Alleen je naam is al mooi. Formentera. Zustereiland van Ibiza. En een van de meest paradijselijke eilanden die ik ken. Met parelwitte zandstranden en een zee in 20 tinten blauw. Waar rust heerst, waar hippies wonen, waar bijna iedereen fietst en waar hoge hotels uitgesloten lijken. Waar dagelijks honderden toeristen per boot vanaf Ibiza komen, om vervolgens op te lossen op het eiland. Behalve dan natuurlijk op de plekken die iedereen wil zien. Zoals op wat bekend staat als het mooiste strand van de Balearen.  Ik neem je mee naar Formentera…

img_0833 img_0827

Formentera ligt onder Ibiza. Je komt er niet per vliegtuig, maar per ferry vanuit Ibiza-stad. Met een snelle boot vaar je er in een half uur naartoe, met de (iets) langzamere boot van Aqua Bus doe je er ongeveer 45 minuten over. Maar het voordeel is: deze boot is een stuk goedkoper. Zorg wel dat je op tijd bij het loket voor de kaartverkoop bent, want er staan vaak lange rijen bij Aqua Bus. Je vindt de kaartverkooploketten in de haven, tegenover de plek waar de grote ferry’s liggen.

Wij namen uiteraard de Aqua Bus. Een leuke tocht. Eerst heb je een prachtig zicht op de oude stad Ibiza vanaf het water en zo’n veertig minuten later kijk je uit op het mooie Formentera. Toen we in de haven aankwamen, schrok ik even van de drukte die hier heerste. Hoezo is Formentera rustig? Er was niks van te merken. Maar al snel bleek dat de meeste mensen niet veel anders doen in de haven dan een kop koffie drinken of een ijsje scoren en dan een fiets, scooter of auto huren om het eiland te verkennen. En dan vooral: stranden verkennen. Want de mooie stranden, dat is waar je hier vooral voor komt.

Formentera kan zich qua stranden meten met de Caribbean. Bijna nergens is het zand zo wit en het water zo blauw als hier. De mooiste stranden vind je in de smalle landtong boven La Savina. Hier fiets je in zo’n 10 minuten naartoe. Illetes staat bekend als het mooiste strand, maar ook als het drukste. Het (vind ik) net zo mooie Llevant is wat dat betreft een betere optie als je niet over de mensen wilt struikelen. Tip: loop vanaf Beach Club Tanga door naar rechts en je merkt meteen dat het rustiger wordt.

img_0791 img_5092

Als je maar een dag op Formentera bent, wil je natuurlijk vooral van de paradijselijke stranden genieten. Maar ik raad je zeker aan om ook een uur of langer lekker rond te fietsen en gewoon zien waar het fietspad je brengt. Formentera is niet heel groot en gelukkig ook niet bergachtig, dus fietsen is vrij relaxt. Er zijn enkele leuke stadjes, die vooral na de siësta tot leven komen. Sant Ferran is een aanrader, met enkele mooie winkels en een leuk plein. En natuurlijk zijn de hippiemarkten leuk om te bezoeken.In Es Pujols is er in het hoogseizoen dagelijks een vanaf 18.00 uur.

Ook fijn: een strandtent induiken en gewoon genieten van je uitzicht en lekker eten. Wij lunchten bij Tanga aan het strand bij Llevant, maar mijn hart ging vooral snel kloppen van het kleinere, maar zeer charmante Can Carlitos in La Savina. Inderdaad, vlakbij de haven en een prima plek om je laatste uur te doden voor je de boot terug neemt naar Ibiza. Wij waren zo fan van de mooie houten Wishbone stoelen, dat we er meteen toen we thuis kwamen een voor in ons nieuwe huis hebben besteld ; )

img_0789 img_0835 img_0840carlitos

Wij zijn slechts een dag op Formentera geweest. Veel te kort natuurlijk. Wil je langer van dit paradijsje genieten? Boek dan een hotel of appartement hier.

Vliegtickets naar Formentera zijn er niet. Wel naar Ibiza. O.a. Transavia, Ryanair en Vueling vliegen naar Ibiza. Tip: kijk voor je boekt eens of je een ticket met korting kunt vinden. Op dit moment vind je op Kortingscodes.nl o.a. kortingscodes voor €20,- korting bij Vueling, maar ook voor kortingen bij Vliegwinkel.nl, Expedia en zelfs tot 40 % korting bij Groupon. Er komen elke week nieuwe acties bij, dus het loont deze website goed in de gaten te houden.