Kennen jullie de film Captain Corelli’s Mandolin, met in de hoofdrollen Nicholas Cage en Penélope Cruz? Deze is gefilmd op het eiland Kefalonia. De filmbeelden zijn al even mooi als het eiland zelf, zo ervaarde ik toen ik hier een paar jaar geleden vakantie vierde. Ik voelde me vanaf dag een thuis op dit heerlijke eiland vol lieve, hartelijke mensen, omringd door azuurblauw water. Voor wie ook gaat: dit zijn mijn must-sees en must-do’s.

1. Agia Efimia
Wij verbleven in Agia Efimia. Het is een redelijk toeristische badplaats, zonder dat het irritant druk wordt. De winkeltjes en restaurants bevinden zich allemaal langs de weg naast zee. Echt een groot strand is er niet, maar er zijn wel allemaal kleine baaien, waar je lekker kunt zonnen en zwemmen. Ook is er een haventje, van waaruit vissersbootjes vertrekken en waar je zelf een bootje kunt huren. Ik vond het een prettig dorp om te verblijven, met een goede bakker (die elke middag een slaapje deed op een stoel voor de deur en daardoor de bijnaam ‘slapende bakker’ had’) en gezellige restaurants. Maar als ik weer mocht kiezen, zou ik naar de plaats Assos gaan. Mooooooi!!!

haven kefaloniafrappe kefaloniazee kefaloniacaptain corelli kefalonia

kefalonia slapende bakker

2. Assos
Assos ligt in het noordwesten van Kefalonia, het deel dat niet is getroffen door de aardbeving in 1953. Daardoor zie je hier net iets mooiere huisjes dan in het zuidelijke deel van het eiland. Assos is bereikbaar via een kronkelig slingerweggetje vol steile afgronden. De eerste keer is het misschien een beetje eng om hier te rijden, maar dat vergeet je snel als je het mooie uitzicht ziet. Het ‘centrum’ van Assos stelt niet heel veel voor, dus het is knap dat het desondanks toch erg gezellig is. Op het pleintje met uitzicht op zee zijn drie a vier restaurants en er zijn een aantal winkeltjes. Dwaal door de kleine straatjes vol bougainville, flaneer over het strand en geniet van het mooie uitzicht op zee.  De stranden bij Assos zijn prachtig, maar ik vond ze niet ideaal om lekker te zwemmen dankzij het zeewier op sommige plekken. Is niet erg. Stap gewoon in je huurauto en rijd naar Myrtos Beach (zie foto helemaal bovenaan dit artikel), het mooiste strand van Kefalonia. Dit ligt vlakbij Assos.

assos in kefaloniaIMG_0596kefalonia mooiste strandbeste strand kefalonia

3. Bootje huren
In Agia Afimia huurden we een bootje. Echt een aanrader, want hiermee kun je ook de vanaf de weg onbereikbare stranden aandoen. Vaak heb je dan een prachtig strand helemaal voor jezelf. We zagen mooie grotten, stranden met een verdwaalde geit en picknickten op een lief klein strandje, terwijl we met onze voeten in het water spetterden.

bootje huren kefaloniaboot huren kefalonia

4. Fiskardo
Een ander mooi plaatsje in het Noorden van Kefalonia is Fiskardo. Ik was erg gecharmeerd van dit kleurrijke badplaatsje vol bloemen, gekleurde huizen en granaatappelbomen. Het is een havenstad en daardoor is het er drukker dan in bijvoorbeeld Assos en Agia Efimia, maar dat mag de pret niet drukken. Rond lunchtijd en ’s avonds laat zitten de terrassen vol met vrolijke mensen en wordt er geproost met ouzo. Als je iets verder loopt – weg van de drukte – kom je bij een schattig terras op het strand. Hier hebben wij heerlijk gezeten, met de voetjes in het zand. We zagen hoe een visser zijn netten prepareerde en hoe Griekse kinderen verstoppertje speelden achter de stoelen van het restaurant. Erg leuk! In Fiskardo zijn genote winkeltjes en restaurants, dus je kunt je er prima vermaken. Ook hier is de oude bouwstijl in tact. Aanrader dus.

kefalonia fiskardofiskardo kefaloniaassos kefaloniapantoffels griekskefalonia

5. Melissani grot
Je kunt Kefalonia eigenlijk niet verlaten zonder Melissani gezien te hebben. Deze grot met ondergronds meer is de trekpleister van Kefalonia. Het bijzondere aan deze grot is dat er een 200 m2 grote opening in het dak zit. Doordat de zon naar binnen schijnt, krijgt het water een unieke, bijna buitenaards mooie kleur blauw.  Let op: kom hier wel als de zon op zijn hoogst staat, zo tussen 12.00 en 15.00 uur. Je kunt langs het meer lopen, maar leuker is een roeibootje te nemen. Volgens oude legenden werd vroeger de god Pan vereerd in deze grot. De Melissani grot ligt vlakbij het plaatsje Sami, waar het grootste deel van Captain Corelli’s Mandolin is opgenomen. Ook Agia Efimia is redelijk dichtbij.

grot in kefalonia

 

Ook naar Kefalonia? Bekijk hier mijn hoteltip!

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here