Iedereen heeft andere tafelmanieren: de een vindt het heel normaal om te smakken en te boeren tijdens het eten, terwijl de ander keurig en geluidloos zijn eten opeet. En dat is heel normaal! Ga je naar een ander land om vakantie te vieren of te emigreren? Dan is het handig om je te verdiepen in de tafelmanieren van het land waar je heengaat! Deze kunnen namelijk variëren van je bord expres niet helemaal leeg eten tot slurpen en scheten laten.

Thailand
Wij vinden het natuurlijk heel normaal om met mes en vork te eten. In Thailand vinden ze dat ook, maar het werkt daar wel iets anders … Breng je in Thailand met een vork eten naar je mond? Dan wordt dat gezien als onbeleefd! Nee, in plaats daarvan moet je eerst met een vork het eten op een lepel scheppen, waarna je het naar je mond brengt. En wij vinden dat natuurlijk weer lekker omslachtig!

tafelmanieren slurpen

Japan
‘Zit niet zo te slurpen!’ Hoor je het je vader of moeder nog zeggen? Wij vinden het in Nederland irritant of soms zelfs onbeleefd als iemand zijn soep aan het opslurpen is. Vind jij het heerlijk om te slurpen? Dan is Japan jouw land! Ze denken daar dat slurpen zelfs de smaak van het gerecht verbetert en dat je jouw eten sneller kunt eten als het heel warm is.

Midden-Oosten en India
Wist je dat het in bepaalde delen van het Midden-Oosten en India taboe is om te eten met je linkerhand? De rechterhand is daar bestemd voor het oppakken van eten en andere, ‘schone’ dingen. De linkerhand is alleen bedoeld voor het schoonmaken van … ehm, jezelf na een toiletbezoek. Ben je linkshandig? Dan heb je dus best een probleempje hier! Daarnaast kan een lege kop ook voor misverstanden zorgen, zoals bij de bedoeïenen. Dit zijn Arabische woestijnbewoners in voornamelijk het Midden-Oosten. Blijven ze uit gastvrijheid maar koffie schenken en heb je eigenlijk wel genoeg gehad na het zesde bakje? Schud dan eerst even met je kop voordat je deze teruggeeft. Je geeft dan keurig aan dat je genoeg koffie hebt gehad, waarmee je voorkomt dat je straks helemaal staat te trillen van de cafeïne.

Zuid-Korea
Als je in Zuid-Korea met meerdere mensen aan een tafel eet, dan moet je je toch even inhouden. Je mag namelijk pas eten als de oudste persoon aan de tafel begint te eten. Maar wat nu als er een tweeling aan de tafel zit? Je raadt het al: dan moet degene die een minuut later geboren is, alsnog beginnen met eten. Wat een privileges (en wat een gedoe)!

Italie
Eet je In Italië in een restaurant? In dit geval mag je nooit, maar dan ook nooit (!) aan jouw ober vragen om jouw pasta met zeevruchten met kaas te bestrooien. De combinatie vis en kaas wordt gezien als een doodzonde. (Oké, toegegeven: dit hoort bij een traditioneel geloof, en tegenwoordig doen steeds meer mensen het gewoon. Maar strooide je vroeger een beetje kaas over jouw garnaal? Dan zwom je waarschijnlijk zelf tussen de vissen …)

1000x741xscheetkussen.jpg.pagespeed.ic.2yCy8HKuHd

Canada
Nu denk je vast: wat heeft een scheetkussen met Canada te maken? Nou, in sommige culturen van Canada is een dikke, vette scheet na de maaltijd een blijk van waardering. Jouw ome Harrie met zijn scheetkanonnade maakt dus vrienden voor het leven in dit land! (Let op: check wel eerst even goed waar dit gewaardeerd wordt, voordat je alleen maar afkeurende blikken krijgt …)

China
Het is in China not done om jouw eetstokjes zo in je rijstkom te stoppen dat ze rechtop blijven staan. In dit geval denken ze aan een ceremoniële maaltijd, waarbij er offers worden gebracht aan de doden. En er zijn nog meer dingen die je absoluut niet met je stokjes mag doen: zwaaien naar een andere persoon, ze op zo’n manier op tafel laten rusten dat ze verwijzen naar iemand anders, de stokjes ondersteboven gebruiken of ermee op de tafel tikken. Oftewel: eet gewoon met je stokjes, leg ze weer netjes terug als je klaar bent met eten en dan is er niks aan de hand. ;) (En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat Chinezen het heel beleefd vinden om te boeren na het eten …)

eetgewoonten
Lastig!

Een leeg bord kan – net als een lege kop – verschillende betekenissen hebben. Zo is het in India en Japan belangrijk om je bord leeg te eten, zodat de kok – of diegene die jouw eten heeft bereid – weet dat je jouw maaltijd lekker vond. Maar in China is het juist onbeleefd om je bord helemaal leeg te eten, omdat je dan de indruk geeft dat je nog niet genoeg gegeten hebt.

Ga je naar een ver land? Dan is onze tip: verdiep je eerst goed in de tafelmanieren van het land waar je heengaat, voordat je voor nare verrassingen komt te staan. We willen natuurlijk niet dat je afkeurende blikken krijgt, of gewoon keihard uitgelachen wordt.

Deze gastblog is geschreven door Aukeline van Dorp voor Thuisbezorgd.nl