Tijdens mijn Happy Detox Retreat op Ibiza deed ik elke dag aan yoga. Docent Anneke had het leuke idee om elke dag in het teken te zetten van een chakra. Voor wie nu denkt: wat is een chakra?, zal ik een korte uitleg geven. Chakra’s zijn energiepunten in je lichaam. Je hebt 7 hoofdchakra’s, die elk een ander stukje bewustzijn en gevoel vertegenwoordigen. Je kunt je chakra’s voorstellen als spiralen of kolken van gekleurde energie. De kleuren zijn gelijk aan die in een regenboog. Van rood en oranje naar paars en wit.

Om in balans te zijn, moeten je chakra’s open zijn. Deze oefeningen helpen je daarbij. Voor elke chakra heb ik 1 oefening, dus als je ze allemaal doet, kun je elke dag een beetje meer in balans komen : )

Chakra 1: rood (de basis)
Je wortelchakra zorgt ervoor dat je een sterke basis hebt en stevig in je schoenen staat. Dat je gehecht bent en je veilig voelt. Dit chakra bevindt zich bij je schaambeen.

Een yogaoefening die hierbij past is de hurkzit. Ga staan met voeten op heupbreedte, zak vanuit daar door je knieën en ga op je hurken zitten met gevouwen handen en als het kan platte voeten. Duw met je ellebogen je knieën uit elkaar. Adem door.

chakra 1 yoga oefening

Chakra 2: oranje (creatie)
Je sacraalchakra staat voor creëren. Voor creativiteit en voor seksualiteit. Het bevindt zich in het midden van je onderbuik, ongeveer een vinger onder de navel.

De oefening die hierbij hoort, is het hol en bol maken van de rug. Ga met je bovenbenen plat op je hielen zitten. Leg je handen op je knieen. Breng eerst op een inademing je kin op de borst en maak je rug bol, breng daarna op een uitademing je kin naar achteren, de lucht in en maak je rug hol. Herhaal dit.

yoga oefening chakra's

Chakra 3: geel (zonnevlecht)
De zonnevlecht zorgt voor levensenergie. Het geeft vorm aan ideeën, zorgt voor zelfvertrouwen en wilskracht. De zonnevlecht zit net boven je navel.

Een yogaoefening om je zonnevlecht chakra te openen is de brug. Ga op je rug op de mat liggen. Plaats je voeten vlak bij je billen en je handen op de grond. Duw dan je heupen de lucht in, zo ver mogelijk. Adem door.

yoga oefening chakra's zonnevlecht

Chakra 4: groen (hartchakra)
Je hartchakra staat voor balans, (zelf)liefde en De plek van dit mooie chakra? Midden op je borst, naast je hart.

Om je hart te openen, doe je de ana hatha asana yogaoefening: ga op je knieen zitten en plaats je knieen op heupbreedte. Je hielen leg je plat op de mat. Plaats vanuit die houding je borst en voorhoofd op de mat met je armen gestrekt voor je uit en je billen de lucht in.

yoga oefening chakra's nr 4

Chakra 5: lichtblauw (keelchakra)
Je keelchakra staat voor open communicatie, zuiver spreken en kunstzinnigheid.Het stelt je in staat je eigen waarheid te spreken. Het keelchakra zit midden op je keel.

De vis is een mooie oefening om je keelchakra te openen. Ga op je rug liggen. Plaats beide handen op je onderrug op op je billen, met de handpalmen omhoog. Open je borst omhoog en leg je kruin op de grond. Je keel is op die manier helemaal vrij. Adem rustig door.

chakras openen met yoga

Chakra 6: indigo (derde oog)
Je derde oog chakra staat voor intuïtie en inzicht.

Je kunt dit chakra openen door een knielende yoga mudra te doen. Ga zitten met je hielen op de mat en leg je bovenbenen op je kuiten. Leg dan je voorhoofd op de mat en plaats je armen omhoog. Verstrengel je vingers, maar plaats de beide duimen en ringvingers tegen elkaar aan. Deze houding brengt hoofd en hart dichter bij elkaar en lost conflicten tussen hart en hoofd op.

yoga oefening chakra's

Chakra 7: wit of violet (kruinchakra)
De kroon op je chakra’s bevindt zich op je kruin en staat voor goddelijkheid, verlichting en spiritualiteit. Maar ook voor je intuïtie.

Deze houding is niet gemakkelijk! Wees voorzichtig als je hem doet en zorg dat het gewicht in je ellebogen en onderarmen zit. Ga op je knieen zitten en plaats je onderarmen op de grond en de handen in elkaar. Je bovenarmen zijn gestrekt. Plaats dan je kruin tegen je handen aan. Geef het gewicht aan je ellebogen en verplaats het gewicht van je benen, net zolang tot je rechtop kunt komen met je benen. Je voeten zijn actief, met je tenen in de lucht.

IMG_3160yoga oefening chakra's
Succes met deze oefeningen. Ik ga proberen ze een paar keer per week te doen. Behalve die hoofdstand, daarop moet ik echt nog even oefenen.

O, en als je wilt weten waar die mooie dreamcatcher yogamat van is: die is van OHMat.
De prachtige yogadome staat op Ibiza via Retreat Yourself
De prachtige dame is Anneke van Bokhoven, een Nederlandse yogalerares op Ibiza.