Als ik slechts een paar dagen op reis ga, zoals laatst naar Dubrovnik, neem ik alleen handbagage mee. Dat scheelt in de kosten (vaak betaal je extra voor een koffer die in het ruim moet) en maakt het reizen sneller, omdat je niet bij de bagageband hoeft te wachten. Ik word steeds sneller in het pakken van mijn spullen en weet inmiddels precies wat mee moet. Dit is wat ik eigenlijk altijd inpak!

Zonnebril

Een goede zonnebril is onmisbaar in zowel de zomer als de winter (skiën). Ik krijg heel snel last van fel licht en ga ontzettend knijpen met mijn ogen, dus eigenlijk draag ik buiten altijd een zonnebril. Helaas ben ik erg goed in het kwijtraken van mijn zonnebrillen, dus wie tips heeft om eens wat zuiniger met die dingen te doen, let me know. Op een of andere manier ga ik er altijd op zitten, laat ik ze ergens liggen of breekt er een pootje af. Zonde. Ik heb net een hele mooie nieuwe design zonnebril van Ralph Lauren gekregen, dus ik hoop dat deze langer meegaat.

Opladers

Mijn telefoon en camera neem ik standaard overal mee naartoe, maar opladers natuurlijk ook. Ik zorg altijd voor een oplader voor zowel mijn iPhone als mijn fotocamera en meestal neem ik ook een powerbank mee. Je zult maar net op een supermooi strand staan en dan ontdekken dat je camera én mobiel een lege batterij hebben. Aargh!

Een boek

Ik houd van lezen, ook in het vliegtuig, dus een boek gaat altijd mee. Meestal koop ik een Dwarsligger, omdat die weinig ruimte innemen en heel licht zijn. Als ik samen met mijn man reis, probeer ik het zo te regelen dat we allebei een boek meenemen dat we nog niet gelezen, zodat we daarna elkaars boek kunnen lezen. Voor ons zoontje moet ook altijd leesvoer mee, want hij wordt voorgelezen voor het slapen gaan. Dit jaar nemen we ‘Het enige boek in je koffer’ mee. Dit handige boek van Pip & Maki staat bomvol leuke verhalen voor kids, zodat je elke avond een ander verhaal (of rijmpje) kunt voorlezen uit slechts 1 boek. Mijn favoriete verhaal is nu al die van het broodje pindakaas dat hem smeert ; )

Oordoppen

Heel saai, maar wel praktisch. Oordoppen gaan altijd mee. Zowel oordopjes voor in het vliegtuig, zodat ik geen oorpijn krijg als herriestoppers voor ongewenst straatlawaai, blaffende honden, snurkende mensen en andere lawaaipapegaaien.

Hamamdoek

Om ruimte te besparen neem ik een lichtgewicht hamamdoek mee, bij voorkeur die van Ottomania. Deze houd je warm als de airco in het vliegtuig overuren maakt en zorgt voor een lekker ‘bedje’ op het strand. Hij droogt supersnel, wat ook fijn is als je maar 1 handdoek meeneemt. Niets zo irritant als een badlaken dat de volgende ochtend nog niet droog is!

Miniatuur badkamerartikelen

In je handbagage mag je geen vloeistoffen meenemen in verpakkingen die groter zijn dan 100 ml. Daarom ben ik gek op miniatuur douchegel, shampoo, gezichtsreinigers en lenzenvloeistof. Ook de zonnebrandcrème (die overigens ook altijd mee gaat, want ik verbrand snel) koop ik in miniatuurverpakking.

Kleding

Als je niet veel kleding mee kunt nemen, moet je handig pakken. Ik trek meestal een spijkerbroek en dichte schoenen aan in het vliegtuig, omdat deze het meeste gewicht hebben. Daarbij  draag ik vaak een shirtje met een vestje. Het vestje kun je namelijk makkelijk omknopen als het te warm is. In de koffer gaan dan de kleding die ik goed met elkaar kan combineren, bijvoorbeeld (in de zomer) een luchtige zomerbroek, een short, een jurkje en dunne panty, wat shirtjes en slippers.

Kleine tas

Verder neem ik altijd een klein tasje mee, dat ik in mijn trolley of rugzak kan stoppen zodat ik slechts 1 item bagage mee breng, maar dat ik op plek van bestemming eruit kan halen, zodat ik ter plekke een schoudertas heb. Ik verwissel mijn grote portemonnee ook altijd met een klein reisportemonneetje, zodat ik minder hoef mee te slepen in die schoudertas en ruimte overhoud voor een mini-zonnebrand en mijn telefoon. Tip: neem ook zo’n kleine canvas tas mee. Neemt nauwelijks ruimte in in je bagage, maar fungeert tijdens je trip als handige strandtas/draagtas/vuil-ondergoedtas.