Belgrado… Ik zou deze bestemming zelf nooit gekozen hebben als stedentrip. Gewoon, omdat ik het niet associeer met leuke dingen. Wel met oorlog en met grauwe straatbeelden. SRPRS.me vond de bestemming duidelijk wel een aanrader en zo kwam het dat man en ik dankzij SRPRS.me naar Belgrado vlogen (mijn verjaardagscadeau aan hem).

Eerst even wat over SRPRS.me. In mijn vorige blogpost schreef ik al wat over de spanning om een verrassingsreis. En spannend was het! Ik had zoveel zin om die kraskaart open te krassen thuis, want ik MOEST weten waar we naartoe gingen. Maar ik heb me ingehouden en pas op Schiphol onthulden we onze bestemming. Netjes he? Wat een zelfbeheersing! Ik had al een beetje verwacht dat we richting oosten gingen, vanwege het weerbericht dat we van SRPRS.me kregen. Toch was het nog steeds een verrassing. Belgrado, hoofdstad van Servië, in de jaren ’90 de stad waar de Joegoslavië-oorlog zo ongeveer begon. Hoe zou het daar zijn? Het antwoord na 48 uur in Belgrado te zijn geweest: verrassend leuk! Ik neem je mee naar bruisend Belgrado aan de hand van 6 tips.

Bohemian Belgrado

Skadarlija is een straatje in Belgrado in de bohemian wijk van Belgrado. Dit stukje stad was de plek waar de zigeuners vertoefden. Nu is het een hippe wijk die een beetje aan Berlijn doet denken. Veel muurkunst en graffiti en een beetje rauw, maar dat is eigenlijk de hele stad ; ) De straat Skadarlija is het meest toeristisch en ook het leukst. Het straatje kronkelt zich in allerlei bochten en over heuvels. Het wordt gedomineerd door kleurrijke eettentjes en kunstgalerijen. Vandaar ook de bijnaam Montmartre van Belgrado. ’s Avonds spelen er straatartiesten en is het er nog gezelliger. Wij waren fan van het leuke barretje Kaldrma, waar je fantastische cocktails kunt drinken, wat mezze kunt eten en heerlijk kunt zitten. Het is zowel buiten als binnen hip ingericht en de sfeer is super. Echt naartoe gaan! Voor het meer traditionele werk bezochten we een van de restaurants. Geen idee meer hoe het heette, maar het huisnummer was 30 en het eten was prima. We kregen een privé-concert van traditionele Servische muzikanten en alleen dat al was hartstikke leuk.

 

Fort Kalemegdan

Daar waar de rivieren Donau en Sava elkaar kruisen en de winkelstraat Kneza Mihalila ophoudt, begint het park met Fort Kalemegdan. Hier kun je prachtig wandelen en als je helemaal omhoog loopt, heb je een mooi uitzicht over de rivieren en de stad. Vooral rond zonsondergang is het er prachtig. Het fort van Belgrado is ruim 2000 jaar oud en je vindt overal nog interessante overblijfselen. Voor kinderen biedt het park allerlei speeltuinen, dus Olivier kan volgende keer gewoon mee ; ) Kidsproof Belgrado is een feit.

 

Beton Hala

Bij de naam Beton Hala moest ik toch een beetje denken aan Beton Walhalla. Iets wat Belgrado toch wel een beetje is, met al die betonnen gebouwen. Eerlijk is eerlijk, de meeste gebouwen in Belgrado zijn niet echt mooi. Al zitten er parels tussen in het oude centrum. Maar Beton Hala was gelukkig  juist geen beton walhalla. De naam verwijst naar een rij restaurants/bars aan de rivier Sava (met uitzicht op het water dus). Ik denk dat ik wel 10 restaurants heb geteld, allemaal anders, maar allemaal behoorlijk hip. Wij kozen ervoor om plaats te nemen bij Cantina de Frida, een tapasrestaurant. Eerst zaten we buiten in het zonnetje, maar toen deze onderging en het te koud werd om buiten te zitten, zaten we warm binnen. Het eten was top, net als de muziek en de bediening. Aanrader dus! Ik denk dat de prijzen hier iets hoger liggen dan in de meeste andere restaurants (want hip & happening) maar nog steeds is het goed betaalbaar voor ons Nederlanders. Belgrado is sowieso lekker goedkoop! Meestal aten en dronken we voor ongeveer 15 euro per persoon. Cocktails kosten ongeveer € 3,50 en dan is het natuurlijk heel verleidelijk om ze te bestellen ; )

 

Van St. Sava naar Belgrado centrum lopen

De grootste orthodoxe kerk staat in Belgrado. De St. Sava is dan ook een indrukwekkend bouwwerk. Bijzonder is dat hij niet af is. van buiten wel, maar van binnen niet. Een beetje vergelijkbaar dus met de Sagrada Familia in Barcelona. De kerk ligt een beetje buiten het echte centrum, maar dichtbij genoeg om te lopen vanuit het centrum (of andersom). Wij lieten ons door een taxichauffeur bij St. Sava afzetten en liepen vanuit daar via de Marcuskerk naar de bohemian wijk. Een leuke wandeling. Wat je ook kunt doen, is vanaf de Marcuskerk een oude tram nemen. Deze neemt je snel mee naar het stadscentrum. Je kunt gewoon uitstappen waar jij denkt dat het interessant is.

 

Boek een massage

Ik ben dol op massages, maar in Nederland schrik ik altijd een beetje van de prijzen. In Belgrado daarentegen kun je je voor fijne prijsjes laten masseren in professionele salons. Wij wilden eigenlijk naar Bali Detox in Skadarlija, maar deze had geen plek meer. We vonden toen via ons hotel (Hotel Mint) de massagesalon Excellence Massage. Hier boekten we een duo massage, zodat we tegelijkertijd gemasseerd werden. Een uur lang voor nog geen 40 euro! We moesten een beetje gniffelen om de muziek (english love songs via Youtube afgespeeld). Een uur lang Celine Dion, Mariah Carey en Westlife werd ons bijna teveel… Maar de massage was heerlijk en na afloop hebben we nog een tijdje zitten kletsen met het vriendelijke personeel. Ik kreeg zelfs nog een extra handmassage van masseur Milos. Man, wat is deze kerel goed in zijn vak! Mijn (typ)hand voelde als herboren. Ik heb de masseurs op de foto gezet. Thanks guys!

 

Laat je verrassen

Het leuke aan een SRPRS.me trip naar Belgrado vond ik dat we geen plan hadden. Geen reisgids. Geen doel. We liepen gewoon rond en zagen wel wat we tegenkwamen. Zo hadden we een heel relaxte citytrip. Belgrado leent zich hiervoor ook perfect. Het centrum is vrij compact. Ik raad je ook aan om gewoon lekker te struinen. Juist door de zijstraten van de grote winkelstraat. Hier zitten verrassend leuke cafés en koffiebars. Winkelen kan natuurlijk ook. Ik las ergens dat de kleding hier veel goedkoper is dan bij ons (ook van bijv Zara) maar volgens mij is dat onzin. De trui die ik voor Olivier bij Zara kocht, was daar net zo duur (of goedkoop) als bij ons. Hieronder een kort sfeerverslag van wat we tegenkwamen aan leuks…

 

Goed om te weten:

  • In Belgrado betaal je met dinar ipv euro
  • Je vliegt in ongeveer 2 uur van Amsterdam naar Belgrado. Vluchten zijn vaak goedkoop!
  • Wij sliepen in Hotel Mint, een fijn (nieuw) hotel in een rustig deel van de stad.
  • Taxi’s zijn goedkoop, maar er zijn veel oplichters onder de taxichauffeurs. Ga je per taxi vanaf de luchthaven? Koop dan een bonnetje in de aankomsthal en ga daarmee naar een officieel taxi (niet een waarvan de chauffeur je aanspreekt) Verder zijn de taxi’s van de groene en roze maatschappijen (herkenbaar aan het bordje bovenop) betrouwbaar.