in Lissabon uitgeven!

WTC.nl - World Ticket Center. Elke reis, zo geregeld!