In mijn vorige blog lees je hoe het is om een week te verblijven in het surfhuis van Planet Surf Camps op Fuerteventura. Hieronder tip ik een aantal stranden op Fuerteventura. Dit zijn niet de stranden waar je ligstoelen, parasols en cocktailbarretjes vindt. Hier zie je busjes met surfplanken op het dak en locals die samen de golven bestuderen. Ook geef ik wat algemene surftips die ik heb opgepikt tijdens de lessen, welke je goed kan gebruiken bij het verkennen van een nieuwe spot.

El Cotillo
De eerste dag surfden we op El Cotillo. Hier vind je een mooi, breed en lang strand. En er is geen rif, waardoor je makkelijk de zee in kan. Daardoor is dit strand perfect voor beginners. Of als je, zoals ik, weer even rustig aan wilt beginnen. Ben je samen met iemand die niet surft, dan is Cotillo ook ideaal. Zonnen kan hier ook prima!  Zo kun jij surfen en je vriend(in) zonnen.

Cotillo surfstrand fuerteventura

Punta Blanca
Hier gingen wij de tweede dag naartoe. De beste tip is wel om je surfschoenen mee te nemen, want dit is even anders dan Cotillo vanwege het rif waar je overheen moet. Voor mij was het de eerste kennismaking met het rif, maar alsnog is de entree hier goed te doen. Al vrij snel word het dieper en kan je op je board springen om vervolgens naar de mui (een stroming richting zee) te peddelen. Dankzij de heldere uitleg van de surfleraar maakte ik dankbaar gebruik van de mui, die hier aan de linkerkant te vinden is. Op die manier lig je zo achter de witte golven zonder dat je armen als noodles aanvoelen van het paddelen.

Punta Blanca surfstrand fuerteventura

 

La Caletta(inside)
Dit is denk ik wel mijn favoriete strand. Hier heb ik de beste golven gesurft en vanuit de zee heb je hier uitzicht op een vulkaan. De locals hupsen hier zonder problemen met blote voeten over het scherpe rif de zee in. Ik was weer erg blij met mijn schoenen, want hier is het een behoorlijk stuk voordat je er bent. La Calette is het spiegelbeeld van Punta Blanca, de mui zat aan de rechterkant en je drijft vanzelf naar links de golven in.

La Caleta (2) surfstrand fuerteventura

Hierro Derecha (German right)

Op de dag dat we zelf op pad gingen, kozen we om te surfen bij German Right. Ook weer een reefbreak. Uiteindelijk heb ik hier niet gesurft vanwege de sterke stroming die dag, maar het uitzicht was prachtig!
German Right beste surfstranden fuerteventura

 

Tips
In het weekend ben ik met drie surfgenoten op pad geweest en of je nou surft of niet, ik kan iedereen aanraden een auto te huren en langs de noordkust van Fuerteventura te rijden. Als het even kan in zo’n leuke Jeep met een open dak. Ik zag het wel voor me, muziek aan, zonnebril op en haren in de wind. Natuurlijk iedereen heeft zijn eigen budget en zo belandden wij in een veel te kleine babyblauwe Fiat… Het draait niet om het uiterlijk toch? Een shortboard paste er na veel puzzelen net in.

Nog wat handige tips als je gaat surfen: Verken voordat je gaat surfen de zee goed. Zijn er rotsen in het water waar je voor uit moet kijken? Gebruik deze rotsen eventueel als referentiepunt tijdens het surfen. Hoe breken de golven vandaag. Zijn er sets te ontdekken? En waar is de mui te vinden waardoor je makkelijk de zee in peddelt? Ook is het verstandig om zodra je de zee in stapt even te voelen hoe de stroming gaat, als het een sterke stroming is kan dit je zelfs zien wanneer je vanaf een hoog punt de zee over kijkt! Stel dat je er even niet uit komt is het slim om een local informatie te vragen. Deze mensen kennen de omstandigheden door en door. En ga altijd samen met iemand. Surfse!

Deze blog is geschreven door gastblogger Bernike Meijer, die voor Your Future Postcard een week ging surfen bij Planet Surf Camps op Fuerteventura.
bernike surfen