Hoewel veel mensen naar het nabijgelegen Koh Phi Phi (van de film The Beach) gingen, namen wij in Thailand de boot naar Koh Lanta. Een fotografe waarmee ik een paar keer op reis ben geweest, raadde me dit eiland aan en nadat ik haar foto’s zag, wist ik zeker: hier wil ik naartoe. Een goede keus, want Koh Lanta beviel zo goed dat we er niet -zoals gepland- vijf, maar acht dagen zijn gebleven. We begonnen in het midden, gingen toen iets noordelijker en eindigden in het rustige zuiden.

Koh Lanta behoort tot de provincie Krabi,een deel van Thailand dat bekend staat om haar mooie kalkrotsen in zee (bij Ao Nang vind je de mooiste). Krabi is erg geschikt voor mensen die willen eilandhoppen. Van Phuket naar Ko Phi Phi en dan door naar Koh Lanta of Koh Yao. Wij zijn vanuit Bangkok meteen doorgegaan naar Koh Lanta. Eerst een binnenlandse vlucht en daarna vanuit Krabi stad met de boot. Zo’n bootreis is goed te doen. Binnen zit je overdekt op stoelen, boven op het dek liggen jonge gasten en meiden te zonnen in hun zwemkleding, voeten over de railing, biertje in de hand. De meesten op weg naar Koh Phi Phi. Koh Lanta is een van de grotere eilanden van Krabi. Het binnenland is jungle-achtig, langs de kust zijn kleine dorpjes – de meeste geheel in het teken van toerisme. Een lange weg voert je van noord naar zuid en tuk tuk’s en brommers rijden af en aan.

boot-naar-Koh-lantha
Strand-Koh-lantha

Onze eerste stop was bij Coco Lanta resort. Een super relaxt, net nieuw resort meteen aan zee. Meteen ontdekten we wat tot rust komen op Koh Lanta betekent. Dagen verliepen zo ongeveer elke keer hetzelfde. ’s Ochtends in het restaurant, grenzend aan het strand, ontbijten met vers fruit en een pancake. Daarna even wandelen langs het strand en wat zwemmen. Als het te heet wordt lekker in de schaduw loungen tegen de triangle kussens van een chill barretje, kokosnoot in een hand, boek in het andere. Daarna lunchen, het lekkerste Thaise eten met ijskoude Singha erbij. Wat zwemmen, naar zee staren, misschien een Thaise massage nemen en dan de zon in zee zien zakken, douchen, omkleden en weer eten. Heerlijk! Coco Lanta ligt aan Klong Khong Beach, een langgerekt strand met veel mooie resorts. Toch merk je niet veel van de bedrijvigheid om je heen. Coco Lanta ligt aan het eindpunt van de reeks resorts. Als je naar rechts het strand oploopt, kom je nauwelijks nog hotels tegen. Wel palmbomen, vissersbootjes en heel veel kokosnoten op het strand. Heel idyllisch.

Strand-Koh-lantha-2

zee-Koh-lantha

Strand-hotel-Koh-lantha

Een ander mooie strand is Long Beach. Druk, maar wel erg gezellig. Wij aten hier een paar keer bij Sayang Beach. Je kunt hier naast Thais ook heerlijk Indiaas eten en het personeel is echt super aardig. Aanrader: de Indiase lassi. Zo lekker!

Reisverhaal-Koh-lantha

 

reisverhaal Koh Lanta thailand

Uiteindelijk vlogen de dagen op Koh Lanta om en omdat we veel goede verhalen over het zuiden van het eiland hoorden, besloten we om niet naar een ander eiland nabij te gaan, maar gewoon nog een paar nachten op Lanta bij te boeken, maar dan in het zuiden, bij Bamboo Bay resort. Best grappig, Koh Lanta is één eiland, maar toch leek het alsof we ineens op een heel ander eiland zaten toen we bij Bamboo Bay aankwamen. Op de weg er naartoe merkten we al dat de omgeving steeds heuvelachtiger werd en er steeds minder bebouwing was, de wegen werden steeds kronkeliger en de natuur steeds weelderiger. Er staken aapjes de weg over en we zagen zelfs een olifant. Heel mooi allemaal. Bamboo Bay was echt fantastisch. Niet luxe, maar de sfeer was zo ontzettend goed. En onze bamboe hut (wel met airco gelukkig) lag op een klif en keek uit over zee. De baai werd gedeeld met slechts twee andere resorts dus het was lekker rustig. We besteden onze dagen ook hier weer met lezen, zwemmen, snorkelen en lekker eten, maar ook met wandelen. Vanuit Bamboo Bay kun je namelijk heel makkelijk een korte hike doen richting een kleine waterval. Je loopt dwars door de jungle en net als je denkt dat het te heet is voor dit soort toeren, ben je bij de waterval, waarin je een heerlijke douche kunt nemen. Onderweg kom je olifanten tegen van het naastgelegen olifantenpark.

Chill-Koh-lantha-2

Koh Lanta… je bent inderdaad een droomeiland. Niet zo hip en happening als Koh Phi Phi, niet zo bekend als Phuket, maar daarom juist zo fijn. En ideaal ook voor families met kinderen, want de stranden lopen geleidelijk af en veel accommodaties richten zich eerder op gezinnen en stellen dan op jongeren die alleen maar willen feestvieren. Ik kom graag weer eens terug. Dan ga ik wederom alleen maar:
– verse kokosnootmelk drinken
– zwemmen
– Pad Thai eten terwijl ik tegen een triangle kussen aanleun
– Ontbijten met mijn tenen in het zand
– slenteren langs kleine winkeltjes
– katten aaien bij Time for Lime, een accommodatie met restaurant dat zwerfkatten en -honden helpt
– aapjes kijken
– cocktails drinken bij Bamboo Bay
– met een glimlach wakker worden omdat ik de zee zie vanuit mijn bedje.

fruit Thailand

 

reisverhaal Koh Lanta thailand

 

winkeltjes Koh Lanta

 

Reisverhaal-Koh-lantha-5
Goedkoop vliegen naar Thailand