Als je zoals ik regelmatig van huis bent én een huisdier hebt, dan zit je uiteraard met de vraag: wie zorgt er voor mijn dier als ik weg ben?  Ons leverde het best wel eens kopzorgen op. En schuldgevoelens. Tot een jaar geleden hadden we twee katten (nu nog maar eentje) en het gebeurde werkelijk waar weleens dat ik ergens in Bangkok ineens tegen mijn vriend zei: ‘zouden ze zich alleen voelen?’ ‘Wie?’ vroeg hij dan verbaasd. ‘De katten natuurlijk.’ Niet dat we ze niet verzorgt achter lieten hoor. Soms kwamen er hele oppasschema’s aan te pas: op maandag en dinsdag mijn schoonouders, op woensdag en vrijdag mijn broertje, donderdag een vriendin en het weekend mijn ouders. Inmiddels zijn we kampioen-kattenoppassers-vinden. Voor wie wel wat tips en inspiratie kan gebruiken, omdat hij ook op vakantie gaat en iemand zoekt om op poeslief te passen. Hier komen mijn tips, gebaseerd op eigen ervaringen…

1 Huur een kattenoppas
Er zijn professionele kattenoppassers. Echt waar. Leuk beroep, al zeg ik het zelf. Zo’n kattenoppasser komt een of twee keer per dag bij je langs om poeslief eten en drinken te geven, de bak te verschonen, even te aaien en als het nodig is medicijnen te geven. Wij vonden een super leuke kattenoppas in Zwolle, die ons meerdere malen uit de brand heeft geholpen. Je betaalt per bezoekje en de hoogte van het bedrag is afhankelijk van hoeveel dieren je hebt en of er extra handelingen nodig zijn, zoals medicijnen geven (voor wie weet hoeveel tijd het kan duren om een kat een pil te geven, snapt waarom!). Ik vond het ideaal, want zo hoefde ik me ook niet lullig te voelen dat ik weer mijn ouders of broertje opzadelde met vieze kattenbakken. Ook zo’n kattenoppas? Google eens op kattenoppas met je woonplaats erachter en wie weet vind je wat.

2. Knuffelen met oma
Via de site Oopoeh kun je je laten koppelen aan dierliefhebbende ouderen bij jou in de buurt, die dolgraag zo nu en dan jouw dier verzorgen. Bijvoorbeeld als jij een weekend weg bent of op vakantie bent. Het werkt vrij eenvoudig. je schrijft je voor een klein bedrag in als diereigenaar en  kunt dan contact leggen met oppas-oma’s of -opa’s voor je dier. Nadeel is dat er niet in elke stad of dorp aanbod is. Ik heb dus wel gezocht, maar niet gevonden.

3. Je kennissenkring lief aankijken
Vaak genoeg zijn het ook nog mijn ouders, schoonouders, broertje, kennissen, buren, vrienden die voor oppas spelen. Om ze niet te veel te belasten, maak ik een schema waarin ze allemaal slechts 2 of 3 dagen zijn ingepland. Maar 5 mensen x 3 dagen is toch dik twee weken oppas. Wat dit de oppassers oplevert? In elk geval altijd een souvenir op bosje bloemen. En eeuwige dankbaarheid : )

4. Huis uitlenen
Maar wat nu als je een lange reis gaat maken, van bijvoorbeeld drie maanden. Zo lang laat je natuurlijk niet de buurvrouw of je ouders elke dag komen. Een oplossing die vrienden van ons meerdere keren hebben gevonden, is tijdelijk je huis verhuren. De deal is dan: zij drie maanden gratis wonen, jij een oppas voor je dier. Er zijn altijd wel mensen die tijdelijk een woning zoeken, dus het is zeker het proberen waard.

Verder is er natuurlijk altijd nog de optie ‘pension’, maar daar ben ik zelf niet zo fan van. Maar dat komt ook door het karakter van mijn niet zo sociale kat.

Ik hoop dat jullie op ideeën zijn gebracht en lekker op vakantie kunnen, terwijl poeslief het ook leuk heeft thuis. En natuurlijk ben ik wel benieuwd naar jullie tips en ervaringen betreft vakantie en huisdieren.

En die beauty hieronder? Dat is mijn kat die stiekem op tafel ligt als ik er niet ben : )

418433_318882541498890_758238182_n