Ik wist al vrij snel dat ik mijn dagen niet op een kantoor wilde slijten. Tijdens mijn stage bij Cosmopolitan ontmoette ik een freelancer die vertelde dat ze thuis werkte, lekker met de kat op schoot. En mijn redactiechef nam zo nu en dan een thuiswerkdag op en ging dan op haar balkon zitten met haar laptop. Zo werd ze meteen bruin en kreeg ze meer inspiratie. Ik dacht: that’s the spirit. Toen ik daarna toch op een redactie terecht kwam, vond ik het werk leuk, maar had ik erg veel moeite met het begrip ‘van 9 tot 5’ werken. Soms had ik mijn werk om 14 uur al af. Waarom kon ik dan niet naar huis? Om vervolgens een week daarna – als het druk was – langer te blijven. Het gaat er toch om wat je doet in plaats van hoeveel uren je maakt? En dan nog wat, waarom kon ik niet gewoon zo nu en dan buiten werken, of in een strandtent met uitzicht op zee?

Inmiddels ben ik heel wat jaren verder en heb ik definitief afscheid genomen van het bestaan als ‘loonslaaf’. Ik werk als freelance journalist voor diverse magazines, bedrijven en reclamebureaus. En ik heb natuurlijk mijn eigen reisblog. Mijn werk is super afwisselend. De ene dag sta ik op de bouw om lesmateriaal te schrijven voor tegelzetters of metselaars in wording. De andere dag reis ik naar zonnig Ibiza of Portugal. Mijn kantoor? Dat is ofwel mijn eettafel, de tuintafel, een gezellig barretje, het kantoor van een opdrachtgever of het strand. Ik kan eigenlijk overal werken, als er maar wifi is en ik mijn laptop en mobiel bij me heb. Dat is het mooie van flexwerken. Een tijd geleden had ik een opdrachtgever in Italië. Daar zat ik dan met mijn laptop in zijn prachtige kasteeltuin. Fantastisch toch!

IMG_1117

Tegen iedereen die de kans heeft zijn kantoor te verruimen, zeg ik: doe het! Ga gewoon eens lekker met je laptop in een strandtent zitten. Of boek een maand een huis op Bali en werk daar aan je scriptie of verslag. Vergeet niet om wat handige reisaccessoires en elektronica mee te nemen, zodat je ook daadwerkelijk digitaal bereikbaar bent. Bijvoorbeeld…

… je laptop én lader. Ik vervoer mijn laptop altijd in een Macbook beschermhoes, zodat hij niet beschadigd.
… een powerbank om je telefoon op te laden. Ik heb er een op zonne-energie via smartphonehoesjes.nl.
… een zonnebril en zonnebrandcrème. Voor als je in de zon (en onder een parasol) wilt werken.

Voor alle digital nomads to be: geniet ervan!

digital nomad