Een van mijn mooiste vakanties ooit was de reis naar Godeneiland Bali. De cultuur, de geuren, de mensen, de natuur, het eten: ik vond alles helemaal geweldig. Nog steeds visualiseer ik me tijdens een yogales regelmatig in de tuin bij de bungalow waar we toen sliepen, omringd door planten, bloemen, rijstvelden en een apenbos. Ben jij die bofkont die nog een rondreis Bali gaat maken? Dan deel ik graag mijn favoriete reisroute met je. Plus bezienswaardigheden op die route.

Starten in het zuiden

Het handigst is om te starten in het zuiden, omdat dit het dichtst bij het vliegveld is. Het zuiden is helaas wel het meest toeristische deel van Bali. Vooral Kuta en Seminyak zijn erg druk. Toen wij er waren, bezochten we het iets rustigere Canggu en Sanur. Vooral Canggu is een aanrader als je van healthy hipsterplekken en Instagrammable hotspots houdt. Bijna elk café is een foto waard en bijna overal ontbijt je met de mooiste smoothie bowls. Verder kun je er heerlijk aan het strand liggen en surfen. Een perfecte plek om je reis te beginnen. Sanur richt zich meer op familievakanties. Ik vond het er oké, maar weinig authentiek.

La Brisa Canggu

Sanur Bali

Tanah Lot

Door naar Ubud

Via de tempel Tanah Lot (ik denk de meest gefotografeerde tempel op Bali) reisden wij richting Ubud, in het midden van Bali. Omdat we zelf geen auto hadden, huurden we een taxi met chauffeur voor een dag. We combineerden dan een privé-excursie met het reizen naar een andere plek. Terwijl wij Tanah Lot bekeken, wachtte onze chauffeur tot we de route weer vervolgden. Ideaal en helemaal niet duur! (maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een scooter huren als je zelf rijden geen probleem vindt ; )) Ubud ken je misschien wel van de film en het boek Eat Love Pray. Het is een mooi stadje met gezellig (maar vrij druk) centrum. Je vindt er van alles: restaurants, tempels, winkeltjes en heel veel kunstnijverheidshops. Bijzonder is dat het grenst aan het bekende Monkey Forest, waar de apen het voor het zeggen hebben. Wij sliepen in Swasti Eco Cottages net buiten Ubud en om in het centrum te komen, liepen we letterlijk door het apenbos. Ik vond dat enorm bijzonder. Liepen we daar langs lianen, eeuwenoude bomen, een tempel, stromende beekjes en al die apen! Vanuit Ubud kun je prachtige dagtochten maken, bijvoorbeeld naar de heilige bron Tirta Empul (zoooo mooi), waterval Tegenungan en de olifantengrot Goa Gajah.  Je kunt ook fietsen, wandelen, raften of gewoon de hele dag lekker rondslenteren. Ook is het het epicentrum van de yogi’s, dus je ziet heel veel mensen met yoga-matjes onder hun arm lopen, op weg naar hun dagelijkse les. Wij zijn hier zes dagen geweest, maar het hadden er nog wel meer mogen zijn. Lees hier meer over Ubud.

reisroute baliswasti-eco-hotel-ubud

Lovina in het noorden

Vanuit Ubud reisden we (weer met de taxi) naar Lovina. Een mooie stop op de route is de Ulun Dawu tempel, in het Bratan-meer. Deze is echt sprookjesachtig mooi, vooral als het nog vroeg in de ochtend is en er een beetje mist boven het meer hangt. Lovina is een middelgrote badplaats, bekend vanwege de vele dolfijnen die hier in zee zwemmen. Dagelijks vertrekken er bootjes met dolfijnexcursies. Niet echt een aanrader, want je zit echt met veel te veel mensen jacht te maken op dolfijnen, die er waarschijnlijk helemaal geen zin in hebben. Beter kun je in Lovina gewoon genieten van de natuur, zwarte stranden (vulkanisch) en leuke uitstapjes. Wij hebben in Lovina een kookcursus gevolgd. Dat was echt heel leuk. We sliepen bovendien op een heerlijk plekje: Sawah Lovina. Persoonlijk vond ik Lovina erg leuk, maar als je er speciaal voor je route moet verleggen, zou ik deze plek niet bezoeken. Kun je het combineren met een paar bezienswaardigheden op de weg ernaartoe: dan zeker doen!

Amed in het westen

We wilden graag ook wat meer van het ongerepte Bali zien en daarvoor togen we naar Amed in het westen. Amed ligt vlakbij de vulkaan Batur en is een redelijk authentieke badplaats. Sel je voor: zwarte stranden (dankzij de vulkaan), kippen op het strand, veel lokale bevolking die soms half op het strand wonen en tussen dat allemaal ook enkele hotels. Vanuit Amed worden verschillende tochten naar Mount Batur georganiseerd. Ik vond Amed zelf niet echt top qua sfeer, maar het was wel leuk om ook eens de andere kant van Bali te zien.

Zou ik iets anders doen?

Wij bezochten Bali in 2012. We zijn er 3 weken geweest. Die tijd heb je ook wel nodig als je deze route wilt afleggen en ook veel wil relaxen. We waren er in maart, het regenseizoen. Wat mij betreft een prima periode: nog niet te heet en af en toe een verfrissende bui. Wat ik wel een nadeel vond, was dat de lucht bijna dagelijks grijs was. Als ik nog eens naar Bali ga (wat ik graag wil), zou ik sowieso Ubud weer bezoeken. Ook zou ik naar het zuiden gaan. Ik zou dan ook de eilanden onder Bali bezoeken, zoals het mooie Nusa Penida. Daar vind je de tropische stranden die je op de rest van het eiland mist. Verder zou ik Amed overslaan. Leuk dat ik het gezien heb, maar dat hoeft niet nogmaals. Ik zou dan liever nog naar het midden van het eiland gaan en meer tempels bezoeken.

Reistips Bali

Bali is prima zelf te bereizen, maar wil je geen gedoe met zelf alles uitzoeken, dan kun je ook een rondreis Bali boeken. Je ziet dan alle mooie plekken en vervoer en verblijf zijn voor je geregeld. Er zijn zelfs privé-rondreizen met eigen chauffeur/ gids. Ideaal voor als je geen zin hebt om met een groep mee te gaan, maar wel het gemak wil van een georganiseerde reis.

Fotocredits: eigen foto’s, behalve die van Canggu en Ulun Danu.
Dit artikel is in samenwerking met ANWB reizen geschreven.