Toen ik zei dat ik een weekje een glamping mocht testen van Vacanceselect, reageerden mijn schoonouders honend. ‘Slapen in een tent die je niet hoeft op te zetten, is geen kamperen.’ Ik had er toen nog niet eens bij gezegd dat onze tent voorzien was van echte bedden, een douche en toilet en een keuken. Een stukje voorgeschiedenis: mijn schoonouders en daarmee ook mijn vriend zijn van huis uit kampeerders. Elk jaar met de auto en de tent naar Frankrijk. Op de bonnefooi zoeken naar een plekje, soms de hele boel na een dag al weer inpakken omdat de camping niet bevalt en elke keer weer stunten met haringen en tentstokken. Volgens hen het mooiste wat er is. Volgens mij horror. Je begrijpt, kamperen hoorde niet bij mijn opvoeding.

Kamperen is creperen
Ik heb uiteraard weleens gekampeerd, maar vond het meer creperen. Liggend op een krakend luchtbed in een te kleine tent je plas ophouden omdat je anders midden in de nacht met een pleerol en zaklantaarn het toiletgebouw moet zoeken… Met als enig voordeel dat de kans om 3 uur s nachts klein is dat er iemand naast je zijn behoefte komt doen. Kort samengevat: ik heb dus nooit meer gekampeerd. Tot ongenoegen van vriendlief en zijn ouders. Glamperen daarentegen lijkt me wel wat, vooral nu we een kind hebben. Lekker bivakkeren in een luxe tent met eigen toilet en geen gedoe met haringen of wat dan ook. Maar zou mijn vriend het ook leuk vinden? Of zal hij de hele week met jaloezie naar de ‘echte’ kampeerders op hun klapstoeltjes kijken? Mijn schoonouders reageerden in elk geval als volgt toen ze ons uitzwaaiden: veel plezier en hopelijk bevalt het zo goed dat je volgend jaar echt wilt kamperen!

Wadrijden
De camping die we mogen uittesten, is Domaine le Midi in de Franse Vendée. Een streek die we allebei nog niet kennen. De camping ligt op het eilandje Île de Noirmoutier. Je komt hier of via de autobrug of via de zee. Met eb verschijnt er in zee namelijk een autoweg tussen vasteland en Noirmoutier: passage du Gois. Een soort wadlopen met je auto dus. Heel tof! Maar ook gevaarlijk vanwege het overstromingsgevaar vandaar dat je hier alleen 1,5 uur voor en na eb mag rijden. Wij kwamen aan toen de passage vol water was gelopen, dus we reden via de brug naar het eiland. Île de Noirmoutier is een soort Terschelling in Frankrijk met duinen en lange zandstranden, maar dan met typisch Franse dorpjes. Kenmerkend hier zijn de witte huizen met blauwe luiken en tuinen vol stokrozen. In het vroege voorjaar domineren de gele mimosa het eiland.

 

IMG_4257IMG_4038IMG_3867IMG_4032IMG_4173


Superdeluxe

Grenzend aan het rustige dorpje Barbatre en direct aan zee vinden we onze camping. Mijn eerste indruk is positief. Ik zie prachtige safaritenten en tipi’s op ruime stukken grond. Onze tent staat helemaal aan de rand van de camping, front-row aan zee. We hoeven maar 1 duin over om de zee te zien. Super! Voor onze tent is een groot stuk grond waar de kleine prima kan spelen in het zand. De tent is van binnen verrassend ruim. Er zijn 2 slaapkamers en een stapelbed/ bedstee in de woonkamer. Het beddengoed ligt klaar, alles is schoon en we kunnen zelfs koffie zetten. Superfijn als je aan komt na een lange autorit. Ik moet er niet aan denken nu nog een tent op te zetten! In plaats daarvan zitten we op onze strandstoeltjes te genieten op onze veranda in het zonnetje.

IMG_3987 glamping tester IMG_3726


Tevreden kids
Wat me meteen opvalt aan de camping is dat de sfeer super ontspannen is en dat het erg rustig is overal. Niemand staat hutje mutje op elkaar, er klinkt nergens harde muziek. Zelfs bij het zwembad staat geen muziek aan, behalve tijdens de dagelijkse animatie momenten: ‘s ochtends aquarobics en ‘s middags spelletjes voor de kids. Desondanks is het absoluut geen saaie camping. Er is genoeg te doen. Van zwemmen in het binnen- of buitenzwembad tot tennissen, mini-golfen of jeu de boulen. Voor de kids zijn er speeltuinen, voetbalveldjes en er is een kinderclub waar leuke activiteiten georganiseerd worden. Volwassen vermaak is er in de vorm van het eerder genoemde aquarobics, yoga en cursussen massage. En natuurlijk is er nog de bar en een teenager honk. Als ik dit allemaal opnoem, klinkt het als een massale camping maar doordat alles heel erg bij elkaar gegroepeerd is, voelt het niet zo.

2016-07-06 16.38.06 IMG_4164IMG_4007IMG_4233


Lekker loom

Onze peuter van twee was vanaf dag 1 fan van het binnenzwembad. Ook toen het een dag regende was dit voor ons the place to be. Maar ook het giraf springkussen was favoriet. En natuurlijk de zee! Hoe fijn is het dat je binnen 3 minuten op het strand staat? En dat dat strand ook nog eens heerlijk breed en vol zacht goudkleurig zand is! Onze dagen werden lomer en lomer en bestonden al snel uit steeds hetzelfde ritme: opstaan, ontbijten met verse croissants van de camping supermarkt, even langs de speeltuin, zwemmen, lunchen op onze veranda, lezen terwijl de kleine een middagdutje doet en dan naar het strand. Dan met het zand nog tussen de tenen koken en lekker buiten bij de tent eten en wijntjes drinken.

IMG_4051 IMG_4042 IMG_4050 tips vendeeIMG_3954


Oesters en zout
Af en toe onderbraken we ons ritme. Bijvoorbeeld om naar de wekelijkse markt in Barbatre te lopen of het eiland te verkennen. Zo kwamen we in het stadje Noirmoutier. Dit is het grootste en meest toeristische plaatsje op het eiland. Een prima plek om even te shoppen, een ijsje te eten of uit eten te gaan. Uiteraard probeer je dan de oesters, waar dit eiland bekend om is. Net als om het zout, dat in de zoutmoerassen wordt gewonnen. Leuk voor de kleintjes is een draaimolen op het parkeerplein van Noirmoutier.

IMG_3961 IMG_3966 noirmoutier zoutIMG_3859


Bois de la Chaisse

Een plek die je ook zeker niet mag overslaan is het strand bij Bois de la Chaise. Je komt hier via een lange boomrijke laan vol oude villa’s. Het strand zelf lijkt weggelopen uit een jaren ’30 film. Witte strandhuisjes op een rij in een sikkelvormige baai, omringd door bos dat uitkomt bij een lange houten steiger. Echt schitterend! Je rijdt hier met de auto in een kwartier naartoe vanaf de camping. Ook leuk: een fiets huren. Noirmoutier is een echt fietseiland dus in elk plaatsje vind je wel een fietsverhuurder.

2016-07-08 19.00.33 2016-07-08 19.49.57 fiets huren noirmoutier2016-07-08 18.18.47

Nog een keer!
Als het onze laatste avond op de camping is, toosten we met weemoed op de leuke week. Is het nu echt al bijna om? We willen nog een week! Als vanzelf maken we de balans van een week glamperen op. Ik ben enthousiast! Ik ben dol op de mooie tenten, de fijne camping en het vele buiten zijn. En ik ben nog steeds heel blij met de luxe van een eigen keuken, badkamer en wc. Als ik iemand met een teiltje vol afwas naar de sanitairhokjes zie lopen, denk ik toch steeds: mooi dat dat niet hoeft. Maar wat vindt onze kampeerliefhebber ervan? Tot mijn verbazing geeft hij toe dat het net zo leuk maar veel makkelijker is dan het ouderwetse kamperen. Vooral met een kind en een kleine auto waar een tent toch niet in zou passen. Het enige nadeel, vindt hij, is dat je niet flexibel bent om een ander plekje te zoeken als het weer tegenvalt. Maar gelukkig hadden wij over het weer niks te klagen, op een ochtend regen na. Volgend jaar weer? Ik denk dat ik mijn schoonouders maar eens ga vertellen dat ik hoop dat ze snel eens echt gaan glamperen. 😉

2016-07-07 16.14.59
Ook een keer glamperen? Kijk op www.vacanceselect.nl  Daar vind je ook onze mooie tent!
Bekijk hieronder het filmpje over ons glamping-avontuur….