Morgen vertrekken we met ons drieën naar Zuid-Tirol, naar de bergen en de sneeuw. Naar de kerstmarkten en de apfelstrudel. We gaan sneeuwvlokjes vangen met onze tong, kerstengelen maken en heel veel sleetje rijden. Ik wilde heel graag rond de kerst in de bergen zitten, dus ik heb er superveel zin in. We zijn al eerder in Zuid-Tirol geweest en deze streek heeft ons betoverd. Zowel in de zomer als in de winter. Ondanks dat ik weet wat we gaan doen, vond ik het nog best een klus om onze koffers in te pakken. Want wat neem je mee naar een plek waar het -10 tot -15 graden is? Ik deel mijn paklijst met je.

Heel veel dikke kleding zou je denken…

Alleen dik is niet genoeg. Sterker nog: het gaat niet om de dikte, maar om de juiste lagen. In koude gebieden houd je je warm met het 3-lagensysteem. Dat wil zeggen:

-eerst een laag thermo ondergoed. Liefst met zoveel mogelijk wol erin verwerkt. Thermo ondergoed zorgt dat het zweet niet in je kleding gaat zitten, waardoor je het nat en koud krijgt.
– Dan een laag isolerende kleding, bijvoorbeeld een fleece trui. Deze laag houd je lichaamswarmte vast, beschermt tegen kou en voert vocht af. Draag geen katoen. Katoen neemt juist vocht op en ademt te weinig.
-De derde laag is je jas. Deze beschermt je tegen kou, regen, sneeuw en wind. De juiste jas is waterdicht, maar ademt wel, zodat eventueel vocht van binnen naar buiten kan. Voor je benen kies je een skibroek.

Goede materialen voor warme kleding en het 3-lagensysteem zijn polyester, wol (merinowol), dons en bepaalde kunststof vezels zoals Thinsulate.

In mijn koffer gaan: een thermo legging van Hema, een merino wollen hemd, een skipully van Decathlon, een skijack van Brunotti, outdoor boots van Boots & Woods en een sunblock.

Warme voeten, handen en een warm hoofd

Als je hoofd, handen en voeten koud zijn, volgt de rest. Zorg dus voor warme uiteinden van je lichaam. Draag waterdichte schoenen met een goed profiel. Daarin draag je skisokken of thermosokken. Vermijd katoenen sokken, want die houden het zweet vast, met natte (koude) voeten als gevolg.  Kies voor warme waterdichte handschoenen. Of beter nog: wanten. In wanten zitten je vingers lekker knus bij elkaar, waardoor ze elkaar warm houden. Op je hoofd draag je een muts met een fleece voering.

In mijn koffer gaan handschoenen (ik neem skihandschoenen mee en deze dunnere handschoenen met extra grip), een muts, een thermisch ski-vest en een bikini. Ons hotel heeft een heerlijke spa met zwembad, dus die bikini is een must! En omdat ik altijd enorm last heb van koude voeten (wintertenen, brrr), heb ik ook nog speciale voetenwarmers gekocht. Deze schud je en plaats je onder je voet. De pad geeft dan zo’n 6 uur lang warmte af.

Kleding voor après-ski

Denk ook aan kleding voor na het skiën of buiten ‘spelen’. ’s Avonds in het restaurant of aan de bar, wil je natuurlijk niet in je knisperende ski-broek en je fleecetrui zitten. Een hippe wollen trui of foute kersttrui maken je winter-outfit helemaal af. Spijkerbroek of rokje erbij en wat leuke laarsjes en je bent klaar voor de après-ski.

Voor de avonden heb ik deze zeer toepasselijke trui gekocht (H&M). Ik draag hem met een spijkerbroek of met dit fluwelen rokje. Eronder draag ik deze stoere biker boots van Sacha. Ik mocht ze uitzoeken en ik vind deze echt superleuk vanwege het borduursel aan de zijkant. Dankzij het profiel glijd ik niet snel uit in de sneeuw. Ik heb ze al ingespoten met een speciale sneeuwspray dus ik verwacht dat ze mooi blijven.

 

Verder gaat mijn parka van Maison Scotch mee (verslaafd aan deze jas), net als deze warme trui van Numph en dit handige jack van The North Face. Het is de Thermo Ball, een jas die je lichaamswarmte perfect vasthoudt. Ze zeggen dat jij je zelfs warm houdt in ijswater! Ik vind deze jas perfect voor de herfst, maar in de winter draag ik hem op de fiets als tussenlaag onder mijn parka. Heerlijk warm! Hij is op te vouwen als mini-pakket en weegt bijna niks, dus deze jas gaat standaard in mijn koffer.

Mijn koffer is inmiddels gepakt. Die van mijn man en zoon ook. Naast kleding zitten er cameraspullen, boeken, toiletartikelen en knuffels in, want zonder Dikkie Dik kan mijn zoontje niet slapen. Ook de zonnebrillen en de sunblock gaan mee, want het belooft zonnig te worden. Ik heb er zin in!