Ik ben dit weekend samen met de kleine en grote man naar Utrecht geweest, op uitnodiging van Toerisme Utrecht. Ik kende de Domstad wel, maar dan uit de tijd dat ik nog geen moeder was en er alleen maar kwam om lekker uit eten te gaan, te stappen en te shoppen. Door met een peuter (met eigen wil) op pad te gaan, beleefde ik de stad weer heel anders. Zo had ik nooit verwacht in het Nijntje Museum te komen. Maar leuk dat het is! Hierbij mijn tips voor een weekend Utrecht met kids.

Nijntje Museum
Jeugdheld Nijntje heeft haar eigen museum in het centrum van Utrecht. Olivier kijkt graag naar Nijntje, dus het was een en al herkenning toen hij het museum binnen ging. In het huis van Nijntje keek hij zijn ogen uit. Een keuken, een timmerbankje, een badkamer met ligbad en een klein tuintje, waar kinderen met een kruiwagen plantjes kunnen vervoeren en planten. Hij ging helemaal op in de wereld van Nijn. Helemaal te gek vond hij de kamer vol vervoersmiddelen. Blij als een ei zat hij achter het stuur van een zelf bestuurbare bus, liet hij de slagbomen van de trein naar beneden en stond hij op de ski’s. En wij keken vertederd toe. Voor kinderen minder interessant, maar voor ouders des te meer, is de tekenkamer van Dick Bruna, waar je alles te weten komt over Nijntjes geestelijk vader.

2016-12-17-16-10-30 2016-12-17-16-34-34 2016-12-17-16-47-16

Pannenkoeken eten
Je doet een kind geen groter plezier dan met een bezoekje aan een pannenkoekenrestaurant. Aan de Oudegracht vind je De Muntkelder, een schattig pannenkoekrestaurant, met uitzicht op de gracht. Voor Olivier bestelden we een pannenkoek die hij zelf mocht versieren met smarties, fruit en rozijnen. Uiteraard gingen eerst de smarties op! Wij genoten van een warme chocolademelk en een hartige pannenkoek met zalm en roomkaas. Echt een aanrader! Voor kinderen is er een speelhoek, dus terwijl jij geniet van het mooie uitzicht en de voorbij varende boten, kan je kindje lekker spelen.

2016-12-18-13-28-44

2016-12-18-13-46-21

2016-12-18-14-23-29

EYE Hotel
Zoek je een leuk hotel, waar je met de kids kunt slapen? Ga dan naar EYE Hotel. Dit prachtige boutique hotel heeft 2 familiekamers en 2 kamers ensuite. Wij sliepen in een familiekamer met stapelbed. Ideaal, want het kamertje met stapelbed zit verborgen achter de muur waar je eigen bed aan grenst, zodat je kindje een eigen kamertje in jouw hotelkamer heeft. Voor ouders met hele kleine ukkies is er ook een familiekamer met babybadje, commode en ledikantje. En wat ik heel leuk vind: je kindje krijgt hier zijn eigen zeepje en shampoo.
EYE Hotel is naast kindvriendelijk ook nog eens super mooi. Het is gevestigd in het voormalig ooglijdersziekenhuis. Vandaar de naam EYE. Het thema ‘ogen’ komt overal terug. Van mooi tentoongestelde brillen tot oog-kunst.

kindvriendelijk hotel utrecht 2016-12-17-14-48-02 2016-12-17-14-53-17

Domtoren beklimmen
De Domtoren is het icoon van Utrecht. Wie wil, kan hem beklimmen. Via 465 treden neemt een gids je mee naar de top, langs de klokken en het mechanisch speelwerk. Eenmaal boven heb je uitzicht over heel Utrecht. De tour is leuk voor kinderen, maar je kind moet natuurlijk wel goed kunnen lopen. Er zijn ook speciale kinderrondleidingen in het weekend om 14.15 uur. Omdat ons zoontje nog niet goed genoeg kan traplopen, hebben wij ons opgesplitst. Olivier en ik zijn op zoek gegaan naar (speelgoed)winkels en vriendlief heeft de Dom beklommen.

tips utrecht met kinderen 2016-12-18-12-54-18
Shoppen
Tja, mama of niet… Ik blijf een liefhebber van shoppen! Voor mezelf en voor Olivier! En in deze tijd van het jaar mag er volop gewinkeld worden onder het mom van kerstcadeautjes. Wil je zeker weten dat je de leukste adresjes niet mist? Schaf dan een Time to Momo Utrecht gids aan (de voormalige 100 % reisgids). Hieraan staan per wijk handige routes vol met winkeltips. Hebben? Ik geef deze maand een Time to Momo Utrecht weg via Facebook.

2016-12-17-14-57-17

Spoorwegmuseum
Ik weet niet hoe het met jullie kleintjes zit, maar die van mij is helemaal weg van treinen, bussen, takelwagens en andere grote vervoersmiddelen. Een bezoek aan het spoorwegmuseum mag daarom niet ontbreken. Hier zie je uiteraard mooie, historische treinen. Maar leuker nog zijn de attracties, zoals een mini-trein voor kleuters, een spannende dark-ride voor de grotere kinderen en een tocht door de mijngangen. Spannend, leerzaam, leuk en snel. In de kerstvakantie is het Spoorwegmuseum geheel in wintersferen. Met schaatsbaan!

spoorwegmuseum

Utrecht krijgt voor ons zeker nog eens een vervolg. Wat een leuke stad is het! Of je nu met of zonder kinderen bent.