Het best bewaarde geheim voor een weekendje weg in Italië? Dat is absoluut Bologna. Hier komen al je zintuigen aan hun trekken. Proef de verser dan verse ravioli, geniet van de mooie gebouwen, luister naar het geroezemoes van de vele studenten en voel de fantastische sfeer.

Eten, eten, eten… 
Bologna wordt ook wel de ‘buik van Italië’ genoemd. Dit omdat je er zo lekker en veel kunt eten. Lasagne, tagliatelle en tortellini zijn hier uitgevonden en worden nog steeds op elke straathoek verkocht. Ook de populaire Bolognesesaus komt hier vandaan. Alleen moet je echt niet om spaghetti Bolognese vragen Die naam is door toeristen bedacht. Italianen zelf noemen het tagliatelle al ragù. En zoals de naam al zegt, wordt de saus niet gegeten met spaghetti maar met tagliatelle. De Bolognesi zijn daar heel strikt in. Uit eten gaan in Bologna is extra gezellig vanwege de vele terrassen en barretjes, die vaak vol zitten met studenten. Erg leuk zijn de barretjes waar ze aperitivo (kleine hapjes) aanbieden. Je bestelt een wijn of een cocktail en daarbij krijg je gratis hapjes. Lekker en goedkoop.

Klein Venetië 
Kenmerkend voor Bologna zijn de 35 kilometer lange zuilengalerijen. Deze zien er niet alleen mooi uit, maar beschermen je ook tegen regen en zon. Prima winkelen dus met zo’n afdakje boven je hoofd. Vergeet niet af en toe omhoog te kijken, veel galerijen zijn beschilderd met kleurrijke fresco’s. De mooiste? Die van Piazza Cavour. En wist je dat je in Bologna ook een klein stukje ‘Venetië’ kan zien? Als je de Via Piella inloopt, zie je ter hoogte van nummer 18 een prachtig stukje kanaal, omsloten door rode en oranje huizen. En dit is nog maar een glimp van de echte omvang van de kanalen. Onder de stad loopt een dicht netwerk van waterwegen. Delen van dit netwerk zijn te bezichtigen, maar alleen als het water op de juiste hoogte staat. Verder zijn er nog de vele torens, de universiteitsgebouwen, de leuke winkels en de groteske pleinen. Dat allemaal maakt Bologna een bezoek meer dan waard. Maar bovenal is Bologna een erg mooie en relaxte stad, die nog niet is ontdekt door het massatoerisme.

bologna van boven

tips bolognastedentrip bologna

Tips voor leuke adresjes:

Lekkerste pizza ooit
Bij Banco del Vino wordt de pizza vers en voor je neus bereid, de hammen hangen aan het plafond te drogen en de wijnen staan in kasten opgesteld. Lekker, trendy en gezellig.
Cocktail in een kerk
Middenin de universiteitswijk (Via Borgo San Pietro 1) ligt een verborgen parel. Le Stanze is een van de meest bijzondere cafés in Bologna. Het is gevestigd in een 16e eeuwse kapel. Terwijl je geniet van een cocktail of spritz zie je om je heen de oude vervaagde fresco’s.
P1010862
Foto: The Guardian

Foto: The Guardian

Scheve torens
Als je in Bologna bent, zal het je opvallen dat er zo veel torens zijn. De bekendste zijn de Torre degli Asinelli en de scheve Torre Garisenda. De Asinelli toren is te beklimmen. Kost wat moeite (500 trappen!), maar het is het waard!
B&B Bologna
B&B Casa Ilaria bevindt zich midden in het oude centrum. Toch heerst, eenmaal binnen, rust en stilte. De drie gastenkamers zijn ingericht met antiek, waardoor ze dat typische Italiaanse sfeertje hebben.
plein bolognabologna reisverhaal