Hebben jullie ook altijd zo’n last van oorpijn tijdens het vliegen? Ik word er soms helemaal gek van. Oorpijn tijdens het vliegen wordt veroorzaakt door het drukverschil wanneer je snel stijgt of daalt. Het trommelvlies wordt dan te veel naar binnen of naar buiten gedrukt. Dit kan enorm pijn doen. Een keer zat ik snipverkouden in het vliegtuig. Pijn dat ik had! Waarschijnlijk is de oorpijn erger als je neus verstopt zit. Ik heb volgens mij twee dagen nauwelijks iets kunnen horen. Tijdens mijn laatste reis heb ik oordoppen gekocht. En ze hielpen! Ik voelde nauwelijks nog die irritante druk. Wat kun je nog meer doen tegen oorpijn in het vliegtuig?

Kauwgum kauwen
Misschien wel de meest gebruikelijke manier om druk op je oren te voorkomen is kauwen. Zorg dat je altijd een pakje kauwgum bij je hebt en stop gerust drie kauwgummetjes in je mond. Ook snoepjes helpen. Als je maar kauwt en slikt.

Water drinken
Veel water drinken helpt ook. Want ook als je water drinkt, slik je en dat vermindert de druk op je oren.

Klaren
Klaren is een goede optie als slikken niet voldoende werkt. Klaren is je neus en mond dicht houden, en tegelijkertijd lucht door je neus proberen uit te blazen. Hierdoor opent de buis van Eustachius zich even en stroomt er wat lucht in de trommelholte. Doe dit klaren wel heel rustig.

Oordoppen
Oordoppen zorgen ervoor dat de druk in je oor geleidelijk verandert. Zo kan de buis van Eustachius de drukveranderingen beter opvangen en heb je minder oorpijn. Er zijn meerdere merken die oordoppen voor in het vliegtuig verkopen. Ik heb die van Pluggerz.

Bekertjes op je oren
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar wat schijnt te helpen, zijn bekertjes met in warm water gedrenkte watten over je oren plaatsen. Stewardessen komen hier vaak mee aan zetten als je aangeeft dat je oorpijn hebt. Vraag het vliegtuigpersoneel dus gerust om hulp als je oorpijn hebt. Zij weten als het goed is precies hoe je die bekertjes moet plaatsen en hebben ze vast ook voorhanden. Er is één nadeel: het ziet er nogal stom uit!

Ik ben benieuwd: hebben jullie wel eens oorpijn tijdens het vliegen en wat zijn jullie tips?