Als ik aan Bali denk, moet ik altijd een beetje watertanden. Het eten was daar zo ontzettend lekker! Toen mijn vriend en ik er drie jaar geleden waren, wisten we een ding zeker: we moesten een kookcursus doen. Dit leek ons het ultieme souvenir. Voor onszelf en onze vrienden en familie.

In Lovina (via Sawah Lovina) kregen we de kans om een kookcursus te boeken bij Adjani. Volgens de eigenaren van onze bungalow was dit echt een hele leuke cursus. We geloofden hen meteen en boekten de les. ’s Ochtends werden we opgepikt door twee brommertjes: onze lift naar het huis van de ‘chef’. De kookles werd gegeven door Wayan en Giday in hun eigen huis. Onder een afdakje stonden alle ingrediënten al klaar, maar voordat we begonnen, kregen we een rondleiding door de tuin. Wayan en Giday wezen aan welke planten en kruiden geneeskrachtig waren en welke je kon gebruiken om gerechten op smaak te brengen. Super interessant. Omdat ik vertelde dat ik last had van droge ogen, kreeg ik een stekje van de vrouwentong mee, een plant die koolstofmonoxide omzet in zuurstof. Het leuke is: dat hele kleine stekje is inmiddels een grote plant geworden en hij staat nu in onze woonkamer.
plant

Na de rondleiding gingen we meteen aan de slag. We leerden wat over snijtechnieken en hoe we de vijzel konden gebruiken. Op Bali gebruik je natuurlijk geen Conimex kruidenmix, maar stamp je alle kruiden zelf tot een mooie pasta. Zelfs de pindasaus maak je zelf. veel werk, maar zo ontzettend lekker.

 

 

IMG_2028-2

IMG_2033

 

 

Wij boekten de workshop met wel vis, maar geen vlees. In ongeveer drie uur tijd maakten we de lekkerste gerechten klaar: Balinese Curry, Kolak pisang, Urab, Gado gado en saté Lilit. Toen alles klaar was, gingen we aan tafel. Eten!!! Wat smaakt het allemaal heerlijk als je alles vers maakt. En wat was het goed gelukt. We waren best wel trots op onszelf.

kookles  balikookles bali

Het laatste gerecht was onze favoriet. Het is een spies van tonijn met onder andere kokos, limoen en peper. Op Bali wordt het gegeten tijdens ceremonies. Wij eten het thuis regelmatig. En onze familieleden? Die zijn erg blij met dit heerlijke souvenir!

Zo maak je het:

Maak de tonijn fijn en mix het in een kom met peper, zout, een beetje suiker en een ei. Kneed het daarna alsof je deeg kneedt. Voeg dan kleine stukjes rode peper, knoflook, koriander, komijn, kurkuma en gember toe, samen met (aardig veel) geraspte (jonge) kokos. Naar smaak kun je ook wat limoensap erdoor doen. Daarna maak je kleine ovaalvormige balletjes van het deeg en dit spies je aan een houten prikker. Ongeveer een kwartier a twintig minuten in de oven en klaar.

Selamat makan!

Ga je naar Bali en wil je ook deze kookcursus volgen? Kijk dan op www.adjanibali.com

Meer lezen over Bali? Lees mijn reisverslag