Vorige maand was ik op vakantie in Italië. Ik bezocht onder andere Ligurië. Voor mij was dit een nog onbekend gebied. Wat was ik blij verrast! Ik snap nu dat ze deze streek ook wel Bloemenriviera noemen. Ik heb zelden zoveel bloemen langs de weg en langs de kust gezien. Ligurië is voor mij een aaneenschakeling van mooie baaien, ruige kliffen, kleurrijke bloemen, verdwaalde vissersbootjes, nauwe straatjes, gekleurde huizen en onverwachte kastelen. Vanuit de auto zag ik een landschap vol palmbomen, bananenbomen, bougainville en oleander aan me voorbijtrekken. Ga je ook naar Ligurië? Sla dan deze plekken niet over.

Cinque Terre – Riomaggiore
De  5 dorpjes van de Cinque Terre zijn alleen al een reden om Ligurië te bezoeken. Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso lijken wel in de rotsen uitgeslepen. De kleurrijke huizen vormen een overweldigend contrast met het blauwe water. De dorpjes zijn met elkaar verbonden door een wandelpad, een treinrail en de zee. Ik wilde het liefst alle 5 dorpen bezoeken, dus nam overmoedig de trein naar het eerste dorpje Riomaggiore. Vanuit daar wilde ik het pad nemen richting Manarola. Dit pad, ook wel Via dell’ Amore genoemd, is een attractie op zich vanwege het mooie uitzicht op zee. Maar helaas, het pad was gesloten. Balen. Uiteindelijk zijn we alleen in Riomaggiore gebleven, want we vonden het er te leuk om snel weg te gaan. Kijk je mee naar de mooie beelden?

uitzicht op Riomaggiore Riomaggiore mooiste stadje cinque terre IMG_8948 Riomaggiore IMG_8910 IMG_8907
Tellaro
In Tellaro kwamen bij toeval terecht, nadat we de afslag naar het bekendere Lerici misten. Geen straf, want wauw, wat is het hier mooi. Tellaro is een klein dorpje. Je parkeert hoog, aan het begin van het dorp. Vandaaruit daal je af naar zee. Je komt door allerlei kleine straatjes, trotseert steile trappen, geniet van uitzichten op zee en krijgt regelmatig een welgemeende glimlach van de locals toegeworpen. Een van hen leidde ons zelfs even rond om trots te laten zien hoe mooi ‘zijn’ Tellaro was. Als je helemaal bent afgedaald, eindig je op een ienieminie strand. Hier liggen enkele bootjes en er is een terrasje. Een picture perfect plekje. Kijk ook even achter je naar de mooie deur met octopus deurklopper. Geweldig! In Tellaro aten we trouwens een super lekkere pizza bij Il Delfino. Mijn moeder heeft het er nog over hoe lekker hij was : )

Tellaro IMG_8827 Tellaro tips figuretellaro

 

Portovenere
Het houdt niet op met mooie dorpjes aan de Ligurische kust. Portovenere is weer zo’n parel. Misschien vond ik dit zelfs wel het mooiste dorp. Net niet zo toeristisch als de Cinque Terre, waar het stikt van de Japanners met selfie sticks. Gewoon, gezellig druk. Portovenere is bekend vanwege George Byron, de dichter. Hij verbleef hier een tijd en verbaasde vriend en vijand door zo nu en dan van Portovenere naar Lerici te zwemmen, de woeste golven negerend. Nu kun je Lerici in de verte zien liggen, maar desondanks is het echt een heel eind zwemmen. Wat ik zelf erg mooi vond aan Portovenere is de San Pietro kerk. Door de bogen van deze kerk aan zee kijk je fantastisch uit over de woeste kust. Ook de boulevard aan de haven vond ik erg mooi. Overal terrasjes en gezelligheid. Gezellig is het ook in de straatjes die iets hoger liggen. Veel winkels en delicatessenzaakjes. Tip: koop verse pesto bij Bajeicò, La Bottega del Pesto. Overheerlijk!

Portovenere italie-2015-012Portovenere kerk Portovenere your future postcard golf van poeten IMG_8851 Barretje Portovenere Pizza Portovenere- hotspots IMG_8856 pesto portovenere

 

Krijgen jullie al zin om ook naar Ligurië te gaan? Als je nog een slaapplek zoekt, heb ik deze tip voor je!