Ken je dat: je zoekt naar vakantiebestemmingen en ineens raak je geobsedeerd door iets. Je moet en zal er heen. Dat heb ik nu dus met Mexico, om precies te zijn met Tulum en het Mexicaanse eiland Isla Holbox. Vanaf het moment dat ik de hangmatten in de zee, de flamingo’s op het strand, de prachtige bungalows en de gekleurde huisjes met verse kokosnoten zag, ben ik verkocht. Dan ga je toch op vakantie naar Mexico, zul je misschien denken. Er is echter 1 ‘klein’ probleempje: manlief heeft geen interesse. Het lijkt hem niet zo boeiend, zegt ie. Hoezo niet boeiend? Mexico is hartstikke boeiend. Ik heb een reisroute voor hem uitgedacht vol prachtige plekken. Nog steeds is hij niet hooked. En ik dus wel. Patstelling. Alweer. Want een maand geleden kwam ik met een rondreis door Zuid-Afrika op de proppen en dat vond hij ook al niet zo nodig. Waar hij wel naartoe wil? Canarische Eilanden misschien. Of Andalusië. Ook leuk natuurlijk, maar kijk met me mee naar mijn reisroute voor Mexico en zeg nu zelf: zou jij hier nee tegen zeggen?

First stop
Tulum

Het idee is om op Cancun te vliegen en dit toeristenoord daarna snel te verlaten. Op naar Tulum, de plaats waar ik al jaren van droom. Tulum is een klein, maar fijn vakantieoord met een hippie chic sfeertje. Eyecatcher hier is de maya tempel op de rand van een klif. De tempel zelf is niet heel spectaculair, de ligging des te meer. Maar wat me vooral aanspreekt in Tulum, zijn de prachtige accommodaties en de laidback sfeer waar iedereen het over heeft. Ik weet gewoon zeker dat ik hier helemaal op mijn plek ben. Jaren geleden schreef ik al eens over Papaya Playa Project in Tulum. Dit is met stip mijn bucketlist accommodatie. Je snapt bij het zien van de foto’s wel waarom.

tulum-hippie-hotel-bohoboutique-hotel-tulum-mexico

Second stop
Chichen Itza

De maya ruïnestad Chichén Itzá moet je natuurlijk gezien hebben. Hier wordt nog steeds gegraven naar oudheden. De bekendste attractie hier is El Castillo, een grote trappiramide. Chichén Itzá is overigens niet een super lieflijke plek. Het schijnt dat hier vroeger mensen werden geofferd. Iek! Ik zou het toch willen zien, willen ervaren hoe het is om op een plek te lopen die zoveel verleden ademt. Ik zou wel een overnachtingsplek in de buurt regelen, zodat ik vroeg op pad kan, want het wordt hier ’s middags mega druk (en heet).

 

Third stop
Izamal

Van bloederig verleden naar kleurrijk stadje. Op naar Izamal, bekend om de geel gekleurde huizen en de koloniale sfeer. Izamal schijnt super relaxt te zijn. Paardenkarren trekken door de straten, oude mannetjes zitten op een bankje de dag door te nemen en uit een café klinkt muziek. Ik denk dat je hier helemaal de Mexicaanse sfeer proeft. Biertje en een taco erbij en genieten maar.

Fourth stop
Las Colorados

Kleur bevalt mij denk ik wel en dus gaan we van gele huizen naar een roze meer. Las Colorados is zo roze geworden door de rode plankton en de vele pekelkreeftjes die hier leven. Een beetje te vergelijken met hoe flamingo’s hun roze kleur krijgen. Het lijkt me heel gaaf om dit meer in het echt te zien. Al is het alleen al om hier de perfecte foto te maken.

Fifth stop
Holbox island

Vanuit het meer is het niet ver meer naar Holbox. Vanuit het dorpje Chiquila kun je de boot pakken en dan ben je binnen een half uur op het meest prachtige tropische eiland dat je je maar kunt voorstellen. Holbox is autovrij, lekker rustig en er is geen hoogbouw. Relaxen staat voorop. En dat doe je hier vanuit een hangmat met een verse kokosnoot in je hand. Liever iets actiefs doen? Dan is zwemmen met walvishaaien een optie. Voor als Holbox niet rustig genoeg is: er gaan ook boottochten naar onbewoonde eilandjes dichtbij. Hier kun je onder andere flamingo’s zien! Holbox schijnt trouwens een soort Ibiza vibe te hebben. De mensen die net als mij fan zijn van de energie van Ibiza, weten dan vast wat ik bedoel. Bali heeft een zelfde soort energie. Als Holbox in dit zelfde rijtje valt (maar dan nog lekker rustig) wil ik hier wel twee weken zitten!

@ TrenDestination

Dit is mijn ideale reisroute Mexico. Zoals je ziet gaat het dus alleen door het schiereiland Yucatan. Maar ik wil bewust niet een enorme route afleggen. Liever een paar plekken goed ontdekken dan als een razende alles willen bekijken. Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik weer hoe graag ik deze reis wil maken. Ik ga mijn liefste nog even diep in de ogen kijken. Gaat er anders iemand met me mee? ; )