Drie jaar geleden combineerde ik een stedentrip Lissabon met een zonvakantie in de Algarve. We vlogen op Lissabon, huurden op de luchthaven een auto en reden naar het zuiden. Om na een week terug te rijden, de auto in te leveren en nog een paar dagen in Lissabon te blijven. Perfect! Nou ja, bijna perfect. Want als ik het nog eens zou doen, zou ik een echte roadtrip maken. Starten in Porto om de allerbeste port te proeven, dan door naar Centraal Portugal om de mooiste Portugese tegels te bekijken, daarna door naar Lissabon voor een ritje in een oud trammetje en wat shoppen. Om vervolgens verder te trekken naar Alentejo en Algarve. En dan uiteindelijk lekker bruin worden op het strand. Ik zou vliegen op Porto, daar een auto huren en de auto inleveren in Faro of Albufeiro, om vanuit daar terug te vliegen. Klinkt zo’n trip jou ook goed in de oren? Maar zoek je nog inspiratie voor plaatsen om te bezoeken? Dit zijn mijn aanraders.

First stop: Porto
Ik ben nog nooit in Porto geweest. En ik wil zo graag! Ik weet niet wat ik precies moet verwachten, maar ik denk aan oude porthuizen, een woeste zee, smalle steegjes, vriendelijke mensen en natuurlijk fantastische port.

HT_porto_Q40

Second stop: Aveiro
Aveiro wordt ook wel het Venetië van Portugal genoemd. Dit omdat er kleurrijk versierde gondels door de grachten varen. Erg leuk! Verder kun je er heerlijk winkelen, een terrasje pakken en genieten van de vele tegeltjeshuizen. En vergeet niet om bakkeljauw te eten in een van de vele visrestaurants. Ik ontdekte Aveiro tijdens een persreis door Centraal-Portugal en vond deze stad echt geweldig (lees hier mijn blog over Aveiro).

Portugal-reisverhaal-44

Third stop: Lissabon
Tja, Lissabon… Wat moet ik hier nu in het kort over zeggen? Lissabon is geweldig. Rauw, puur, mooi, levendig, kleurrijk en vol muziek. Pak de oude tram, laat je meevoeren met Fado-muziek, drink een biertje in een van de alternatieve bars en geniet van al het moois dat de stad te bieden heeft. Voor tips kun je mijn reisverhaal Lissabon lezen.

lissabon tram 28

Fourth Stop: Comporta
Het gebied tussen Lissabon en de Algarve heet Alentejo. Het is een ongerept gebied, waar het prachtig rijden is. Ons deed het soms een beetje aan Afrika denken. Een plek die ik graag wil bezoeken is Comporta. Dit plaatsje (met strand) ligt in het natuurreservaat Reserva Natural do Estuário do Sado en is omringd met duinvegetatie en dennenbossen. En ze hebben er te gekke huisjes op het strand te huur. 

comporta

Fifth stop: Lagos
Lagos is een van de leukere toeristenplaatsen in de Algarve. Waar Albufeiro druk en schreeuwerig is, is Lagos kalm en mooi. Rondom Lagos vind je bovendien de mooiste stranden van de Algarve. Huur een bootje, vaar door machtige rotsformaties en langs verlaten baaien en sta versteld door de kleur van het water. Zo mooi!

P1010382

Sixth stop: Tavira
Tavira was voor mij de verrassing van Portugal. Wat een leuk stadje. In tweeën gedeeld door een rivier, die in zee uitkomt. Vanuit hier kun je een boot pakken naar mooie zandstranden (met duinen!). Het leukste aan Tavira is de sfeer: ongedwongen. Er zijn leuke terrasjes, goede restaurants en fijne winkels. Het is geen stad waar je een week wilt blijven, maar een weekend is het zeker waard.

P1010548

Zes plekken om aan te doen. Heel veel kilometers. Maar o, wat een mooie reis zal dit worden. Ik ben benieuwd wat jij van deze route vindt. Zijn dit de plekken die je ook zou bezoeken of zou je andere keuzes maken? Mocht je gaan en nog inspiratie zoeken voor overnachtingen: op mijn site vind je natuurlijk heel veel tips, maar ook op andere sites, zoals Vrij Uit vind je volop vakantiehuizen en hotels in Portugal.